Hlavní obsah

Moralisti, co nesnáší Vánoce, vědí lépe, jak máme žít

Tereza Boehmová
spolupracovnice redakce
Foto: Profimedia.cz

Moralista má jasno.

Reklama

Nemáte rádi světla, stromky, svařák? Nechcete běhat po obchodech? Tak to prosím nedělejte. Nepřemáhejte se. Nic z toho nebylo ani letos povinné.

Článek

Užili jste si svátky? Udělali jste si radost dárky, sešli se s přáteli? Bylo to příjemné a pořídili jste si dokonce fotku a někam ji nahráli? Jste trapní padouši. Mít rád Vánoce je totiž neskutečně OUT!

Co je IN? Moralizování o komerčnosti, povrchnosti a samozřejmě o ekologii…

Právě na mě na sociálních sítích vyskočila fotografie rozhrabaného kontejneru s povánočními odpadky. Krabice, papíry, nepořádek. Nic hezkého, ale ani nic tragického, ani až zas tak neobvyklého. Stane se… Stačí, když se někde kdykoliv během roku hledající bezdomovec ponoří do kontejneru a už po sobě neuklidí. Tentokrát ale tahle fotka poslouží k jinému tendenčnímu účelu. „Můžou za to Vánoce! Kam jen se to řítíme, ó běda?!“

Někdo nepořádek totiž vyfotil a umístil na Facebook se srdceryvným komentářem o tom, jak je na tom lidstvo špatně. „Mluvím o hromadách odpadků u popelnic a vlastně všude! Tohle je jen jedna fotka, ale takových po Praze vyfotíte tisíce! Papíry, obaly, hromady jídla, stromečky i s ozdobami a dokonce i nerozbalené dárky! Vánoce už vůbec nejsou o atmosféře a lásce, jsou jen o počtu dárků, o penězích a o tom, jak hezkou fotku dáte na sociální sítě. Sdílejte tuhle fotku prosím!“

No přátelé, já být vámi, stydím se a jdu se zahrabat. Samozřejmě fotka funguje a uživatelé ji sdílejí a komentují o 106… Pozoruhodné je, že oni sami to tak doma přece nemají, to sdílejí pro ty ostatní jiné „padouchy“… V diskuzi se hned objevilo také klasické a oblíbené podtéma z cyklu nenávidíme Pražáky. „No jo, to vy v Praze… Ale my na vesnici máme krásně uklizeno.“ Dobře, a teď tu o Popelce…

Nedalo mi to, vyšla jsem tedy na ulici vyzbrojená radlicí, abych se skrz ten nepořádek a hory nerozbalených dárků dostala z domu. Ale představte si… nikde nic. Musím vás zklamat, žádná ekokatastrofa se tu nekoná. Naopak – lidé daleko víc třídí odpad (Česko se pravidelně umísťuje na předních místech v efektivitě třídění) a stromky bývají (alespoň v Praze) na začátku roku vždy vzorně odvezeny a zlikvidovány. To spíš za komunistů se válely u popelnic do března a o třídění se nám mohlo jenom zdát…

Moralista má ale jasno. Vánoce jsou zlo, lidstvo je na tom špatně, lidé se honí jen za dárky, neváží si toho, co je důležité, a plodí jen odpad. Stačí vyfotit jeden kontejner a je z toho zaručená zpráva. Tisíce jich jsou!

Vidím to trochu jinak. Nepopírám, že je každoročně po svátcích chvilkově víc odpadu. A nepořádek na ulici určitě není ideální. Ale zatím to úklidové služby vždy zvládly a lidé se opravdu až na výjimky snaží spíš více a více třídit.

Vánoce s tím nemají co dělat – ty má každý přesně takové, jaké si je vymyslí, naplánuje a realizuje. Nemáte rádi světla, stromky, svařák? Nechcete běhat po obchodech? Tak to prosím nedělejte. Nic z toho nebylo ani letos povinné. Slavte si po svém. Nebo vůbec. Jděte příkladem, buďte ekologičtí a začněte u sebe bez moralizování.

A bylo by od vás hezké respektovat i podobu oslav, která se líbí jiným. Pokud nejste schopni si vytvořit a navodit atmosféru a cítíte se blbě, nepomůže ukazovat prstem na jiné, kteří to třeba umí. Sejdou se o svátcích s těmi, které mají rádi, dají jim dárky – ne proto, aby je šokovali nejdražším iPhonem, ale aby jim ukázali, že umějí malému překvapení dát jistou osobitou podobu a ukazují tím, že druhého znají, myslí na něj při výběru a umějí třeba najít to, co si přeje.

Zkrátka je jim během svátků pořád dobře a nic z původní myšlenky se jim neztratilo. A rádi se při tom i vyfotí. Protože je to hezká chvíle a hezká emoce ke sdílení. Vánoce jsou totiž přesně tak „komerční“, jaké si je uděláte: ano, vy, to jsou ti lidé v zrcadle vašeho bytu.

Reklama

Související témata:

Doporučované