Hlavní obsah

Muž, jehož hrdinství oslavoval film Hotel Rwanda, je podle soudu terorista

Foto: Profimedia.cz

Paul Rusesabagina, předloha k hlavní postavě filmu Hotel Rwanda.

Reklama

Paul Rusesabagina z exilu dlouhodobě kritizoval autoritářského rwandského prezidenta Paula Kagamého. Jeho dceru měl pomocí izraelského softwaru Pegasus špehovat rwandský režim, ukázala nedávná investigace.

Článek

Rwandský soud dnes uznal vinným z terorismu Paula Rusesabaginu, jehož činy byly inspirací pro známý hollywoodský snímek Hotel Rwanda. Oznámila to agentura Reuters. Hrozí mu 25 let za mřížemi až doživotí. Rozhodnutí o výši trestu se čeká později.

Kromě Rusesabaginy bylo souzeno za členství k teroristické skupině několik dalších lidí. „Útočili na lidi v jejich domovech i na silnicích v autech, spáchali teroristické činy a pak se tím chlubili z natočených videí,“ řekla soudkyně Beatrice Mukamurenziová.

Mezi devíti body obžaloby proti Rusesabaginovi bylo členství v teroristické skupině, únos, žhářství a vražda. Prokuratura požaduje doživotní trest.

Rusesabagina v době občanské války ve Rwandě využil svého postavení manažera prominentního hotelu v Kigali, aby zachránil přes tisíc uprchlíků. Za to mu byla udělena prezidentská medaile USA. Místní úřady ho loni obvinily z terorismu v souvislosti s povstaleckou skupinou Demokratické síly pro osvobození Rwandy (FDLR).

Sedmašedesátiletý Rusesabagina má také belgické občanství a ve Rwandě se objevil loni v létě za nevyjasněných okolností. Tvrdí, že jde o politický proces. Loni v září před soudem připustil, že se podílel na založení FDLR, odmítl ale, že by se podílel na bojích či zločinech.

Z exilu, kde žil od roku 1996, kritizoval rwandského prezidenta Paula Kagameho, veškerá obvinění popřel a tvrdí, že byl do Rwandy unesen z Dubaje, aby mohl být postaven před soud.

Timothy Longman, který přednáší politologii na univerzitě v Bostonu a je autorem dvou knih o Rwandě, o procesu řekl, že „spadá do dlouhé historie umlčování opozice ve Rwandě“. „Tento verdikt v Rusesabaginově případu je téměř bezvýznamný, protože hlavní sdělení je, že nikdo ve Rwandě si nebude moci být jistý, pokud bude kritizovat Kagameho a vládnoucí Rwandskou vlastenecku frontu,“ řekl Longman.

Při genocidě ve Rwandě, která vypukla v dubnu 1994, zmasakrovali hutuští extremisté za 100 dní na 800 000 menšinových Tutsiů a umírněných Hutuů a asi 2,7 milionu lidí muselo uprchnout ze svých domovů.

Reklama

Související témata:

Doporučované