Hlavní obsah

Moravskobudějovické muzeum se po modernizaci otevře v roce 2022

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Muzeum řemesel v Moravských Budějovicích bude mít po 40 letech nové expozice. Modernizace muzea, které spadá pod Muzeum Vysočiny Třebíč, bude stát 19,5 milionu korun. Původně se počítalo s otevřením už v květnu.

Článek

Muzeum nabídne nový způsob prezentace historie města i jeho tradičních řemesel včetně interaktivních prvků a holografického modelu města. Kvůli delšímu hledání vhodného dodavatele si na ně ale návštěvníci budou muset počkat do jara 2022.

Modernizaci z asi 85 procent podpořily evropské dotace. Administrativní část měla na starost Projektová kancelář Kraje Vysočina. Přesto bylo hledání dodavatele podle vedoucího muzea Petr Beránka náročné a zabralo asi devět měsíců, což konec prací odsunulo na březen 2022. Demontáž a instalace nových expozic podle něho pokračují dobře, i když kvůli opatření proti koronaviru se komplikuje situace jednomu z dodavatelů, který je ze Slovenska. Zdržení prací to zatím nepůsobí, mobiliář, který dodává, bude instalován až jako poslední.

V zámku, kde muzeum sídlí, čeká na návštěvníky několik změn. Jednou z nich je přesunutí recepce do přízemí v průjezdu zámku. Původní, i když opravený, bude naopak výstavní prostor s renesančně-manýristickou výmalbou v prvním patře. Zásahy v interiérech včetně nových výmaleb jim mají vrátit autentickou podobu dochovanou na starých fotografiích.

Většina sálu už má nové podlahy či takzvaná pódia, která původní nerovnou podlahu překrývají. V některých sálech řeší i výškové přechody, které jsou důsledkem toho, že zámek vznikl sloučením čtyř měšťanských domů a původní radnice. Ke stavbě ji zabavili majitelé panství hrabata ze Schaumburku. Měšťané dostali místo radnice ruinu na náměstí s příslibem, že majitel panství zaplatí opravu. Podle Beránka k tomu ale nikdy nedošlo, měšťanům nepomohl ani soudní spor.

Zámek vlastní město, které před modernizací udělalo v objektu několik oprav za asi 2,5 milionu včetně výměny elektroinstalace. Zámek vznikl na konci 17. století. Uvnitř budou dva návštěvnické okruhy. První připomene historii poddanského města a zámku. Holografický model v něm ukáže i jeho proměny v čase. Okruh představí také mimořádné osobnosti města včetně moravského archeologa Jaroslava Palliardiho, který ve městě žil. V expozici nebude chybět neolitická hliněná soška ženy s měsíčkovou hlavou.

Druhá expozice se bude věnovat tradičním řemeslům. Rozdíl oproti původním expozicím bude podle Beránka především v tom, že na exponáty bude možné sahat. „Téměř v každé místnosti bude nějaký herní nebo haptický prvek. Jsou to řemesla, tak ať to není o obrázcích, ale ať se dotýkají skutečných materiálů,“ řekl Beránek. V posledním sále dostanou návštěvníci možnost promítnout si některý z krátkých filmů věnovaných jednotlivým řemeslům.

Reklama

Doporučované