Hlavní obsah

Možnost jmenovat premiéra bych brala s pokorou, říká Pekarová Adamová

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je kandidátkou koalic na předsedkyni Sněmovny. V rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že chce zajistit, aby se nová vláda mohla o Sněmovnu zcela jasně opřít.

Článek

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová je teprve druhou ženou, jež má velice blízko k tomu, stát se předsedkyní Sněmovny, tou první byla Miroslava Němcová (ODS), která je nyní senátorkou.

Mohla by se ale stát první šéfkou dolní komory, která bude z této pozice místo prezidenta jmenovat nového premiéra. „Vnímám tuto možnost s pokorou,“ uvedla pro Seznam Zprávy.

Hovořilo se o vás jako o možné ministryni práce a sociálních věcí. Proč nakonec dáváte přednost vedení Sněmovny?

Konkrétní jména kandidátů na jednotlivá ministerstva jsme za koalici Spolu nikdy nezveřejňovali. Těžko se tedy mohu vyjadřovat ke konkrétním spekulacím. Roli předsedkyně Poslanecké sněmovny pokládám nicméně za klíčovou, neboť je opravdu potřeba vrátit důvěru lidí v ústavní funkce a činitele. Zároveň vláda tvořená pěti stranami a řešící mnoho krizí zároveň bude více než kdy dřív potřebovat korektní kooperaci dolní komory parlamentu, chci zajistit, aby se o Sněmovnu mohla zcela jasně opřít.

Byla byste teprve druhou ženou v čele Sněmovny. Co od vás v této roli očekávat?

Přála bych si být ve vedení Poslanecké sněmovny symbolem změny. Zároveň bych chtěla také být kultivovanou reprezentantkou všech poslanců, kteří budou ve Sněmovně v tomto volebním období zasedat. Myslím si, že dostát úrovně a noblesy, které v tomto ohledu nastavila Miroslava Němcová, snadný úkol nebude. Ale jsem přesvědčena, že jsem připravena zhostit se ho důstojně a zodpovědně.

Vnímám jako pozitivní skutečnost, že čtvrtinu poslanců tvoří ženy.
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně TOP 09

Vypadá to, že ve vedení Sněmovny bude více žen. Umíte si vysvětlit, proč najednou dojde nejspíš k takové změně?

O tom, jak konkrétně bude vypadat vedení Sněmovny, budeme teprve jednat. Nicméně vnímám jako pozitivní skutečnost, že čtvrtinu poslanců tvoří ženy a hned 12 z nich uspělo ve volbách díky kroužkování. Ostatně členkou poslaneckého klubu TOP 09 je nově například Martina Lisová, úspěšná starostka Větrného Jeníkova. Myslím si, že příklady, jako je třeba ten Martinin, mohou být pro ostatní ženy inspirativní.

Jak vnímáte, že vás může potkat historický úkol, a to jmenovat premiéra?

Vnímám tuto možnost s pokorou. Jsme v bezprecedentní situaci, ve které je potřeba zhostit se této role důstojně. Věřím, že se mi to povede. Krizová doba, kterou si celá naše společnost prochází, vyžaduje víc než kdy dřív, aby vysocí ústavní činitelé společnost sjednocovali, motivovali a šli dobrým příkladem. V současné době je tomu bohužel spíš naopak.

Neobáváte se, že pokud k takové situaci dojde, bude mít takto jmenovaný premiér menší legitimitu u některých lidí?

To nepředpokládám. Češi ve volbách jasně projevili zájem o změnu poměrů v zemi. Nejlepší ukázkou legitimity nově jmenovaného premiéra jsou tedy výsledky svobodných voleb. Ty daly jasný předpoklad toho, aby v příštím volebním období vznikla pevná koalice, která se bude moci opřít o pevnou většinu 108 hlasů. Taková vláda bude mít legitimitu bez ohledu na to, kdo tuto formální povinnost vykoná.

Reklama

Doporučované