Hlavní obsah

Muskova raketa vynesla satelity, které připojí Tichomoří k internetu

Raketa SpaceX vynesla na oběžnou dráhu satelity společnosti Kacific.Video: Karolína Štuková, Reuters

 

Reklama

Raketa SpaceX vesmírného start-upu Elona Muska vynesla během pondělní noci na oběžnou dráhu satelity společnosti Kacific. Mají pokrýt připojením k internetu i malé ostrovy Tichého oceánu, kde zatím obyvatelé nemají ke světové síti prakticky žádný přístup. Díky novým satelitům by se internet mohl dostat až k milionu domácností.

Článek

Obyvatelé tisíců ostrovů v Tichém oceánu stále žijí izolováni od digitálního světa. Poskytovatelé internetu jsou přesvědčeni, že jeho distribuce na taková místa je zbytečná. Mají pro to několik stručných vysvětlení: Nežije tam mnoho lidí, připojení nepotřebují, mají málo peněz, internet si nemohou dovolit.

S tím však nesouhlasí Belgičan Christian Patouraux, zakladatel a CEO společnosti Kacific, která na internetovém připojení těchto vzdálených destinací pracuje. Projekt internetizace Pacifiku zahájil hned před šesti lety, když firmu založil. Reagoval tak na analýzu, která ukázala, že v asijsko-pacifickém regionu mají lidé o přístup k síti zájem a jsou ochotni za něj platit.

Teď se společnost dostala ke svému cíli zase o trochu blíž. Raketa SpaceX vesmírného start-upu Elona Muska vynesla během pondělní noci na oběžnou dráhu jejich satelity.

Internet pro ostrovany

Největší překážkou rozšíření širokopásmového připojení v Asii a Tichomoří je topografie: primárně je poskytováno prostřednictvím měděných nebo optických kabelů. A některé se táhnou pod Atlantským oceánem. Jejich instalace vychází velmi draho, proto se poskytovatelé internetových služeb zaměřují především na města, kde mohou získat výrazně lepší výnosy. Už proto, že ve městech žije více lidí a účet za internet do svých výdajů lehce zahrnou.

Oproti tomu v oblasti Tichomoří žije více než 80 procent populace ve venkovských oblastech. „Do očí tady bije ohromný nedostatek konektivity,“ uvádí Patouraux.

Hlavní roli v celém projektu hraje satelit Kacific-1, který je podle slov šéfa společnosti vysoce výkonný. Jde o nový druh satelitu, který má mnohem větší kapacitu než starší modely. Na oběžné dráze asi 22 tisíc kilometrů od Země zůstane trvale nad asijsko-tichomořskou oblastí.

„Připojení zachraňuje životy“

Start-up Kacific už internetem pokryl například 75 zdravotnických středisek v ostrovním státě Timor-Leste nebo pět škol na ostrově Samoa v Polynésii. Nový projekt podle Patourauxe kompletně změnil jeho pohled na věc. Původně plánoval poskytovat internet venkovským komunitám, aby mohly bez problémů sledovat například videa z YouTube. Po napojení několika klinik si však uvědomil, že ten nejpodstatnější důvod, proč internetizovat i odlehlé části planety, je právě tento. „Spojili jsme nemocnice, a zachránili tak životy,“ vysvětloval. „Lidé teď mohou oslovit lékaře, když jsou nemocní, a zdravotní pracovníci se konečně mohou spojit s dalšími odborníky,“ upřesnil.

Za dva dolary

Satelit Kacific-1 by mohl dramaticky změnit život odlehlých komunit. Obyvatelé Tichomoří se budou moci zastavit u svého obchodu s potravinami nebo u čerpací stanice a vyzvednout si kartu s internetovým kreditem. „Gigabyte má stát asi 1,5 až dva dolary,“ řekl CNN Patouraux. Ostrované přitom nebudou ochuzeni ani o sledování videí či stahování filmů – připojení má být dostatečně rychlé. Společnost Kacific už podepsala dohodu s poskytovateli internetových služeb ve 24 zemích.

Reklama

Doporučované