Hlavní obsah

Mše v televizi, trhy hlídané vojáky. Srí Lanka po útocích stále žije ve strachu

Po bombových útocích na Srí Lance zemi stále hlídají policisté a vojáci. Mše se slouží přes televizi.Video: Eva Soukeníková, Reuters

 

Reklama

Po velikonočních bombových útocích na Srí Lance žije země stále ve strachu. Vojáci a policisté kontrolují veřejná místa, trhy obchází vycvičení psi a katolické mše jsou kvůli bezpečnosti věřících vysílány v televizi.

Článek

Sebevražedné teroristické útoky na tři kostely, tři luxusní hotely a dvě další místa si na Srí Lance o Velikonocích vyžádaly nejméně 253 obětí, včetně mnoha dětí a nejméně 40 cizinců.

Nedělní mši tak sloužil kardinál Malcolm Ranjith přes televizi z malé kaple jeho kolombské rezidence. „Nyní si klademe otázky, zda nás Bůh opravdu miluje, jestli s námi má soucit,” řekl Ranjith ve svém kázání. V nebývalé shodě se na mši sešli také političtí rivalové, premiér Ranil Vickremasinghe a opoziční lídr Mahinda Radžapaksa.

Týden po atentátech bylo při vyšetřování zadrženo dalších 48 podezřelých, informovala dnes agentura DPA. Předtím bylo ve vazbě přes 70 podezřelých. Premiér Vickremasinghe dnes rovněž oznámil, že byly zajištěny další zbraně a výbušniny.

Vojáci a policisté také stále hlídají veřejná prostranství. V Ampaře, kde je kostel svaté Máří Magdalény, kde jeden z útoků probíhal, hlídají každotýdenní trhy. Se speciálně vycvičenými psy obchází tržiště a hledají, jestli mezi banány, kokosy a ananasy není nastražená další výbušnina, píše web Politico.

Strážníci prohledávají také tašky a kabelky kolemjdoucích. „Rozpadá se mi kvůli tomu byznys,” řekla prodavačka Chandima Krishanthiová pro Politico. „Přestože jsme tu obehnáni policií, stejně žijeme ve strachu,” dodala

Od velikonočních útoků provádí na ostrově razie téměř 10 000 vojáků. Hledají členy dvou místních islamistických skupin, kterým je útok připisován. Zadrženi byli i cizinci ze Sýrie a Egypta. Úřady mají podezření, že v zemi mohou být další sebevražední atentátníci.

Reklama

Doporučované