Hlavní obsah

Ztratili vlast, přesto bojují. Smutné příběhy reprezentace uprchlíků

Foto: Profimedia.cz

Kimia Alizadehová Zenoziová z Uprchlického olympijského týmu prohrála v Tokiu zápas o bronz.

Reklama

V Tokiu soutěží o medaile také 29 sportovců z jednoho netradičního týmu: výprava uprchlíků se poprvé představila před pěti lety v Riu. Letos zatím žádný z nich na medailové zisky nedosáhl.

Článek

Uprchlický tým tvoří 29 sportovců z deseti zemí. Nejvíce – celkem devět – je původem ze Sýrie. Většina z nich ze země uprchla v roce 2015 kvůli občanské válce. Podle Úřadu OSN pro uprchlíky odešlo od roku 2011 ze Sýrie 6,6 milionu lidí, dalších 6,7 milionu muselo opustit své domovy, ale zůstávají v Sýrii. Jedná se o takzvané vnitřně vysídlené osoby.

Dalších pět sportovců pochází z Jižního Súdánu, který opustili také kvůli ozbrojenému konfliktu. Stejný počet členů olympijského uprchlického týmu jsou Íránci. Například rychlostní kanoista Saeíd Fazlúla musel domovskou zemi opustit z náboženských důvodů. V Íránu čelil výhrůžkám poté, co si na světovém šampionátu v Itálii vyfotil „selfie“ před milánskou katedrálou.

V Uprchlickém olympijském týmu jsou i sportovci, kteří v minulosti již pod olympijskými kruhy stanuli. Pět z nich bylo součástí Uprchlického olympijského týmu v Riu, dva další ale dříve reprezentovali zemi, ze které pocházejí.

Oba jsou původem z Íránu a oba se účastnili předchozích olympijských her v Riu. Judista Džavád Mahdžúb skončil na 17. místě, Kimia Alizadehová Zenoziová však pro svou zemi získala v taekwondu ve váhové kategorii do 57 kilogramů bronz. Stala se první sportovkyní, která pro Írán vyhrála olympijskou medaili.

Letos umístění neobhájila, v zápase o bronz prohrála s Turkyní Hatice Kubrou Ilgunovou. V taekwondu neuspěli ani další reprezentanti uprchlické výpravy – Abduláh Sediqi z Afghánistánu a Dina Pouryounesová Langeroudiová z Íránu. Oba podlehli v úvodních zápasech.

Symbol naděje

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) vytvořil tým složený z uprchlíků, aby upozornil na velikost uprchlické krize. Zároveň mají tito sportovci na olympiádě posloužit jako symbol naděje i pro další uprchlíky.

Poprvé se olympijská výprava uprchlíků představila na letních hrách v Riu před pěti lety. Tehdy čítala dohromady deset sportovců a sportovkyň, žádný z nich si ovšem neodvezl medailový zisk.

„Je to také signál pro mezinárodní společenství, že uprchlíci jsou stejné lidské bytosti a jsou obohacením pro společnost. Tito uprchlíci ukážou světu, že navzdory nepředstavitelným tragédiím, kterým čelí, může každý přispět společnosti prostřednictvím svého talentu, dovednosti a síly lidského ducha,“ řekl před olympiádou v Riu předseda MOV Thomas Bach.

Pomáhá i Airbnb

Letos mohou sportovci z Uprchlického olympijského týmu sdílet své příběhy s diváky prostřednictvím online setkání, která pořádá společnost Airbnb, jeden z partnerů olympiády. Pro sportovce z řad uprchlíků je to cesta, jak se setkat s fanoušky, kteří kvůli epidemiologickým opatřením nemohou být přímo na místě v Tokiu, ale i způsob, jak si přivydělat.

„Opravdu se těším na sdílení svých zkušeností na Airbnb, kde se mohu podělit se světem o svůj osobní příběh, jak jsem se stala olympioničkou, a o jedinečné aspekty toho, že jsem uprchlík. Je důležité, aby platformy vytvářely příležitosti, abychom mohli sdílet své příběhy – svým vlastním hlasem – a pomohli lépe porozumět uprchlíkům po celém světě,“ uvedla syrská plavkyně Jusra Mardiniová.

Reklama

Doporučované