Hlavní obsah

Střípky z rozhovoru s Trumpem. Moderátor nevěřil vlastním očím

Foto: Profimedia.cz

Prezident Spojených států Donald Trump.

Reklama

Pozitivní myšlení, koronavirová pandemie, Jeffrey Epstein i nedávno zesnulý kongresman John Lewis. To je jen hrstka témat, na něž přišla řeč ve čtyřicetiminutovém rozhovoru s Donaldem Trumpem.

Článek

Rozhovor, který vedl Australan Jonathan Swan z amerického zpravodajského webu Axios, odvysílala televize HBO. A na sociálních sítích i v médiích vyvolal monstrózní vlnu reakcí. Proč? Americký prezident, který bude na podzim bojovat ve volbách o znovuzvolení a v současné době si v předvolebních průzkumech dobře nevede, využil příležitost a po svém se vyjádřil k široké paletě témat a otázek.

Palčivým tématem je pro Spojené státy v současné době koronavirová pandemie. Podle Trumpa z ní USA vycházejí lépe než „svět“, respektive Evropa. Ilustroval to počtem úmrtí na počet případů – Spojené státy měly v úterý odpoledne skoro 4,9 milionu nakažených s asi 159 tisíci oběťmi.

Na rozdíl od některých jiných států ale USA také masivně testují, což je jeden z důvodů, proč je potvrzených infikovaných tolik. Oba údaje, tedy i počet úmrtí, jsou nicméně vůbec nejvyšší na světě. Trump také naznačil, že jiné státy tato čísla zkreslují. Na otázku, jestli si toto o Jižní Koreji a vyspělých zemích myslí, uvedl, že „by se do ničeho takového nepouštěl, protože má s Jižní Koreou skvělé vztahy“.

Jak je na tom Amerika ve srovnání se světem? Podívejte se, jak se na to dívá americký prezident Trump.

Část rozhovoru Jonathana Swana z Axios s Donaldem Trumpem. Video: HBO, AP

Americký prezident také tvrdil, že mají Spojené státy koronavirovou nákazu pod kontrolou. A to i přesto, že stále každodenně v důsledku tohoto onemocnění umírají stovky až tisíce lidí.

„Umírají, to je pravda. Je to tak, jak to je,“ řekl Trump v rozhovoru pro Axios. „To ale neznamená, že neděláme vše, co můžeme. Máme to pod kontrolou tak, jak to mít můžeme,“ dodal.

Odpovědnost přisoudil jednotlivým guvernérům s tím, že „dostali vše, co potřebovali“ k řešení krize. A někteří to podle něj ani za takové vládní podpory nedokázali. „Můžu teď říci, kdo jsou ti dobří a kdo ti ne zas tak dobří. Je to na guvernérech. My jim dali obrovské množství materiálu,“ řekl Trump.

„Nikdy se to ke mně nedostalo“

Kromě koronaviru mluvil Jonathan Swan s Donaldem Trumpem i o telefonátu, který v červnu vedl šéf Bílého domu se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Zda se hovor týkal informace amerických zpravodajských služeb ohledně ruského vyplácení tálibských bojovníků za zabíjení amerických (a spojeneckých) vojáků, s čímž přišel americký list The New York Times?

„Ne, volali jsme si kvůli jiným věcem. A upřímně, tohle je otázka, o které mnoho lidí mluví jako o fake news,“ okomentoval kauzu Trump. A zpravodajské služby ho beztak s tímto problémem dříve neseznámily. „Nikdy se to ke mně nedostalo. A víte proč? Zpravodajské služby nevěřily, že je to pravda, nevěřily, že to má cenu,“ řekl prezident.

Podle zjištění NYT se dostala tato informace v psané formě k Donaldu Trumpovi už na konci února. A to v rámci pravidelných denních briefingů.

„Všechno dobré“ Ghislane Maxwellové

Prezident Trump se také vyjádřil k horkému tématu posledních dní – k tomu, zda by jakožto nynější prezident neuznal výsledek podzimních voleb, jak vyhrožoval. Současný nájemník Bílého domu začal mluvit o tom, že tak učinila i Hillary Clintonová v minulých volbách, která ale ve skutečnosti porážku přiznala, a rozohnil se kvůli možnosti korespondenčního hlasování.

Právě k tomu se chtějí některé americké státy uchýlit kvůli pandemii covid-19. Trump ale nedávno uvedl, že takové volby by byly nejnepřesnější a nejpodvodnější a navrhl i přesun termínu na dobu, kdy bude bezpečné jít volit. A o pravděpodobně zkorumpovaném hlasování mluvil i v tomto rozhovoru.

Foto: Profimedia.cz

Rozhovor Donalda Trumpa s Jonathanem Swanem.

Zopakoval také, že přeje „všechno dobré“ Ghislane Maxwellové, společnici finančníka Jeffreyho Epsteina, jenž byl loni nalezen mrtvý ve vazební cele. Tam čekal na proces kvůli zneužívání a prodávání nezletilých dívek. Právě kvůli tomuto případu Maxwellovou na začátku července zatkli agenti Federálního úřadu pro vyšetřování. Obviněná je z obchodování s dětmi.

„Její kamarád nebo přítel byl buď zavražděn, nebo spáchal sebevraždu ve vězení. Ona sama je teď ve vězení. Ano, přeji jí všechno dobré. Přál bych vám všechno dobré, přál bych to mnoha lidem. Hodně štěstí. Ať dokážou, že je někdo vinný,“ uvedl Trump. Už dříve v jiných vyjádřeních řekl, že Maxwellovou znal, zejména z doby, kdy bydlel v Palm Beach.

„Neznám Johna Lewise“

Řeč přišla i na protesty v oregonském Portlandu, kam Trumpova vláda nechala poslat federální bezpečnostní složky. A podle informací přímo z místa se situace po jejich příjezdu vyhrotila a došlo na násilnosti. „To jsou fake news,“ řekl prezident. Swan na to odvětil, že je to všechno natočené.

„Víte, proč jsou neoznačení?“ pokračoval Trump o federálních agentech. „Protože když tito teroristé, tito lidé z antify, tito anarchisté a agitátoři, když vidí jméno na uniformě policisty nebo člena donucovacích jednotek, najdou si, kde ta osoba bydlí, najdou si to a vystraší její rodinu k smrti,“ řekl v rozhovoru prezident.

V Portlandu se začalo protestovat na konci května kvůli smrti Afroameričana George Floyda, kterému asi osm minut klečel na krku policista. Tato událost vyvolala velkou vlnu protestů proti policejnímu násilí a rasismu, v nichž mělo hlavní slovo hnutí Black Lives Matter. Před nedávnem také zemřel demokratický člen Sněmovny reprezentantů a jeden z nejznámějších amerických bojovníků za občanská práva John Lewis. Afroameričana, který bojoval proti rasismu, na jednom z protestů málem ubili k smrti, a blízce spolupracoval i s Martinem Lutherem Kingem, pochovali ve washingtonském Kapitolu. Swan se proto zeptal, jak si bude historie pamatovat Johna Lewise.

„To nevím. Opravdu nevím. Neznám Johna Lewise,“ odvětil prezident. „Rozhodl se nepřijít na mou inauguraci. Nikdy jsem se s ním, myslím, nesetkal,“ dodal. „Byl osobnost, která věnovala hodně energie a vložila hodně ze svého srdce do boje za občanská práva. Ale to udělalo i mnoho jiných,“ uvedla v rozhovoru pro Axios hlava Spojených států Donald Trump.

Reklama

Související témata:

Doporučované