Hlavní obsah

Moravské divadlo uvede v premiéře Čajkovského baletní příběh Louskáček

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

S přicházející vánoční atmosférou se chystá Moravské divadlo v Olomouci uvést v premiéře baletní příběh Petra Iljiče Čajkovského Louskáček. Titul se na jeviště divadla vrací po 11 letech, tentokrát však v novém kabátě.

Článek

Inscenace Louskáček - Kouzelný příběh zdejší baletní soubor nastudoval v choreografii uměleckého šéfa baletu Michala Štípy a Guida Sarna, o scénu a kostýmy se postaral David Janošek. Pro Štípu jde o poslední titul v roli šéfa baletu, na konci letošní roku z divadla odchází. Premiéra Louskáčka je naplánována na tento pátek, řekli dnes novinářům zástupci divadla.

„Je to inscenace, která je pro celé divadlo velkou výzvou, je do ní investováno mnoho energie a práce. Doufám, že se práce v této těžké covidové době zúročí, každým dnem bojujeme o to, aby se mohla hrát a aby vše dobře dopadlo,“ uvedl ředitel divadla David Gerneš. Doplnil, že přestavení je mimořádné svou technickou náročností a velikostí výpravy. „Je to výzva pro všechny kolegy v divadle,“ podotkl ředitel.

Louskáček má navodit vánoční atmosféru, podle uměleckého šéfa baletu Michala Štípy jde o klasický příběh v novém kabátě. Známý příběh Kláry a Louskáčka podle povídky Ernsta Theodora Amadea Hoffmanna doplnili tvůrci inscenace i o motivy z Vánoční koledy Charlese Dickense. „Rozhodl jsem se, že nabídnu divákovi jinou variantu, kde vycházím z Hoffmanna i Dickense, zapojil jsem i další postavy a snažil jsem se, aby příběh byl více pohádkový i díky kostýmům Davida Janoška. Myslím, že dílo se povedlo, je to náročné dílo nejen pro všechny tanečníky, ale i pro celý technický tým,“ uvedl šéf baletu.

Tvůrci zasadili děj do anglického městečka, kde se právě chystají vánoční trhy. Během magické noci se sirotek Klára setká nejen s oživlou hračkou Louskáčka, ale také s Vílou Vánoc, skřítky a nakonec i se splněným přáním v podobě jejího tatínka. Diváky čeká podle zástupců divadla pestrá podívaná, podle autora scény a kostýmů Davida Janoška se mohou těšit na čtyři různá kouzelná prostředí a zhruba stovku kostýmů.

V roli dívky Kláry se přestaví Francesca Rauleová, v úloze Louskáčka vystoupí Stefano Sacco či madridský rodák Sergio Méndez Romero, který ztvární také roli tatínka. Významnou úlohu má v příběhu Víla Vánoc, kterou ztvární japonská sólistka Yuki Beppuová. Tanečníky na jevišti doprovodí orchestr Moravského divadla, autorem hudebního nastudování je Miroslav Oswald.

Reklama

Související témata:
Balet Louskáček

Doporučované