Hlavní obsah

Pět grafů Trumpovy éry: Navzdory koronaviru se běžným Američanům žije lépe

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Za vlády Donalda Trumpa se Spojeným státům dařilo. Rekordně klesala nezaměstnanost, ekonomika rostla, milníky lámaly i akciové trhy. Bilanci obchodu s Čínou však vylepšit nedokázal.

Článek

Z ekonomického hlediska nebyla dosavadní vláda Donalda Trumpa v USA špatná, po většinu jeho volebního období se snižovala nezaměstnanost, ekonomika rostla a akciové trhy lámaly rekordy. Podle listu The Wall Street Journal ekonomický vývoj zlepšil postavení mnoha Američanů, včetně méně kvalifikovaných dělníků. Další vývoj, ať už pod Trumpem, nebo Joe Bidenem, je však kvůli krizi vyvolané pandemií koronaviru nejistý.

Když se Trump v lednu 2017 stal prezidentem, nezaměstnanost se pohybovala těsně pod pěti procenty. Za tři roky bez přestání klesala až na 3,5 procenta. Jak upozorňuje agentura Bloomberg, počet nezaměstnaných Američanů ve věku od 25 do 54 let poprvé od 80. let setrvale klesal.

Do pozitivního trendu náhle přišla pandemie „čínského viru“, jak s oblibou Trump říká koronaviru, který se do světa rozšířil z jím kritizované Číny. Na nezaměstnanost to mělo drtivý vliv. Na jaře letošního roku se během jediného měsíce zvýšila o 10 procentních bodů na 14,7 procenta. A od dubna začala zase klesat.

Sice výrazně, ale zatím zdaleka nedosahuje ani hodnot před pěti lety. Podle posledních zpráv z konce října nezaměstnaných přibývá po statisících, ale v menším množství, než se čekalo.

Nebýt koronaviru, i graf vývoje hrubého domácího produktu by vykazoval pouze stálý růst. Bohužel, ve druhém čtvrtletí letošního roku ekonomika klesala rekordním tempem 31,4 procenta. Avšak hned ve třetím čtvrtletí naopak HDP rekordně rostl, k čemuž přispěla státní pomoc v objemu více než tří bilionů dolarů (70 bilionů korun).

HDP se v přepočtu na celý rok zvýšil o 33,1 procenta. Tempo růstu tak bylo nejrychlejší od roku 1947, od kdy se tento údaj sleduje. Navzdory rekordnímu růstu ale zůstává HDP pod úrovní poslední čtvrtletí loňského roku.

Mnohem důležitější je však pro americké voliče údaj, o kolik si polepšila průměrná domácnost. V roce 2016 byl medián příjmů domácností 62 898 dolarů (1,4 milionu korun), tedy pouze o 257 dolarů více než v roce 1999. Za tři roky vzrostl o šest tisíc dolarů na 68 703. I proto navzdory pandemii 56 procent Američanů v září odpovědělo, že se jim žije lépe než před čtyřmi roky, uvádí Bloomberg. Vliv na to měla Trumpova politika snižování daní i obchodní spory, které podpořily některá odvětví amerického průmyslu.

Dařilo se i akciovým trhům. Ty si Trump naklonil obrovskými daňovými úlevami, naopak jim ale škodil nepředvídatelností svých kroků a obchodními spory – zejména s Čínou a Evropskou unií.

I akciové trhy postihlo několik výraznějších propadů, především ten během letošního jara. Dokázaly se z toho však vzpamatovat a v současnosti jsou opět výrazně výše než na začátku Trumpova mandátu. Například index S&P50 zahrnující 500 největších na americké burze obchodovaných podniků vzrostl o zhruba 49 procent. Sám prezident to označoval za svůj velký úspěch. Rekordní hodnoty vykazoval i technologický trh Nasdaq, naposledy v létě. Poslední rekord zaznamenal významný index Dow Jones který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, naposledy v únoru letošního roku.

Naopak, v čem Trump podle čísel příliš neuspěl, bylo „narovnání“ obchodní bilance s Čínou. Zprvu se situace vyvíjela spíše v neprospěch USA, tedy Čína dovážela do USA stále víc a víc.

Situace se začala mírně otáčet až v druhém čtvrtletí loňského roku a v letošním prvním čtvrtletí dosahovala bilance obchodu -61,64 miliardy dolarů. To je sice pro USA nejlepší údaj za posledních pět let, ale patrně byl ovlivněn více než obchodní válkou a embargy například vůči firmě Huawei spíše opět koronavirovou krizí. Ve druhém čtvrtletí se bilance opět vrací na předkrizovou hodnotu.

Reklama

Doporučované