Hlavní obsah

Museli jsme za evakuaci z Lomboku platit, zlobí se turisté

Záběry z evakuace ostrova Gili Travangan blízko Lomboku.Video: Lukáš Marek, Reuters

 

Reklama

Indonéské úřady požadovaly podle britských stížností při evakuaci Lomboku peníze za místa na záchranném člunu. Ničivé zemětřesení o síle téměř sedm stupňů tam připravilo o život nejméně 105 lidí.

Článek

Britští turisté si stěžují, že evakuaci z ostrova doprovázela panika způsobená nedostatkem míst na záchranných člunech. Například 33letá Katy Flayová řekla, že lidé se o místa doslova prali. Čluny přitom odjížděly poloprázdné. Na palubu se ale dostali jen ti, kteří měli koupený lístek.

Britská vláda uvedla, že na místo poslala konzulární pracovníky a zařídila lety navíc, aby rekreantům usnadnila cestu ze zasažené oblasti.

Počet obětí zemětřesení, které zasáhlo i sousední ostrov Bali, se podle indonéských úřadů může zvýšit. Britský bulvární web Express už včera bez podrobností uvedl, že obětí je téměř 150, nikdo jiný o takovém počtu mrtvých zatím neinformuje.

Zničeno nebo poškozeno bylo zhruba 13 000 budov, při otřesech popraskaly silnice, zřítily se mosty a tisíce lidí zůstaly bez střechy nad hlavou. V řadě oblastí je přerušená dodávka elektřiny a telefonní spojení.

Indonéská armáda dnes vyslala na Lombok a Bali tři letadla se zdravotníky a humanitární pomocí.

Řada zahraničních turistů podle internetových stránek indonéského ministerstva zahraničí v neděli po zemětřesení opustila hotely a noc strávila na vyvýšených místech ostrova. A to i z důvodu varování před vlnou tsunami, které však bylo ještě v neděli večer odvoláno.

Podle nově zveřejněných informací indonéských úřadů má být mezi zraněnými, kteří jsou v nemocničním ošetření také jeden český občan. České ministerstvo zahraničí tuto zprávu ale nepotvrdilo.

Černínský palác nemá od indonéských úřadů informaci, že by někdo z Čechů byl těžce zraněný a pobýval v nemocnici. „Žádný český občan v Indonésii v souvislosti se zemětřesením neleží,“ řekla ČTK mluvčí Michaela Lagronová. Ministerstvo ale nevylučuje, že některý z Čechů po otřesech země vyhledal lékařskou pomoc kvůli ošetření nějakého drobného zranění.

Reklama

Související témata:

Doporučované