Hlavní obsah

Účet Donalda Trumpa: Miliardy za golf a účesy, 29 žen a žádný pes

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump. Americký prezident poražený ve volbách minulý týden. Zkusili jsme vyjádřit jeho působení v Bílém domě řečí čísel.

Reklama

Čtyři roky patřil Bílý dům 45. prezidentovi Spojených států. A ačkoli Donald Trump data příliš v lásce nemá, předkládáme výběr z jeho prezidentského účtu. Toho politického, ale i golfového či kosmetického.

Článek

663

Více než 660 slibů učinil Donald Trump před svým zvolením v roce 2016 a zhruba stovce z nich se nakonec věnoval. Dle serveru PolitiFact, který mimo jiné hodnotí pravdivost politických výroků, Trump dodržel 25 sledovaných slibů a kompromisem jich vyřešil 21. 50 slibů porušil a plnění 6 dalších je pozastaveno.

20 000+

Tři procenta výroků Donalda Trumpa ohodnotil server PolitiFact jako plně pravdivá. Oproti tomu 16 procent ohodnotil server titulem „lež jako věž“. Trumpova prohlášení byla oceněna PolitiFactem v letech 2015, 2017 a 2019 jako Lež roku.

Konkrétní znění výroků z kategorií Pravdivé, Spíše pravdivé, Napůl pravdivé, Spíše nepravdivé, Nepravdivé, Lež jako věž si můžete přečíst v odkazech na stránkách PolitiFact.

Když už jsme u nepravdivých výroků, těch se Trump během svého prezidentství dopustil více než 20 000krát. The Washington Post ve svém sloupku Fact Checker napsal, že milníku 20 tisíc dosáhl prezident 9. července. Tedy v den, kdy vypustil hned 62 zavádějících, nepravdivých či lživých informací. Databázi vytvořil WP během prvních 100 dnů Donalda Trumpa ve funkci. Zaměstnanci od té doby procházeli každým prohlášením prezidenta na tiskových konferencích a shromážděních, v televizních vystoupeních a na sociálních sítích.

5/24

Během těchto 100 dnů měl Trump tendenci manipulovat s informacemi přibližně pětkrát denně, tehdy celkem 492krát. Během následujících dnů i let tak lze sledovat stoupající tendenci. „Představa, že Trump přesáhne 20 000, než dokončí své funkční období, se zdála směšná, když Fact Checker zahájil tento projekt,“ napsal Glenn Kessler, redaktor a hlavní autor. Nejplodnější Trumpovou lží bylo tvrzení, že americká ekonomika je v nejlepším stavu, v jakém kdy byla.

25

Mezi 25 splněných slibů patří například: nepobírat plat, omezit legální imigraci, pozastavit imigraci z míst náchylných k terorismu, odstoupit od Pařížské klimatické dohody, zvýšit cla na zboží dovážené do USA, přesunout velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma, zmrazit finance na potraty, používat křesťanské přání „Veselé Vánoce“, navýšit financování zdravotní péče pro veterány či zajistit financování historických afroamerických vysokých škol.

545

Američtí právníci stále nemohou najít rodiče 545 dětí, které od sebe oddělila Trumpova administrativa v rámci pilotního programu politiky tzv. nulové tolerance. V jejím rámci rozdělovala rodiny nelegálních migrantů na hranicích USA v roce 2017.

26

Šestadvacet obvinění ze strany různých žen, píše The Guardian. Počet žen vyšší než počet členů Trumpova kabinetu vzneslo proti prezidentovi obvinění od obtěžování až po sexuální napadení a znásilnění za posledních 40 let. Trump každé takové obvinění popřel, označil žalobce jako lháře a hledače publicity, o některých ženách na uvedeném seznamu řekl, že je nikdy neviděl, a minimálně u dvou naznačil, že pro něj ani nejsou dostatečně atraktivní. „Podívejte se. Podívejte se na ni, na její slova. A teď mi řekněte, co si myslíte,“ řekl před čtyřmi lety na předvolební kampani na Floridě.

Slova byla mířená proti reportérce časopisu People, která tvrdila, že jí „strkal jazyk až do krku“. Obvinění se sešla jednak před jeho volbou do úřadu v roce 2016, ale také letos v září, kdy se na seznam přidala 26. žalobkyně. Amy Dorrisová v rozhovoru pro The Guardian řekla, že ji Trump na tenisovém turnaji US Open v New Yorku v roce 1997 obtěžoval v prostorách sprch jeho VIP boxu.

