Hlavní obsah

Motiv útočníka z Toronta stále neznámý. Na Facebooku ale psal o nuceném celibátu

Facebook už potvrdil, že status odkazující na kontroverzní hnutí Minassian skutečně napsal.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Minassian před útokem zveřejnil status, kterým se hlásí k hnutí mužů, již věří, že je ženy nutí žít v celibátu.

Článek

Kanaďan Alek Minassian, který v Torontu najel dodávkou do lidí, zanechal na svém facebookovém profilu status, který odkazoval k hnutí mužů, již jsou přesvědčeni, že je ženy nutí k celibátu. Jedná se o skupinu, která hojně používá spojení „incel rebellion”, což je termín, který odkazuje právě k nucenému bezženství.

Už dříve média přinesla informaci, že v jenom z posledních příspěvků na sociální síti Minassian vyjádřil obdiv k Elliotu Rodgerovi, který v americké Santa Barbaře v roce 2014 zabil při zběsilé jízdě autem doprovázené střelbou šest lidí a dalších 14 zranil. Krátce před činem zveřejnil Rodger na internetu video, v němž řekl, že ženy potrestá za jejich nezájem, a přiznal, že je stále panic.

Odkaz na Minassianově Facebooku vyšetřovatelé potvrdili, odmítli ale spekulovat o motivu. Zároveň však uvedli, že většina Minassianových obětí byly ženy ve věku od 20 do 80 let. Možnou souvislost budou prošetřovat.

Facebook mezitím smazal Minassianův účet s vyjádřením, že na jeho platformě není místo pro lidi, kteří spáchají tak hrozný zločin.

Podle vyjádření kanadského ministra vnitra neměl útok žádnou spojitost s teroristickými organizacemi. Předseda vlády Justin Trudeau potvrdil, že útok neměl žádnou spojitost ani se summitem skupiny G7.

V severní torontské části North York, kde k incidentu došlo, se v úterý večer místního času sešli lidé, aby uctili památku obětí neštěstí. Na místo nosili květiny a svíčky.

Podle předběžných informací byli mezi mrtvými identifikováni dva Jihokorejci, Jordánec a tři Kanaďanky. České Ministerstvo zahraničních věcí nepředpokládá, že by mezi oběťmi krveprolití byli Češi. Nemůže to ovšem ani potvrdit, ani vyvrátit.

Jako první ze zabitých pak byla identifikována Anne Marie D’Amicoová, která pracovala v investiční společnosti Invesco Canada a působila jako dobrovolník pro místní charitu Live Different. Neštěstí podle Soulu nepřežili také dva Jihokorejci. Jordánská agentura Petra s odvoláním na jordánskou ambasádu v Ottawě v úterý informovala o tom, že mezi mrtvými je i jordánský občan.

Při tragické události dále zahynula studentka kanadské Senecovy vysoké školy pro užité umění a technologie, potvrdilo to vedení školy.

Reklama

Související témata:

Doporučované