Hlavní obsah

Island povolil lov dvou tisíc velryb, ochránci přírody protestují

Islandská vláda povolí zabití dvou tisíc velryb.Video: Tereza Brhelová , Youtube.com

 

Reklama

Islandská vláda ve spolupráci s ministerstvem rybolovu a zemědělství zveřejnila kvóty, které povolují další lov velryb a kytovců. Ten by se měl odehrát v následujících pěti letech a rybáři by tak mohli zabít až 2000 velkých mořských savců.

Článek

„Nové kvóty ohledně lovu velkých mořských savců jsou postavené na výzkumu Mořského výzkumného ústavu a Islandské univerzity,“ řekl ministr rybolovu a zemědělství Kristján Þór Júlíusson. V prohlášení ministerstva také stojí, že každý rok může být zabito maximálně 426 různých druhů plejtváků.

„Rybolov v islandských vodách je zaměřený pouze na ty druhy mořských savců, které nejsou ohrožené. Jedná se tak především o různé druhy plejtváků. Vše je založené na vědeckém výzkumu, striktně kontrolováno a v souladu s mezinárodním právem,“ dodal mluvčí ministerstva v oficiálním vyjádření.

S prohlášením ale nesouhlasí aktivisté a ochránci přírody. Islandská organizace na ochranu životního prostředí (IEA) kritizuje především výzkum, na jehož základě ministerstvo vytvořilo nové kvóty. Organizace na ochranu velryb a delfínů (WDC) dodala, že lov mořských savců je na Islandu prodělečný a obyvatelé s ním nesouhlasí. Podporují ho hlavně turisté.

„Tahle země dřív podporovala výletní pozorování velryb a najednou má s těmito zvířaty úplně jiný vztah,“ řekl CNN mluvčí WDC Chris Butler-Stroud. „Realita je taková, že velrybí maso tady už jedí pouze turisti. Kdyby to bylo pouze pro lokální konzumaci, nemělo by to smysl,“ dodal.

Zpráva z Islandské univerzity potvrzuje, že pozorování velryb vydělalo islandské ekonomice 13,4 milionu dolarů. Podle této zprávy je také víc lidí zaměstnáno ve firmách, které poskytují výlety za velrybami, ale platy jsou obecně vyšší ve společnostech, jež je zabíjejí.

Stojí tam ale i to, že Islanďané zvládají lov velryb ve zodpovědném rozsahu.

WDC ale oponuje. Podle ní by se Island neměl spoléhat na své vlastní výzkumy a raději se řídit výzvami, které chtějí zastavit lov velryb v celosvětovém měřítku.

Na Islandu jsou už jen dvě firmy na lov velryb. Ostrov je členem Mezinárodní velrybářské komise, která zakázala lov velryb pro obchod v roce 1986.

Loni k sobě firma Hvalur hf přilákala pozornost údajným zabitím plejtváka obrovského, což je podle mezinárodního práva ilegální. Terčem dlouhodobé kritiky je i Japonsko. To podle ekologických aktivistů obchází zákaz lovu velryb tím, že jej schovává za vědecké účely.

„Je známo, že nadměrný lov velryb vedl k vážnému úpadku v jejich populaci. Některé druhy se zotavují, ale bohužel ne všechny,“ píše se na stránkách Mezinárodní velrybářské komise.

Organizace WDC také zastává názor, že lov velryb je nehumánní. „Je to hrozný způsob, jak zvíře zabít. Většina zůstává po harpunaci ještě nějakou dobu naživu. Musíte mít hodně dobrý důvod, proč něco zabít touto formou. Jídlo pro turisty ani export do Japonska za dobrý důvod nepovažuji,“ řekl mluvčí orgnaizace Butler-Stroud.

Reklama

Související témata:

Doporučované