3

Když už jsme u žen, oficiálně ve svazku manželském byl Trump celkem třikrát. A vývoj jeho posledního manželství s Melanií nenaznačuje, že by neštěstí ve hře znamenalo štěstí v lásce. Podle serveru Daily Mail bývalá poradkyně a publicistka Omarosa Manigault Newmanová uvedla, že 15leté manželství páru skončilo s tím, že: „Melania počítá každou minutu do konce funkčního období, aby se mohla rozvést.“

48

Postavení „velké, krásné zdi“ mezi USA a Mexikem bylo jedním z konkrétních slibů Trumpa před jeho zvolením v roce 2016. Betonová bariéra podle něj poslouží k zastavení toho, co popsal jako příliv nelegálních přistěhovalců a drog přes hranice. Po čtyřech letech jakýkoli výpočet kilometrů nové zdi postavené za Trumpovy vlády přímo závisí na definici slov „nový“ a „zeď“.

Před nástupem do funkce podél jižní hranice totiž již existovala bariéra dlouhá 654 mil (něco přes 1 000 km). Délka nově postavené části zdi na hranici mezi USA a Mexikem je tedy celých 48 kilometrů. 394 kilometrů zdi bylo zrekonstruováno. „Postavit zeď a nechat za ni zaplatit Mexiko“ je mimochodem jeden z porušených slibů Donalda Trumpa.

750

Tolik dolarů zaplatil americký prezident na daních v prvním roce svého působení v úřadu. Za 10 z předchozích 15 let nezaplatil na daních vůbec nic.

99

Počet environmentálních regulací, které Trumpova administrativa zavrhla, včetně těch upravujících čistotu vzduchu, vody, divokou zvěř a toxické chemikálie.

128

Tolikrát zvládl během první prezidentské debaty v roce 2020 přerušit protikandidáta Joea Bidena.

122

Dvě hodiny a dvě minuty trval Trumpův nejdelší projev v březnu roku 2019 na konferenci Americké konzervativní unie.

70 000

Suma, kterou údajně Donald Trump utratil za vlasový styling. Michael Wolff ve své knize Fire and Fury citoval dceru Ivanku, podle které si Trump barví vlasy produktem značky Just For Men a k dosažení požadovaného tónu tak není nutná drahá chemie. V roce 2014 Trump řekl pro Playboy, že by si nikdy nenechal ostříhat vlasy nikým jiným než Melanií. V médiích uváděných 70 tisíc dolarů za účes je tak pro mnohé záhadou.

„Nevím, jak by to mohlo tolik stát,“ říká Tommy Buckett, stylista newyorského salonu Serge Normant. „I v těch nejlepších salonech na Manhattanu bude účes pro muže stát asi 150 dolarů. Trump je ale typ klienta, který si pravděpodobně myslí, že utratit spoustu peněz znamená koupit si něco dobrého. Ale vkus si nemůžete koupit.“

10-15

Vzpomínáte na slavnou a poměrně bizarní řeč na téma voda a síla průtoku? V prosinci minulého roku prezident prohlásil, že Američané splachují své toalety „10krát, 15krát, namísto jen jednou“, a tvrdil, že mají potíže s mytím rukou kvůli nízkému průtoku vodu v umyvadlech. „Máme tu situaci, kdy otočíte kohoutkem - a v oblastech, kde je obrovské množství vody, kde voda vytéká do moře, protože to nemůžete zvládnout a žádnou vodu nedostanete,“ řekl prezident během kulatého stolu s vedoucími malých podniků o deregulačních opatřeních. „Otočíte kohoutek a nedostanete žádnou vodu. Chcete se osprchovat, voda kape a kape. Jen kape, velmi tiše kape,“ pokračoval prezident a ztišil hlas, když hovořil o kapkách. „Lidé splachují toalety 10krát, 15krát.“

142 milionů

Velkou vášní Donalda Trumpa je golf. A 142 milionů dolarů je suma, kterou daňoví poplatníci na jeho radovánky přispěli. Podrobný rozpis najdete zde.

Od 20. ledna 2017 do posledního víkendu navštívil Donald Trump golfové hřiště přibližně 295krát. Trumpově golfové vášni se přímo věnuje stránka pojmenovaná „Trumpův účet za golf“, která vznikla kvůli jeho srpnovému příslibu z roku 2016: „Budu pro vás pracovat. Nebudu mít čas chodit na golf.“

Jeho plnění tak bylo všem na očích.

A zde je výsledek:

Dny, které Trump strávil v Mar-a-Lago: 127.

Náklady na lety do Mar-a-Lago*: 59 110 000 dolarů.

Dny, které Trump strávil v Bedminsteru: 86.

Cena letů do Bedminsteru*: 23 515 500 dolarů.

Průměrný počet návštěv golfových klubů ode dne inaugurace: jedenkrát za 4,9 dne.

Předpokládané návštěvy golfových klubů za čtyři roky: 297.

