Hlavní obsah

Moravskoslezské pivovary zas vaří pivo a chystají sudy na pondělí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Malé řemeslné pivovary v Moravskoslezském kraji se připravují na pondělní otevření restauračních zahrádek, dostávají už větší objednávky na sudy. Po odstávce kvůli pandemii nového typu koronaviru pivovary opět vaří naplno.

Článek

Pokles tržeb byl citelný, většinu navařeného piva se jim ale podařilo prodat, zaměstnanci se nepropouštěli a se ztrátami se pivovarníci vyrovnají.

Malé pivovary většinu produkce stáčejí do sudů, například u Beskydského pivovárku z Ostravice na Frýdecko-Místecku je to 95 procent. V situaci, která nastala po uzavření restaurací, ale už navařené pivo pivovar rozprodával téměř výhradně ve skleněných a plastových lahvích.

„Na to, co se dělo, to dopadlo vcelku dobře. V prvních třech týdnech po 14. březnu se na nás začalo valit pivo z hospod, které ho nemohly prodat. Nám se podařilo větší část z toho stočit do lahví. Pivo, o kterém jsme si mysleli, že neprodáme, se podařilo prodat,“ řekl jednatel Beskydského pivovárku Dušan Holý.

V jejich případě šlo zhruba o 1000 hektolitrů piva. „Podrželi nás zákazníci, kteří si cestu k našemu pivu našli, ať už to bylo přes e-shopy, naše závozy, nebo si chodili kupovat pivo do okýnka. Našli se i zákazníci, kteří nám chtěli poslat peníze, abychom přežili, jen tak, aniž si koupí pivo, což jsme s díky odmítli. Ale psychicky nás to podrželo,“ řekl Holý.

Od poloviny dubna vzrostl zájem o malé sudy, za což pivovar vděčil okolním chatařům. „Kdybych měl porovnávat jenom patnáctilitrové sudy mezi dubnem 2019 a dubnem 2020, tam je nárůst možná o 100 procent,“ řekl Holý. Vzrostl zájem i o půjčení chladičů piva, což pivovar nabízí už léta. Nyní nakoupil nové a začal je i prodávat. Za 14 dní jich lidé koupili 12.

Před dvěma týdny začal pivovar znovu vařit pivo. Jeho kapacita je 9000 hektolitrů. „Co navaříme teď, se prodá v druhé půlce června. Teď jsme v situaci, kdy máme téměř plný sklep. V tomto týdnu začaly chodit první větší objednávky z restaurací, kde mají zahrádky,“ řekl Holý. Další nárůst objednávek očekává za dva týdny, kdy se začnou otvírat vnitřní prostory restaurací.

„Pozorujeme jednu změnu oproti jiným rokům, že mnohem více se začínají prodávat ochucená piva. Teď tvoří možná 40 procent naší produkce, hlavně borůvka a med,“ řekl Holý. V pondělí se chystá otevřít i vlastní zahrádku. Na vyčíslení ztrát je podle něj brzy, ale budou řádech nižších statisíců korun.

Spolumajitel a vrchní sládek pivovaru Nachmelená Opice z Krnova na Bruntálsku Michal Kuřec řekl, že zachránili téměř všechno pivo, ale museli vyzkoušet způsob jeho ošetřování, jaký ještě nedělali. „U svrchně kvašeného piva jsme odstřelovali zespod kvasnice a zbytky usedlin, aby na tom to pivo neleželo. Degustovali jsme ho a došli jsme k tomu, že vydrželo celou dobu ve velmi dobré kvalitě. Udrželo si parametry i během dlouhého ležení,“ řekl Kuřec.

Také krnovskému pivovaru výrazně vzrostl objem prodaného lahvového piva. „Jak přišly Velikonoce, dost lidí začalo kupovat sudy domů a pili to na zahradách,“ řekl sládek.

Všechny zaměstnance si pivovar podržel a využívá kurzarbeitový program. „Pokles na tržbách je určitě v řádech jednotek milionů. Už vaříme nové pivo, objednávky rostou, ještě to ale není na 100 procentech,“ řekl Kuřec.

Také pivovar Koníček z Vojkovic na Frýdecko-Místecku zřejmě nebude mít na pivu žádné ztráty, hodně rozprodal v lahvích. V okolí je rozvážel zákazníkům až domů. „Drobní pivaři nám hodně pomohli. Lidé doma dost pijí soudky 15, 30 litrů. Samozřejmě jsou ekonomické ztráty, asi ve stovkách tisíc, ale nejsou tak velké, abychom si mohli dovolit propustit zaměstnance, protože je potřebujeme,“ řekl jednatel pivovaru Mojmír Velký.

Zhruba měsíc měl Koníček odstávku. „Teď už vaříme naplno, protože si myslíme, že když se otevřou hospody, tak spotřeba stoupne. Teď vaříme pivo na červen. Čekáme, co se stane, jestli lidé budou, jak se říká, ‚vysušení‘, ale v létě se vždycky prodá hodně piva,“ řekl Velký.

V pondělí bude otvírat také pivovarskou zahrádku. „Očekává se, že kvůli zavřeným hranicím čeští turisté budou doma. Spotřeba piva by se mohla zvýšit, teoreticky by se v létě ten výpadek mohl i dohnat,“ řekl Velký.

Reklama

Související témata:

Doporučované