Hlavní obsah

Moře v Kalifornii vyvrhlo vzácný druh dvoutunové prapodivné ryby

Na pláži se objevilo tělo vzácného měsíčníka ukrytého.Video: Twitter, Facebook

 

Reklama

Na pláži v Kalifornii našli tělo vzácné ryby, která se obvykle vyskytuje na jižní polokouli. Měsíčník ukrytý, jak vědci druh ryby pojmenovali, měřil přes dva metry. Vážit může až dvě tuny. Vědci druh po 125 letech znovuobjevili teprve před dvěma lety.

Článek

Více než dvoumetrové tělo mrtvého tvora vyplavilo moře na pláž v Santa Barbaře v Kalifornii. Tvor byl identifikován jako vzácný druh ryby měsíčník ukrytý, napsal server BBC.

Měsíčníci jsou nějtěžší kostnaté ryby na Zemi. Mohou vážit až dvě tuny a dosahovat až 2 a půl metru. Samice tohoto neobvyklého druhu ryby mohou najednou produkovat až 300 milionů vajíček.

Vědcům z Kalifornské univerzity trvalo několik dní než druh, který byl nalezen v přírodní rezervaci Coal Oil Point, identifikovali. Ryba obvykle žije v klidných a také chladnějších vodách v okolí Chile nebo Nového Zélandu.

Měsíčníci se dělí na tři druhy s vědeckými jmény Mola mola, Mola ramsayi a Mola tecta. A právě druh Mola tecta se teď objevil na kalifornské pláži.

Mola tecta neboli měsíčník ukrytý dostala svůj název od australské vědkyně Marianne Nyegaardové v roce 2017. Jméno je odvozeno z latinského slova tectus (skrytý). Vědci rybu znovuobjevili před dvěma lety po 125 letech. Ryba svůj název dostala právě proto, že se tolik let skrývala.

Ve skutečnosti se ryba objevila už v roce 2014, kdy ji našli místní rybáři u města Christchurch na Novém Zélandu. Vědcům ale trvalo tři roky, než prapodivný druh ryby dokázali zařadit a pojmenovat, napsal web National Geographic.

Výzkumnice Nyegaardová řekla pro BBC, že „málem spadla ze židle“, když se dozvěděla o novém nálezu v Kalifornii. „Když se objevily kvalitní fotografie, věděla jsem, že není pochyb,“ uvedla vědkyně. „Je zajímavé, jak se tato ryba dostala až přes rovník,“ dodala.

Jiný druh měsíčníka se objevil například loni v září ve Skotsku.

Reklama

Související témata:

Doporučované