Předpokládané návštěvy za osm let: 595.

Kompletní přehled Trumpova pohybu po golfových hřištích najdete zde.

*Odhady nákladů na cestování Trumpa do Mar-a-Lago a Bedminsteru pocházejí z listu The Washington Post.

Ne, Donald Trump není jediným, kdo se kvůli zálibě v golfu dostal pod drobnohled svých voličů. Svůj účet za golf má i Barack Obama, který během osmi let v úřadu navštívil hřiště 306krát. Srovnání s Obamou není náhodné. Svého předchůdce Trump nepravdivě obvinil, že chodil na golf mnohem častěji než on. Ve srovnání s Obamou je golfová hra dle Trumpa jen „malým cvičením“, které navíc zvládá „velmi rychle“.

Pokud navštívíte stránky věnované golfové hře amerického prezidenta, nezapomeňte hlasovat v anketě o lepšího golfistu. Donald Trump, nebo Kim Čong-un? Mimochodem, zajímavé je i číslo 185 - přesně tolikrát vzdal poklonu Donald Trump směrem k severokorejskému vůdci.

56 800

Počet tweetů publikovaných Donaldem Trumpem činí více než 56 800. V úřadu jich napsal přes 20 tisíc. Na této sociální síti ho sleduje téměř 89 milionů lidí.

552

Počet zmínek o „fake news“ na twitterovém účtu Donalda Trumpa.

2,87 milionu

Počet hlasů, o který Trumpa v roce 2016 překonala Hillary Clintonová. K její smůle ale Trump zvítězil v přepočtu hlasů na volitele. V letošním roce získal Donald Trump rekordní počet hlasů - 71 444 567. Joe Biden jej o několik milionů ještě překonal - 76 343 332.

900

Počet potratových klinik, které během Trumpovy vlády nedosáhly na vládní financování kvůli nesplnění podmínek vládního programu pro plánované rodičovství. Trumpova administrativa zakázala odkazování pacientů na potratová střediska. Taková ztráta financování mimo jiné znemožňuje ženám s nízkými příjmy přístup k dostupné péči, včetně screeningu rakoviny a testování na sexuálně přenosné nemoci.

8

Počet obviněných nebo odsouzených za federální zločiny z Trumpova okolí, včetně bývalého stratéga Bílého domu Steva Bannona, bývalého předsedy kampaně Paula Manaforta a Trumpova osobního právníka Michaela Cohena.

87 %

Procento milionářů Trumpova kabinetu (20 z 23). Dva jsou „centimilionáři“ (Wilbur Ross, Steve Mnuchin) a jeden miliardář (Betsy DeVosová).

191

Počet výkonných nařízení přijatých během Trumpova prezidentství. Mezi nimi i kontroverzní nařízení o muslimských přistěhovalcích.

0

Počet mazlíčků žijících v Bílém domě s Trumpovými. V životě Donalda Trumpa ale psi jistou roli sehráli. „Americký hrdina!“ napsal Trump na Twitteru směrem ke psu Conanovi, který pomohl v akci zaměřené na dopadení Abú Bakra al-Bagdádího. Bližší ohledání klíčového slova „pes“ v jeho tweetech ale naznačují, že Trump pejskařem srdcařem nebude. Tweety se ve většině případů týkaly spíš lidí, kteří „byli vyhození jako pes“ či „padli jako pes“. Jako například i Bagdádí, který „zemřel jako pes, nádherný pes“.

Než se stal prezidentem, věrného přítele po boku mu dělal pudl Chappy jeho bývalé manželky Ivany. Jak se ale zmínila dříve – ti dva spolu příliš nevycházeli. Pozice FDOTUS – prvního psa Spojených států - zůstala poprvé za 118 let neobsazená.

Otázce psa jako mazlíčka v Bílém domě se Trump věnoval například na začátku roku 2019 v El Pasu. Tehdy vysvětlil, že „by mu nevadilo mít psa“, ale neměl by na něj čas. Krom toho by navíc vypadal „trochu předstíraně“. „Jak bych vypadal, kdybych venčil psa na trávníku v Bílém domě? Cítím se trochu falešně. Mnoho lidí říká, že bych si měl pořídit psa, že je to politicky dobré. Ale to není ten vztah, který mám se svými lidmi,“ řekl tehdy na shromáždění. Rodina Trumpova tak oficiálně nikdy psa neměla, i když se v roce 2016 objevily spekulace o štěněti zlatého retrívra kříženého s pudlem. Nebylo však objasněno, jestli se „goldendoodle“ Patton stal oficiálně členem domácnosti nebo žil v Mar-a-Lago či co se s ním vlastně stalo.

Reklama

Doporučované