Hlavní obsah

Mrhání penězi z covidové pomoci. Město si postavilo sochu obří olihně

Neobvyklé umělecké dílo v japonském městečku Noto.Video: youtube.com/TheTonarinopoti

 

Reklama

Japonské město Noto sklízí kritiku za to, že část finančních prostředků z balíčku na podporu boje proti koronaviru utratilo za obří sochu olihně. Umělecké dílo stálo v přepočtu asi 6 milionů korun, 5 milionů šlo z vládních dotací.

Článek

Pobřežní město v západním Japonsku vyvolalo poprask skulpturou obřího hlavonožce, kterou částečně financovalo z balíčku na podporu boje proti koronaviru. Socha má údajně vést k podpoře cestovního ruchu.

Osmnáctitisícové městečko v prefektuře Išikawa získalo z vládních grantů určených na podporu boje proti koronaviru asi 800 milionů jenů, tedy zhruba 157 milionů korun.

Z této částky padlo na stavbu sochy 25 milionů jenů, tedy zhruba 5 milionů korun. Celkem vyšlo umělecké dílo na 30 milionů jenů, tedy 6 milionů korun. Socha je asi 4 metry vysoká a 9 metrů dlouhá, informoval zpravodajský server CNN. Stavba obřího růžového hlavonožce byla zahájena v říjnu a trvala necelý půlrok.

Oliheň je v Notu považovaná za místní delikatesu. Podle japonských médii byla stavba sochy součástí „dlouhodobé strategie“, která má zvýšit povědomí o přímořském městečku a tamním rybářském průmyslu.

Agentura Reuters se neúspěšně pokusila získat vyjádření místních zastupitelů. V Japonsku momentálně probíhají svátky Zlatého týdne, kvůli kterým jsou úřady uzavřené.

Vládní granty sice v Japonsku nejsou vyčleněné výhradně na léčbu pacientů s koronavirem, ale lidé se na sociálních sítích ptají, zda se přece jen nenajde lepší způsob, jak peníze utratit.

„Nezáleží z jakého úhlu se na to podíváte, je to špatně. Musí ty peníze vrátit,“ reagoval na umělecké dílo jeden z uživatelů Twitteru.

V prefektuře Išikawa je počet potvrzených případů covidu-19 oproti jiným částem Japonska nízký, podotkla japonská média. Země momentálně bojuje se čtvrtou vlnou nákazy.

Reklama

Doporučované