Hlavní obsah

Moravskoslezský unikát: kraj, kde se dohodli i celostátní protivníci

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Hejtman Ivo Vondrák (na snímku) v Moravskoslezském kraji domluvil širokou koalici. Do vysoké politiky se vrací bývalý ostravský primátor Petr Kajnar (ČSSD), který se stane radním.

Reklama

Vzájemný respekt lídrů, miliardový přísun, hluchá Praha, žádná Stoka, jiné ANO. V moravskoslezském regionu se chystá pestrá koalice, která má v zastupitelstvu o 13 hlasů více, než by potřebovala.

Článek

Jako by se oblast severní Moravy a Slezska držela jiného politického návodu. To, co platí na celostátní úrovni a v řadě krajů, je v moravskoslezském regionu naruby. Vládní a opoziční strany zde nejenže spolupracují, ale krajskou koalici mají složit dva subjekty, bez kterých by se početně regionální vláda v zastupitelstvu obešla.

Moravskoslezský kraj však čeká složité transformační období, pro které potřebuje mít tento cíp země co nejslyšitelnější hlas v hlavním městě. O dalším vývoji na severu Moravy a Slezska se totiž do značné míry bude rozhodovat právě v Praze.

Ukázalo se to například letos v červenci, kdy vláda Andreje Babiše (ANO) rozhodla o ukončení těžby uhlí už v roce 2021 či 2022. Krajské politiky to zaskočilo, neboť k jednání nebyli přizváni – navzdory tomu, že útlum činnosti OKD je pro vývoj regionu zásadní.

„Je to něco jako Baník proti Spartě. Teď je to o tom, že jako kraj potřebujeme mít silný hlas v Praze,“ glosoval přípravu nové krajské koalice nejmenovaný ostravský finančník.

Z výše popsaných důvodů se rodí ideologicky pestré klubko čtyř spolupracujících subjektů: stávající koalice ANO, ODS (nyní v paktu s TOP 09) a KDU-ČSL přibírá ČSSD. Namísto potřebných 33 hlasů se v zastupitelstvu nová regionální vláda opře o 46 párů rukou. Opoziční Piráti mají možnost získat kontrolní výbor.

Nové vedení kraje čeká rozhodování o ohromné finanční injekci, kterou může čerpat do roku 2030. Až 150 miliard korun je pro region připravených z evropských a tuzemských zdrojů v rámci přechodu na zelenou ekonomiku.

Návrat primátora

Staronový hejtman Ivo Vondrák (ANO), který ziskem 30,24 procenta hlasů dosáhl nejlepšího výsledku hnutí, považuje za klíčové, aby se v zastupitelstvu co nejméně tříštily síly.

„Pro širokou koalici rozhodla zkušenost založená na výsledcích dlouholeté spolupráce s Petrem Kajnarem. ČSSD si zaslouží dostat šanci,“ řekl Seznam Zprávám hejtman, který do koalice přizval sociální demokraty vedené jmenovaným bývalým ostravským primátorem.

Právě on by měl mít coby radní na starost budování nových průmyslových zón, kde by do budoucna měli noví zaměstnavatelé vybudovat dostatek pracovních příležitostí pro obyvatele, kteří přijdou o místo.

Kajnarův příběh je zajímavý z hlediska dění ve vládní ČSSD. Před několika lety ho místní členové ze strany de facto „vyštípali“. Před volbami se ale strana na někdejšího populárního primátora Ostravy obrátila s tím, zda by za ni opět nechtěl kandidovat – jako krajský lídr. Misi splnil, když odvrátil hrozbu, že ČSSD se v regionu nedostane ani do zastupitelstva.

Kajnar před volbami upozorňoval i na to, aby vláda zvládla situaci kolem OKD. Zejména aby se nerozprodal majetek důlního podniku OKD (především pak pozemky), což by podle něho zásadně zkomplikovalo budoucí rozvoj území.

Partnerství beze Stoky

Na celostátní úrovni patří ANO a ODS k úhlavním rivalům, v Moravskoslezském kraji je tomu naopak. Chemie funguje mezi hejtmanem Vondrákem a lídrem ODS Jakubem Unuckou, který se nyní stane 1. náměstkem. Říkají, že je stmelilo období první vlny koronaviru.

„Prožívali jsme to s hejtmanem, seděli jsme spolu tři měsíce, těžko se mi teď říká něco špatného, když jsme to spolu celou dobu řešili. Kdo to nezažil, nemusí to pochopit. Lidsky nás to ale utužilo,“ míní Unucka.

Důvěru u partnerů zvyšuje i fakt, že Vondrák a další výrazná místní tvář ANO, ostravský primátor Tomáš Macura, patří v rámci hnutí ANO k nejhlasitějším kritikům premiéra Andreje Babiše. „Daří se jim zasáhnout i jiné skupiny než tradiční babišovské jádro. Umějí nasát hlasy odjinud, protože jsou do jisté míry vnímáni jako vnitřní opozice vůči Babišovi,“ řekl Seznam Zprávám Unucka.

Tomu, že po volbách bude pokračovat stávající tým hejtmana Vondráka (rozšířený o ČSSD), pomohlo i to, že moravskoslezskou koalici za uplynulé období nepostihla korupční kauza, která by spolupráci destabilizovala. To je rozdíl například oproti jihomoravskému regionu, kde úplatkářský případ Stoka citelně zasáhl hnutí ANO, které navzdory volebnímu vítězství nyní skončí v opozici. Kvůli pnutí, které Stoka v rámci ANO v uplynulých měsících vytvořila, hnutí opustil bývalý primátor Brna Petr Vokřál, který se v hnutí řadil k liberálnímu křídlu po boku Vondráka a Macury.

V několika krajích skončí ANO v opozici, přestože volby vyhrálo. Podle hejtmana Vondráka sehrává důležitou roli to, jak se k sobě politici v průběhu mandátu chovají. „Připadá mi nefér obcházení vítězů voleb. Celou řadu našich lídrů znám a nezaslouží si takový přístup. Co poradit? Vždy si v takové situaci musíte umět vytvořit spolupracující tým. A nepochybně tady sehrává klíčovou roli vzájemný respekt,“ řekl Vondrák Seznam Zprávám.

Zkoušený region

Na region se žene několik závažných témat, která budou mít dopad na jeho socio-ekonomické fungování. V příštím roce se má zahájit útlum těžby uhlí v dolech OKD.

Nejde jen o OKD jako takové, ale především o navazující byznys a zaměstnance. Ze šesti tisíc pracovníků OKD značná část představuje Poláky, kteří sem za prací dojíždějí. Část lidí zamíří do důchodu, propuštění horníci budou dostávat od státu podporu. Vážnější to je s navazujícími pracovníky – jde o různé řidiče či řemeslníky. Podle odhadů na jednoho horníka připadají až tři externí zaměstnanci.

Kvůli koronavirové pandemii panují obavy, zda nastupující krize nezpomalí automobilový průmysl rozjetý na Frýdecko-Místecku pod vlajkou společnosti Hyundai. Britská skupina Liberty Steel vlastnící ostravské hutě potřebuje investovat do své výroby, aby obstála ve světové konkurenci.

To všechno jsou důvody, které přiměly moravskoslezské lídry ANO, ODS, KDU-ČSL a ČSSD potlačit spory, které by na centrální úrovni znamenaly stopku pro vzájemnou spolupráci.

„Klíčová je stabilita zastupitelstva do náročného období následujících let, kdy budeme muset řešit zásadní transformaci kraje,“ dodává hejtman Vondrák.

Reklama

Doporučované