Hlavní obsah

Data: Od Atén po Tokio. Které země a sportovci mají největší sbírku medailí

Foto: Profimedia.cz

Japonské Tokio po 57 letech hostí již druhé letní olympijské hry.

Reklama

V Tokiu po ročním odkladu začaly 32. olympijské hry. Od těch prvních uběhlo již 125 let. Seznam Zprávy zmapovaly, jak si jednotlivé země i sportovci v celé historii letních olympijských her vedli.

Článek

V Tokiu se letos sportovci utkají v 339 medailových soutěžích. Celkové statistiky se tedy po skončení her rozrostou o stejný počet zlatých, stříbrných a bronzových medailí.

Prvních novodobých olympijských her, jež se konaly v roce 1896 v Aténách, se přitom zúčastnilo 241 sportovců ze 14 olympijských výprav. Soutěžili v devíti sportech – atletice, cyklistice, šermu, gymnastice, vzpírání, zápase, plavání, tenisu a sportovní střelbě.

Nejpočetnější výpravu mělo hostující Řecko, které do olympijských soutěží vyslalo celkem 169 sportovců. Řekové z těchto her získali také nejvíce medailí, celkem 47, z nichž deset bylo zlatých, 18 stříbrných a 19 bronzových.

Řadu cenných kovů si odvezla i americká výprava, celkem 20, a také německá, celkem 13 medailí. Ve srovnání s Řeckem měly daleko méně sportovců – USA pouze 14 a Německo 19.

Ženy se první novodobé olympiády účastnit nemohly, jak přibližuje dokument na oficiálních olympijských webových stránkách: „Lidé se obávali, že ztratí ženskost, příliš jim narostou svaly nebo budou neplodné.“

Závodit tak mohly až na druhých hrách v Paříži v roce 1900, kde z necelé tisícovky účastníků bylo 22 žen. Soutěžit navíc mohly pouze v tenisu a golfu.

Ve všech disciplínách, ve kterých závodí na olympijských hrách i muži, se sportovkyně představily až v Londýně v roce 2012, když organizátoři zavedli olympijské kategorie pro ženy v boxu.

O vyvážený počet sportovců a sportovkyň se snažili i organizátoři letošních her v Tokiu, olympiády by se tak mělo zúčastnit 49 procent sportovkyň. Je například stanovena podmínka, že jednotlivé výpravy by v týmu sportovců měly mít minimálně jednoho muže a jednu ženu. Také vlajkonoši na zahajovacím ceremoniálů by měli být dva – za Česko vlajku nesla tenistka Petra Kvitová a basketbalista Tomáš Satoranský.

Tokio 2021 – speciál Seznam Zpráv

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

PROGRAM A VÝSLEDKY Dnes v Tokiu, Češi v akci, výsledky – ZDE

TOKIO Původní informace z Tokia, reportáže, profily vítězů – ZDE

Nejvíce medailí získaly Spojené státy

Žebříčku získaných medailí na letních olympijských hrách vévodí Spojené státy. Američtí sportovci vyhráli dosud dohromady přes dva a půl tisíce cenných kovů, z toho jich 1 022 bylo zlatých.

Druhou nejúspěšnější zemí na olympiádě je Rusko (se započtením medailí sovětských sportovců), které získalo o necelou tisícovku medailí méně než USA. Třetí je pak Německo, které si z letních olympiád odvezlo více než 1 300 cenných kovů.

Čeští sportovci dosud vyhráli 56 olympijských medailí. Při započtení i těch získaných v době Československa a v době Rakouska-Uherska je jich dohromady 204, což řadí Česko v absolutním počtu medailí na 20. místo.

Nejúspěšnější sportovec: Phelps

Dosud nejvíce olympijských medailí získal americký plavec Michael Phelps, který se účastnil pěti olympijských her. Poprvé stanul pod pěti kruhy v patnácti letech v Sydney, naposledy v roce 2016 v Riu. Za svou olympijskou kariéru vyhrál 23 zlatých medailí, tři stříbra a dva bronzy.

Překonal tak rekord sovětské gymnastky Larisy Latyninové, která v 50. a 60. letech získala celkem 18 olympijských medailí, z toho devět zlatých. Latyninová je však dosud nejúspěšnější ženou na olympiádách.

V žebříčku sportovců s nejvíce medailovými zisky je i česká gymnastka Věra Čáslavská, která vyhrála dohromady 11 olympijských medailí, z toho sedm zlatých.

Většina z nejúspěšnějších olympioniků již není aktivní. Pouze německá sportovní jezdkyně na koních Isabell Werthová jede i v 52 letech do Tokia a má tak šanci na další medailové zisky. Další z dosud aktivních sportovců, americký plavec Ryan Lochte, se na olympiádu v Japonsku nekvalifikoval. Kariéru však zatím neukončil.

Přetahování lanem už na olympiádě neuvidíme

Od dob prvních novodobých olympijských her se změnil i počet olympijských sportů. Na začátku jich bylo devět, letos v Tokiu jich je celkem 33. Z toho čtyři sporty mají olympijskou premiéru –skateboarding, sportovní lezení, surfování a karate, po třinácti letech se navíc vrací baseball a softball.

Dlouhou olympijskou tradici má naopak fotbal, veslování, jachting a jezdectví, což jsou sporty, které byly součástí hned druhých her v Paříži v roce 1900. Také moderní pětiboj má své dlouholeté místo na olympiádě, poprvé se v něm soutěžilo ve Stockholmu v roce 1912.

Řadu sportů nebo disciplín ale organizátoři postupně vyřadili. Například baskická hra pelota, při níž se míček odpaluje od stěny (rukou nebo raketou), se odehrála pouze na olympiádě v Paříži v roce 1900. Stejný osud potkal i kriket a kroket. Déle na olympiádě vydrželo například přetahování lanem, které bylo součástí programu v letech 1900 až 1920.

Olympiádu již nedoprovázejí ani umělecké disciplíny, ve kterých se olympijské medaile udělovaly v letech 1912 až 1948 za díla inspirovaná sportem, a to celkem v pěti kategoriích – architektura, literatura, hudba, malířství a sochařství. O vítězích rozhodovala odborná porota.

Nejúspěšnější zemí v uměleckých disciplínách bylo Německo, které získalo celkem 24 medailí, za ním je pak Itálie a Francie, shodně se 14 medailemi. I díla československých umělců olympijská porota ocenila, tři z nich si odvezli cenné kovy.

Reklama

Doporučované