Hlavní obsah

Mrtvé duše se nekonají, Biden má i Georgii. Trump pomalu končí

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump se před kamerami objevil po týdnu poprvé.

Reklama

S přiklepnutím volitelů Georgie Bidenovi a neustálými soudními prohrami Donald Trump brzy vyklidí šuplíky kanceláře Bílého domu. Zatímco je jeho Twitter plný sebedeklarovaného vítězství, před novináře vyšel poprvé po týdnu.

Článek

Po týdnu vedení Joea Bidena a dopočítávání a přepočítávání hlasů je o budoucím rezidentovi Bílého domu zjevně rozhodnuto. Svého pohodlného křesla se však Donald Trump drží zuby nehty dál. I když bez důkazů soudy prohrává a šanci zvrátit výsledek 306:232 je téměř nulová, tváří se být Donald Trump stále na koni. Inaugurace je až 20. ledna.

Historická hysterická Georgie

Mezi překvapení voleb lze zařadit zvrat ve státě Georgie. Poprvé od roku 1992 tamní voliče přesvědčil demokratický kandidát a v pátek analytici spolupracující se světovými médii vyhodnotili, že tam už Joe Biden o vítězství nepřijde. Že může být vítěz jen jeden, ví i Donald Trump. Jen opět nabyl dojmu, že Georgie právoplatně patří jemu. Na Twitteru vyhlásil, že vyhrál nejen tam, ale také v Pensylvánii. Pensylvánii a jejích 20 hlasů ve sboru volitelů připsala americká média demokratickému kandidátovi Joeu Bidenovi už v sobotu, přičemž od té doby tam jeho náskok ve stále ještě neúplných výsledcích narostl už na více než 60 000 hlasů.

K oběma příspěvkům Twitter rychle přilepil poznámku, že „oficiální zdroje“ věc vidí jinak. V pátečním tweetu napsal, že „vítězíme ve státě Pensylvánie“, protože „ve Filadelfii a Pittsburghu nebylo umožněno prohlédnutí 700 000 hlasovacích lístků“. Co konkrétně těmito slovy myslel, nebylo příliš jasné. „Všichni vědí, že jsme ten stát vyhráli,“ uvedl v dalším tweetu na konto Georgie.

Lockdown ne

Krátce před zveřejněním tweetů o svých údajných úspěších Trump poprvé za více než týden předstoupil před novináře, byť na žádné otázky neodpověděl. Řada médií si všímala, že během projevu o boji proti koronaviru naznačil pochybnosti o šancích na zvrácení volebního výsledku - poprvé se zmínil o možné nové administrativě.

Foto: Profimedia.cz

I 13. listopadu probíhaly demonstrace ve velkých městech za uznání Donalda Trumpa vítězem.

„Tato administrativa žádný lockdown nařizovat nebude. Doufejme, že ať se do budoucna stane cokoli, kdo ví, čí administrativa tu bude, hádám, že to ukáže čas. Ale můžu říct, že tato administrativa lockdown nezavede. Nebude to potřeba. Lockdown stojí životy, stojí mnoho problémů. Léčba nemůže být horší než problém samotný,“ řekl poněkolikáté Trump a zmínil, že během lockdownu se dějí „problémy s drogami a alkoholem, depresemi a ztrátou zaměstnání“. Jméno Joea Bidena jako budoucího šéfa země konkrétně nezmínil a na otázky novinářů neodpovídal.

Inaugurace

Výsledky v Georgii a Severní Karolíně byly posledními, které se promítly do závodu o Bílý dům. Volební hlasy pro Bidena se shodují se skóre, kterého dosáhl Trump při svém vítězství nad Hillary Clintonovou v roce 2016. V té době to Trump označoval jako „sesuv půdy“ (landslide victory).

Vzhledem k silnému přesvědčení Trumpa o vlastním vítězství je nasnadě otázka, jak se zachová při inauguraci příštího prezidenta. Reportér Fox Business položil tuto otázku mluvčímu Bílého domu a Trumpovy kampaně. „To je za dlouho, mluvíme o lednu,“ odpověděl. Reportér Varney zdůraznil, že v případě neúčasti by na sebe Trump vrhl špatné světlo. „Myslím, že se prezident zúčastní své vlastní inaugurace. Tam by samozřejmě musel být přítomen,“ dodal McEnany. V historii USA se inaugurace nezúčastnili pouze tři končící prezidenti. Naposledy v roce 1869.

