Hlavní obsah

Naše Vánoce rozhodnou, jestli to v lednu bouchne, říká muž, který na jaře zachránil Česko

Hostem Výzvy byl Pavel Řehák.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Šéf Direct pojišťovny Pavel Řehák svými propočty už v březnu pomohl vládě k rychlé akci proti koronaviru. Jak by si podle něj měla poradit se současnou situací?

Článek

Muž, který oproti „těm, kteří měli přijít, ale nepřišli“ s matematickým modelem opravdu přišel, v březnu přiměl vládu jednat na základě obyčejné excelové tabulky, jež upozornila na budoucí masivní šíření epidemie. Následná reakce vlády a s ní spojená omezení pomohla pandemii udržet v Česku za první vlny pod kontrolou.

Jaké je to radit vládě v boji s pandemií a naslouchá dostatečně odborníkům? Proč jsme situaci na podzim nezvládli tak jako na jaře? Ptali jsme se Pavla Řeháka.

Kvůli narůstajícímu počtu nakažených vláda rozhodla, že od pátku přesune Česko v protiepidemickém systému PES do 4. stupně rizika. To s sebou nese zpřísnění opatření - zavřou se například restaurace a hotely. Systém PES měl Česku v boji s pandemií pomoci a přinést jasný jízdní řád. Jenže podle některých kritických hlasů vládní rozhodnutí na základě tohoto systému přináší do ekonomiky ještě více zmatku a nejistoty.

Naopak podpořit Čechy v boji s pandemií a uklidnit nálady ve společnosti se snaží iniciativa #NaKaždémZáleží, na jejímž zrodu se v říjnu letošního roku Řehák podílel.

Jak moc velký vliv na náladu ve společnosti má komunikace vlády? Chybí v boji s pandemií pozitivní motivace Čechů?

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodním videu. Nejzajímavější odpovědi vám nabízíme níže:

0:45 - Jak prožíváte to, že se Česko stalo odstrašujícím příkladem?

Já jsem dalek toho, abych hodnotil, jak jsme se dostali do té situace, ale ta situace je složitá. Samozřejmě z toho radost nemám. Myslím si, že podzim a ty další týdny budou náročné kvůli tomu, v jaké situaci jsme teď. A je důležité, abychom našli pokud možno pozitivní přístup k tomu, jak ty problémy řešit.

Myslím si, že fantastická věc je obrovské nafouknutí zdravotnického systému, které se stalo na podzim.

4:50 - Měli by Češi o Vánocích zůstat doma?

Pokud budou Vánoce co nejklidnější a pokud si dokážeme ošetřit ty kontakty tak, aby byly bezpečné, tak si myslím, že je namístě se vidět. Ta doba je náročná a ještě bude náročná, po Vánocích to nekončí.

7:10 - Co tedy o Vánocích dělat a co nedělat?

Dnes se ta diskuze pohybuje ve stylu zapnuto/vypnuto, otevřeno/zavřeno. Já si myslím, že to není tak binární, že to není černá a bílá. Můžeme hledat způsoby, jak ty kontakty udělat bezpečnější. U nás ve firmě jsme v létě byli za blázny. Měli jsme nastavený systém tak, aby si z firmy nikdo neodnesl covidovou pozitivitu. Měli jsme asi 25 nebo 30 lidí, kteří si to přinesli z venku, ale nikdo si to nepředal v rámci firmy.

11:40 - Líbí se vám, jak se dnes pracuje se systémem PES?

My jsme byli u definice toho, jak ten index má vypadat, dneska ho pravidelně počítá Ministerstvo zdravotnictví na základě dat, na kterých jsme se shodli. A tu tabulku potom definovalo Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s dalšími resorty. Myslím, že ten systém může fungovat, ale nevím, jestli dneska máme systém PES, nebo nějaký jeho hybrid, protože se to dynamicky vyvíjí. Upřímně, já jsem to po nějaké době přestal sledovat, protože jsem se snažil zaměřit na témata, která jsou ještě důležitější.

16:30 - Kdyby se podařilo dostat pod 1000 nakažených denně, bude už tentokrát skutečně fungovat chytrá karanténa?

Vláda se snaží doplnit motivaci k tomu, aby lidé netrpěli finančně, když jsou v karanténě, protože pro některé to znamená citelnou ztrátu příjmů, hodně lidí se snaží vyhnout karanténě. Myslím si, že kdyby lidé dostávali 100 procent náhrady mzdy, byl by to menší náklad, než když nebudou hlásit kontakty do karantény a nebudeme mít funkční systém obrany proti covidu-19.

23:20 - Kdo byli „ti, kteří měli přijít, a nepřišli“?

To se musíte zeptat pana premiéra, já jsem tam byl.

34:55 - Snažíte se podpořit soudržnost lidí během pandemie. Ta je teď podle vás špatná?

Myslím si, že se ty skupiny od sebe vzdalují, a že ta polarizace ve společnosti se zvyšuje. Ať už to vezmete z pohledu přístupu ke covidu-19. Není ku prospěchu nikoho, abychom se od sebe vzdalovali, ale naopak máme hledat způsoby, jak spolu mluvit a jak spolu normálně žít.

38:10 - Jak velký vliv mělo na pojišťovnu, ve které pracujete, to, že se na několik měsíců svět zastavil?

Zamrzlo to úplně stejně jako všechny ostatní obory. Na jaře se nic nedělo, na podzim už jsme se naučili trošku víc fungovat, takže ten dopad na obchodní aktivity není tak velký.

44:10 - Věříte tomu, že příští rok už se to s pomocí vakcíny rozlouskne?

Jsem přesvědčený o tom, že když ty vakcíny budou dostupné, to znamená že budou schválené a bude jich dost, tak se dá zvládnout velmi intenzivní koordinovanou prací špičkového týmu, abychom proočkovali tu kritickou masu lidí během čtyř šesti měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované