Hlavní obsah

„Musíme jednat hned.“ Biden představil nákladný balík koronavirové úlevy

Foto: Profimedia.cz

Nastupující šestačtyřicátý americký prezident Joe Biden.

Reklama

Nastupující americký prezident Joe Biden nastínil, jak to bude vypadat po jeho příchodu do Bílého domu. Zaměřil se na ekonomiku sužovanou koronavirovou pandemií. Chce do ní napumpovat necelé dva biliony dolarů.

Článek

Finanční injekci o v přepočtu 41 bilionech korun, již představil ve čtvrtek večer, příští prezident směřuje hned do několika oblastí. Úlevu má podle agentury Reuters přinést americkým domácnostem, tamní ekonomiku poškozenou dopady pandemie by měly peníze nastartovat a pomoci mají i s bojem proti covidu-19.

Kolik peněz půjde kam

Největší podíl z celkové částky by podle návrhu šel na pomoc domácnostem – do kapes Američanů by zamířil nejspíš jeden bilion dolarů, tedy asi 21,5 bilionu korun.

Malým podnikům zasaženým koronavirovou nákazou Biden vyčlenil 440 miliard dolarů (9,5 bilionu korun).

415 miliard dolarů, v přepočtu necelých 9 bilionů korun, chce příští americká administrativa použít na zintenzivnění boje s pandemií – např. na zrychlení vakcinačního a testovacího programu (160 miliard) a na opatření, díky nimž by se žáci vrátili brzy do škol.

Biden současnou situaci, v níž se Spojené státy nachází, popsal jako „krizi hlubokého lidského utrpení“. Země, jejíž otěže příští středu při slavnostní (leč virtuální) inauguraci převezme, dlouhodobě registruje nejvyšší počet nakažených i obětí. V posledních dnech USA hlásily okolo 230 tisíc nových pozitivních případů covidu-19 za den, přičemž počet úmrtí spojených s koronavirovou nákazou činí denně více než čtyři tisíce.

Celkem Amerika v pátek evidovala skoro 24 milionů pozitivních případů od začátku pandemie s více než 14 miliony vyléčenými pacienty. A obětí koronavirové nákazy mají USA skoro 400 tisíc.

Demokrat chce s nástupem do prezidentského úřadu dosáhnout svého slibu dostat pandemii pod kontrolu. Nedávno také slíbil, že v prvních sto dnech své vlády dohlédne na to, aby dávku koronavirové vakcíny dostalo sto milionů Američanů.

„Není čas ztrácet čas“

Nastupující prezident ve svém projevu připustil, že jeho návrh není laciná záležitost. Pokud k takovému kroku ovšem USA nepřistoupí, „mohlo by to Američany vyjít draho“. „Není čas ztrácet čas. Musíme jednat – a musíme jednat hned,“ uvedl ve čtvrtek demokrat Biden při představování koronavirového balíčku.

„Miliony Američanů ztratily bez vlastního provinění během této pandemie důstojnost a respekt, které se pojí s prací a výplatou. Skutečnou ekonomiku zaplavila opravdová bolest,“ řekl také Biden.

Američané by tak mohli dostat nad rámec již schváleného jednorázového příspěvku 600 dolarů (12 900 korun) ještě dalších 1400 dolarů, tedy asi 30 tisíc korun. Nahoru by šla i federální minimální mzda, a to víc než dvojnásobně. Hodinovka by podle Bidenova návrhu ekonomického stimulu činila 15 dolarů za hodinu, tedy 323 korun.

Zvýšily by se i dávky v nezaměstnanosti, a to o sto dolarů na 400 dolarů týdně – v přepočtu zhruba 8600 korun. Podle britského listu The Guardian se počet nezaměstnaných v USA vyšplhal na 965 tisíc osob. Před pandemií bylo v Americe obvykle kolem 225 tisíc nezaměstnaných.

Bidenův návrh podpořil i Sanders

Bidenovi spolustraníci, předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a šéf demokratické většiny v Senátu Chuck Schumer, už uvedli, že Bidenův návrh v obou komorách amerického Kongresu co nejdříve projednají. A že jde o krok správným směrem.

Demokraté budou mít s příchodem dvou zbývajících senátorů z Georgie, Jona Ossoffa a Raphaela Warnocka, kteří zvítězili v druhém kole voleb minulý týden, v obou komorách Kongresu většinu.

Foto: Profimedia.cz

Bernie Sanders, senátor z Vermontu a Bidenův někdejší protivník z demokratických primárek.

V Senátu má budoucí prezident například spojence v podobě Bernieho Sanderse. Senátora z Vermontu a loňského demokratického kandidáta na uchazeče o prezidentské křeslo.

Sanders bude mít pod palcem rozpočtový výbor, což může urychlit proces schvalování jednotlivých legislativních návrhů. „Záchranný plán poskytne našim lidem tolik potřebnou podporu,“ vyjádřil se již Sanders ke koronavirovému balíčku podle amerického listu The Washington Post.

Bidenův návrh bude první zkouškou toho, zda prezident bude schopen pracovat s rozděleným Kongresem. A jestli zvládne Spojené státy vytáhnout z koronavirové krize. „Se středou začneme novou kapitolu,“ slíbil Biden ve čtvrtek s odkazem na svou inauguraci.

Reklama

Související témata:

Doporučované