Hlavní obsah

Muž zaútočil v supermarketu v Hamburku kuchyňským nožem, zabil člověka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Útočník zabil v Hamburku 50ti letého NěmceVideo: Ruptly

 

Reklama

Motiv útočníka je nejasný. Policie ho zadržela během půl hodiny.

Článek

Jednoho mrtvého a šest zraněných si v pátek vyžádal útok nožem v supermarketu v severoněmeckém velkoměstě Hamburku. Pachatele se podařilo zadržet na útěku během půl hodiny. Magazín Der Spiegel s odvoláním na bezpečnostní složky uvedl, že útočníkem byl šestadvacetiletý Ahmad A., který do Německa přišel jako uprchlík. Jestli jednal z ideologických motivů, je zatím podle Spiegelu nejasné, bezpečnostní činitelé ale hovoří o kontaktech na islámské fundamentalisty. Zároveň trpěl psychickými problémy a pravidelně konzumoval drogy. V poslední době žil v ubytovně pro běžence v Hamburku.

Podle policie vnikl muž ozbrojený velkým kuchyňským nožem krátce po 15:00 SELČ do nákupního střediska Edeka na ulici Fuhlsbütteler Strasse v hamburské čtvrti Barmbek.

"Ten muž začal okamžitě bodat do zákazníků, zabil přitom jednoho člověka a několik dalších zranil," uvedla policejní mluvčí Heike Uhdeová.

Muže, který z obchodu s potravinami následně utekl, pronásledovali svědci. Během půl hodiny jej pak zadrželi policisté. Deník Bild zveřejnil fotografii zadrženého muže se zkrvaveným bílým pytlem na hlavě, který sedí v policejním voze. Jeho zbraň policisté zajistili.

Kromě jednoho mrtvého, kterým je podle dokumentů, které měl u sebe, padesátiletý Němec, si incident vyžádal také šest zraněných. Přímo v obchodě zranění utrpěli 50letá žena a čtyři muži ve věku 64, 57, 56 a 19 let. Posledním zraněným je 35letý muž, který pomáhal prchajícího útočníka zadržet. Zranění některých osob jsou podle policie vážná. Lehké zranění utrpěl také samotný útočník.

Policie oblast v okolí obchodu s potravinami po činu uzavřela. Na místě byli těžce ozbrojení policisté a vznášel se nad ním i vrtulník. Navečer většina ozbrojenců z místa činu odjela.

Motiv útočníka je nejasný. Hamburská policie na twitteru uvedla, že se "prvotní informace o loupežném přepadení zatím nepotvrdily". S určitostí pachatel podle policie ale jednal sám, neměl tedy žádného komplice. Podle svědků oslovených televizní stanicí n-tv křičel útočník Alláhu akbar (v arabštině Bůh je veliký). Policie tuto informaci nepotvrdila, uvedla ale, že ji prověřuje.

Vyšetřování případu převzal zvláštní tým, na jehož činnosti se podílí oddělení vražd i oddělení policie, které se zabývá politicky motivovanou kriminalitou. "Nadále prověřujeme všechny možnosti," zdůvodnila složení týmu v podvečer policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované