Hlavní obsah

Musk, Bezos a další si mohou postavit vesmírnou stanici, vyzývá NASA

Foto: Shutterstock.com

Mezinárodní vesmírná stanice.

Reklama

K ISS se mohou přidat další vesmírné stanice. NASA dává možnost soukromým společnostem, jako je třeba SpaceX a Blue Origin, aby se samy ujaly jejich vývoje. Na projekt jim hodlá přispět částkou 400 milionů dolarů.

Článek

Mezinárodní vesmírná stanice (ISS) je od roku 2000 stále obývaná astronauty. Jak ale ISS stárne, NASA se obrací na soukromé společnosti s tím, aby na oběžné dráze Země budovaly vlastní vesmírné stanice.

Minulý týden NASA představila projekt Commercial LEO Destinations. Plánuje tak podle serveru CNBC během čtvrtého čtvrtletí 2021 rozdělit celkem 400 milionů dolarů až čtyřem společnostem, které zahájí vývoj vlastních vesmírných stanic.

Agentura se tak snaží napodobit úspěch programů Commercial Cargo a Commercial Crew. Díky nim mohou i soukromé společnosti na Mezinárodní vesmírnou stanici dopravovat náklady a astronauty.

Obchodní ředitel NASA LEO Phil McAlister uvedl, že si od nového projektu slibuje tři hlavní věci: „Nákladní dopravu, přepravu posádky a destinace.“

NASA doposud přenesla odpovědnost na soukromé společnosti pouze za první dvě činnosti. Agentura platila společnostem SpaceX a Northrop Grumman za to, že na svých lodích odešlou náklad na ISS, stejně tak Boeingu a SpaceX za dopravu astronautů.

McAlister zdůraznil, že dříve mohla všechny tyto aktivity dělat pouze NASA. „Pokud by to tak mělo zůstat navždy, naše činnost na nízké oběžné dráze Země by byla omezena velikostí rozpočtu NASA,“ dodal McAlister.

Provoz ISS agenturu stojí zhruba čtyři miliardy dolarů ročně. Samotná stavba a vývoj ISS stál celkem 150 miliard dolarů, přičemž většinu z částky zaplatila NASA, ale přispělo také Rusko, Evropa, Japonsko a Kanada. NASA odhaduje, že samotný program Commercial Crew agentuře ušetří mezi 20 až 30 miliardami dolarů.

Další motivací pro zahájení programu Commercial LEO Destinations je stárnoucí hardware ISS. Vesmírná stanice se začala vyrábět už v 90. letech. „ISS je úžasný systém, ale bohužel nebude trvat věčně. Mohlo by kdykoli dojít k neodstranitelné anomálii,“ řekl McAlister.

NASA nový program považuje za způsob, jak umožnit privátním společnostem vybudovat nové stanice. „Chtěli bychom mít konkurenci v oblasti dodávek, a proto to děláme,“ říká McAlister.

NASA uvedla celkem 20 společností, které by se práce na nových vesmírných stanicích eventuálně mohly ujmout. Mezi nimi je také SpaceX Elona Muska, Blue Origin Jeffa Bezose nebo Virgin Galactic, která se zabývá vesmírnou turistikou.

Jedna z firem Sierra Nevada Corporation již oznámila, že už brzy představí svůj plán pro volně létající vesmírnou stanici. Společnost chce 31. března uspořádat virtuální konferenci, na níž odhalí podobu stanice.

Reklama

Doporučované