Právní mašinérie

Naděje sice umírá poslední, ale nedá se říct, že by se týmu Donalda Trumpa dařilo úspěšně dotahovat do konce žaloby napadající volební výsledek. Podal jich nepřehledné množství, jejich výsledek je ale prozatím celkem jasný - jeden úspěch a nejméně 12 proher. Michiganský právník pro kampaň Donalda Trumpa podal žalobu k nesprávnému soudu. Soudní spory v Arizoně a Nevadě byly zamítnuty. Stížnost v Georgii byla rychle odmítnuta pro nedostatek důkazů. Prezidentova právní mašinérie se pomalu kvůli porážkám zastavuje.

Napadání výsledku v klíčových státech se nejeví jako úspěšné, ale jako neopodstatněné. K pátečnímu dni zaznamenal Trumpův tým další tři nezdary. Žaloba podaná v Arizoně na přezkum hlasovacích lístků odevzdaných v den voleb neuspěla. V Michiganu soudce zamítl žádost dvou republikánských přísedících, kteří informovali o údajném podvodu v okrese Wayne. Ve Filadelfii v Pensylvánii byly zamítnuty žádosti Trumpovy kampaně o zneplatnění několika várek hlasovacích lístků.

V Georgii v pátek začalo ruční přepočítávání hlasů nařízené republikánským státním tajemníkem, zásadní změna výsledků se ale nečeká.

Jedna vlaštovka sice jaro nedělá, Trump se však přece jen radovat může, a to z rozhodnutí Pensylvánie, že ministryně zahraničí překročila své pravomoci tím, že dala občanům další dny na to, aby v hlasovacích lístcích odstranili nesoulad podpisů. Týká se to však jen relativně malého počtu voličů, kteří o výsledku voleb ale nerozhodnou. Jinak ale v Pensylvánii bylo oznámeno, že k přepočtu nedojde, zatímco tamní soudy odmítly hned několik žalob podaných Trumpovou kampaní ve snaze zneplatnit tisíce hlasů.

„Mrtví” voliči

Spolu se zamítnutím žalob postupně dochází k vyvracení příběhů o mrtvých duších hlasujících pro Joea Bidena. Naposledy se podařilo objasnit případ Jamese E. Blalocka, který zemřel v roce 2016, nicméně měl čtyři roky po své smrti odvolit ve prospěch Bidena. Jak přezkum situace ukázal, pod jménem James E. Blalock zcela legálně volila vdova, 96letá živá, zdravá a jak píší americká média, „okouzlující“ dáma, která k volbám chodí pravidelně od dob Roosevelta.

Zmatky ve jménech způsobil fakt, že volička využívala jméno svého zesnulého manžela a databáze Secretary of State neeviduje tituly před jmény. James Blalock tak klidně mohl být Mr. i Mrs., tedy pan i paní. Ověřením podpisu nicméně vyšlo najevo, že hlas Bidenovi hodila skutečně paní Blalocková. „V dobách minulých bylo zvykem, že se vdovy nadále označovaly jako paní a k prvnímu jménu se nevracely,“ vysvětil předseda volební rady Phil Johnson.

Dodal, že její podpis je v systému a je jedinečný a zcela odlišný od podpisu jejího zesnulého manžela. Při hlasování rovněž předložila další identifikační údaje, například číslo řidičského průkazu. „Myslel bych si, že kdokoli, kdo to použije jako příklad volebního podvodu, nebo média, která jej zveřejní, budou nést určitou odpovědnost a záznamy zkontrolují dřív, než vznesou obvinění, které zpochybňuje platnost našeho volebního procesu,“ řekl Johnson. „Taková falešná obvinění přetrvávají dlouho poté, co se zjistí fakta a odhalí příběh.“

Když už i Čína...

Validitu Bidenova vítězství posvětila konečně i Čína, která s blahopřáním vítězi otálela téměř týden. V pátek směrem ke Kamale Harrisové a Joeovi Bidenovi promluvil mluvčí čínského ministerstva zahraničí Wang Wen-bin, kdy prohlásil, že Čína „respektuje volbu amerického lidu“.

„Blahopřejeme panu Bidenovi a paní Harrisové. Zároveň chápeme, že výsledek těchto amerických voleb bude zjišťován v souladu s americkými zákony a postupy,“ řekl. Čína je jedním z posledních velkých států, které nově zvolenému prezidentovi Bidenovi a jeho týmu gratulovaly k vítězství. Přidává se tak k Velké Británii, Austrálii, Izraeli, Francii či Německu. V roce 2016 blahopřál Si Ťin-pching zvolenému Donaldu Trumpovi den po oznámení výsledků.

Reklama

Související témata:

Doporučované