Hlavní obsah

Moravské divadlo chystá na Noc divadel procházku, promítání i sérii besed

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Originální výlet po stopách uměleckých osobností spojených s Olomoucí, projekci dokumentu ke sto letům českého divadla v Olomouci a besedy nabídne letos během nadcházející Noci divadel svým návštěvníkům Moravské divadlo Olomouc.

Článek

Devátý ročník akce s podtitulem Fresh Air se uskuteční v sobotu 20. listopadu a zapojí se do ní více než pět desítek českých a moravských divadlech, informoval ČTK mluvčí Moravského divadla Olomouc David Kresta.

Program začne již dopoledne, kdy bude pro zájemce připravena Divadelní procházka aneb Audiowalk. „Zhruba hodinová procházka startuje před budovou divadla na Horním náměstí a má celkem deset zastávek. Na každé z ní se účastníci procházky dozví zajímavosti o některé z uměleckých osobností spjaté s Olomoucí,“ uvedla vedoucí divadelního ateliéru a herečka Jana Posníková. Procházka je plánována bez přítomnosti průvodce, kterého nahradí zvukové soubory namluvené členy olomoucké činohry. Pro absolvování procházky je třeba mít s sebou chytrý telefon.

Odpoledne a večer bude program pokračovat ve foyeru Moravského divadla. V 16:00 začne projekce dokumentu Divadlo na Horním náměstí, který u příležitosti stého výročí českého divadla v Olomouci natočila nezisková organizace Paměť národa Střední Morava. Po skončení projekce je v plánu beseda s bývalými členy uměleckých souborů a poté i se současnými, na kterou přijali pozvání Michaela Doleželová za činohru, sólistka opery a operety Barbora Řeřichová a baletní sólisté Sawa Shiratsuki a Sergio Méndez Romero.

Budoucnosti divadla se pak bude věnovat závěrečná z trojice besed, která začne v 19:00. „Protože téma letošní Noci divadel navazuje na téma té loňské, které znělo Udr-život-elnost, rozhodli jsme se hovořit nejen o minulosti a současnosti našeho divadla, ale také o tom, kam směřuje z hlediska enviromentálního, ekonomického a společenského,“ uvedl ředitel Moravského divadla David Gerneš.

Vstup na projekci dokumentu a besedy je volný, kapacita počtu návštěvníků ve foyeru je omezená na 60, místenky si budou moci zájemci vyzvednout příští týden v divadle. Vstup na akce je podmíněný dodržením platných protiepidemických opatření, doplnil mluvčí divadla. Moravské divadlo se do programu Noci divadel zapojuje již poosmé. O Noci divadel v České republice je více na www.nocdivadel.cz.

Reklama

Doporučované