Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj chce zdarma zpřístupnit turistické atrakce

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Moravskoslezský kraj uvažuje o tom, že by pomohl oživit turistický ruch v regionu speciálním programem, díky němuž by zdarma umožnil turistům přístup na atraktivní místa.

Článek

„Do projektu bychom chtěli zahrnout pět desítek turistických atraktivit provozovaných nejen krajem, ale i dalšími vlastníky,“ řekl hejtman Ivo Vondrák.

„Připravujeme projekt pro podporu cestovního ruchu. Idea je taková, že bychom nabídli zájemcům přístup k atraktivitám v našem kraji zdarma. To proto, aby sem přijeli. Samozřejmě předpokládáme, že utratí své peníze v restauracích, hotelích a penzionech,“ uvedl Vondrák.

Podle něj se projekt nyní připravuje a formu podpory budou muset schválit krajští zastupitelé, kteří by se tím měli zabývat na červnovém zasedání. „Předpokládáme, že by každá významná atraktivita otevřela vstup zdarma. Chceme evidovat ty návštěvníky a pak uhradit vstupné,“ doplnil Vondrák. Kraj očekává, že by náklady na celý projekt mohly být okolo 60 až 80 milionů korun. „Cílem je nastartovat cestovní ruch, který během března a dubna doznal velkého propadu. Mimochodem je to asi 1,2 miliardy, o které jsme přišli kvůli těm koronavirovým měsícům,“ doplnil Vondrák.

Moravskoslezský kraj navštívilo v letošním prvním čtvrtletí 178 690 turistů, kteří alespoň jednou přespali v hotelu či jiném hromadném ubytovacím zařízení. Jejich počet byl o 13,8 procenta nižší než ve stejném loňském období. Ubylo tuzemských hostů i návštěvníků ze zahraničí a snížil se také počet nocí, které v regionu strávili. Důvodem poklesu byla pandemie nového typu koronaviru, kvůli níž byly omezeny ubytovací služby a také se zavřely hranice.

Moravskoslezský kraj plánuje i marketingovou kampaň Máme světový kraj, která má ukázat, že i v regionu jsou místa konkurující světovým atrakcím. Kraj chce také prodloužit hlavní turistickou sezonu o září a říjen.

Reklama

Doporučované