Hlavní obsah

Muslimové mají právo zabít miliony Francouzů, napsal malajsijský expremiér

Foto: Profimedia.cz

Bývalý premiér Malajsie Mahathir Mohamad.

Reklama

Muslimové mají právo „zabít miliony Francouzů“. Sociálními sítěmi zahýbaly výroky bývalého premiéra Malajsie Mahathira Mohamada, jenž kritizoval Emmanuela Macrona a jeho sliby o zákroku proti islámskému extremismu.

Článek

Ve čtvrtek v jihofrancouzském přímořském městě Nice došlo k teroristickému útoku – u baziliky Notre-Dame nejmenovaný muž uřízl hlavu ženě a zabil dva další lidi. Francie se přitom ještě ani nestihla vzpamatovat z brutálního útoku na středoškolského učitele Samuela Patyho, kterému tento měsíc mladík čečenského původu uřízl hlavu za to, že při výuce ukazoval karikatury proroka Mohameda. Oba incidenty rozpoutaly slovní válku na sociálních sítích, a to nejen mezi běžnými uživateli, ale také politiky. Někdejší předseda vlády Malajsie Mahathir Mohamad zveřejnil na svém twitterovém účtu řadu příspěvků, v nichž zřejmě odkazuje na události posledních dní.

Krátce po útoku Mohamad zveřejnil na Twitteru příspěvek se slovy o tom, že muslimové mají právo „zabít miliony Francouzů“ za masakry, které se odehrály v minulosti. Twitter jeho příspěvek označil jako slova propagující násilí, a tím pádem nevyhovující pravidlům. Ale nesmazal jej, protože podle společnosti je ve veřejném zájmu, aby na sociální síti zůstal. Ne však nadlouho. Po intervenci francouzské vlády Twitter příspěvek stáhl, píše agentura AFP.

Zmíněný příspěvek malajsijského politika ale není to jediné, co od něj v posledních dnech zaznělo. Již dříve reagoval na vraždu Samuela Patyho. Uvedl tehdy, že útok odsuzuje, ale svoboda projevu podle něj neznamená „urážení ostatních lidí“, píše web Al Arabiya.

„Bez ohledu na vyznávané náboženství rozzlobení lidé zabíjejí. Francouzi v průběhu své historie zabili miliony lidí. Mnozí byli muslimové,“ napsal Mohamad ve svém dalším příspěvku. Na jaké události odkazuje, však nezmínil.

Terčem kritiky se stal také francouzský prezident Emmanuel Macron, kterého Mohamad označil za „velmi primitivního“. „Macron neukazuje, že je civilizovaný. Je velmi primitivní, když obviňuje islám a muslimy z vraždy učitele. Není to v souladu s islámským učením,“ zní v dalším příspěvku Mohamada.

Sliby o tvrdém zákroku proti islámskému extremismu, obhajoba práva na karikatury i rouhání ze strany Macrona vyvolaly hněv části muslimského světa. Vlády některých muslimských zemí viní Macrona ze šíření protiislámské propagandy. V některých z nich dokonce propukly protesty proti Francii a některé vyzvaly k bojkotu francouzského zboží, píše Al Arabiya. V Iráku, Bangladéši a Somálsku na protest proti francouzskému postoji vyšli lidé do ulic.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v posledních dnech útočil na Macrona ostrými slovy. Postoj Francie kritizoval také íránský prezident Hasan Rúhání. „Urážky Proroka jsou nemorální a vybízejí k násilí. Je překvapivé, že to přichází ze strany těch, kteří se chlubí kulturou a demokracií, a že tím určitým způsobem, i když neúmyslně, vyzývají k násilnostem a k prolévání krve,“ prohlásil Rúhaní.

Jsou ale i ti, kteří činnost Emmanuela Macrona podporují. Britský ministr zahraničí Dominic Raab vyzval spojence v Severoatlantické alianci, aby ukázali jednotu ve věci tolerance a svobody projevu.

Macrona a jeho prosazování svobody projevu podpořil mimo jiné český premiér Andrej Babiš. „Musíme bojovat za svobodu projevu a nepoddáme se tlaku autoritářů a agresorů,“ uvedl Babiš na Twitteru.

Velký imám univerzity Al-Azhar v souvislosti s útokem v Nice varoval před „stupňováním rétoriky násilí a nenávisti“ a vyzval, aby u lidí „převážil hlas rozumu“. Svůj nesouhlas s „ohavným“ činem vyjádřil rovněž designovaný libanonský premiér Saad Harírí. „Terorismus nezná náboženství a všichni muslimové jsou vyzváni, aby tento zločin, který se nijak netýká islámu ani Proroka lásky, odmítli,“ napsal na sociálních sítích.

Reklama

Doporučované