Hlavní obsah

Stejné místo, jiný bazar. Zaplatil přes půl milionu za auto, peníze zmizely

Záhady Josefa Klímy: Další pozoruhodný autobazar na severu Čech. Zaplatil přes půl milionu za auto, peníze ale beze stopy zmizely.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Natočili jsme příběh z dalšího pozoruhodného autobazaru na severu Čech. Jeho vyšetřování se táhne už déle než dva roky a bez viditelného výsledku.

Článek

Zhruba před půl rokem jsme vysílali reportáž o provozovateli autobazaru v Jablonci nad Nisou, který si peníze klientů z prodeje jejich aut nechával pro svou potřebu a pak se zapíral. Martin Svoboda byl nakonec obviněn ze zpronevěry statisíců a dnes už jeho případ řeší soud.

Na stejném místě, kde předtím provozoval autobazar Svoboda, tedy v Želivského ulici v Jablonci nad Nisou, začal fungovat další autobazar s novým majitelem. Pozoruhodné je, že i v tomto novém autobazaru záhadně zmizely peníze jednoho z klientů. Ten se teď snaží zjistit, kdo ho vlastně okradl o zhruba 400 tisíc korun.

„Založil jsem nové eseróčko a chtěl jsem, protože pracuju v Praze, dojíždět. S manželkou jsme to už nezvládali starým autem, tak jsem si chtěl koupit firemní auto,“ popisuje Martin Vavříček, softwarový architekt z Jablonce nad Nisou. Začal hledat spolehlivého dovozce s tím, že si auto vybere v Německu. „V Německu jsou poměrně kvalitní auta. No a na základě výběru by mi to někdo přivezl a zprostředkoval veškeré papíry a tyhlety věci kolem. Takže jsem dostal kontakt na Pavla Dolenského.“

To bylo na podzim roku 2018. Vavříček si našel přes internet Audi q3 v jednom německém bazaru a obrátil se na Pavla Dolenského, který se na Jablonecku prezentuje jako dovozce aut a provozuje autobazar Auto Pavel.

„Dolenský přišel s tím, že mi zajistí mezifirmu v Čechách, abych se mohl daňově vyrovnat s ní, a oni si na své straně zařídí výběr daně v Německu. Protože jsem plátce DPH, potřeboval jsem jen zajistit, abych měl auto odpočitatelné. Potvrdil mi, že auto je v pořádku, že se může koupit, že je dostupné. A řekl mi, že můžeme začít, že mi večer vystaví fakturu na tu firmu, která měla být zprostředkovaná přes jeho kamaráda, který řeší DPH,“ pokračuje Martin Vavříček.

Bylo sice poněkud zvláštní, že Pavel Dolenský neuzavřel s Vavříčkem žádnou písemnou smlouvu a DPH řešil přes nějaký další subjekt, ale budiž. Martin Vavříček se zkrátka spolehl na kladná doporučení a podání ruky. Když mu posléze přišla faktura na 581 tisíc korun, a to již včetně provize pana Dolenského, obratem ji zaplatil. A čekal.

Později se ukázalo, že do Německa žádné peníze nedorazily a obchod se neuskutečnil. Vavříček zůstal bez auta i bez peněz. Když začal rozplétat, co se vlastně stalo, zjistil zajímavé souvislosti. Spřátelená firma MP Detrimax, přes kterou Pavel Dolenský řešil DPH a na kterou byla vystavena ona faktura na 581 tisíc, patřila Dolenského nevlastnímu synovi Nikolasovi Vrbovi. A právě v této firmě se peníze jaksi zadrhly a následně zmizely. Navíc je Dolenského autobazar Auto Pavel ve skutečnosti psaný na jistou Jitku Vrbovou, což je matka Nikolase Vrby a zároveň životní partnerka Pavla Dolenského.

„Pan Vavříček přišel za mnou, že potřebuje dovézt auto, a náš mladý měl se svojí přítelkyní firmu. My jsme jim dohazovali kšefty. A panu Vavříčkovi potáhli peníze, to je jednoduché,“ říká úvodem Pavel Dolenský, kterého jsme zastihli v jeho jabloneckém autobazaru.

Nikolas Vrba, nevlastní syn Pavla Dolenského, je na Jablonecku figura známá zejména na drogové scéně. Podle informací z jeho okolí s drogami nejen obchoduje, ale sám je i konzumuje.

Další zajímavý aspekt celého povedeného byznysu je ten, že Nikolas Vrba firmu MP Detrimax, přes kterou šly platby na auta od klientů Pavla Dolenského, neměl vůbec psanou na sebe. Oficiální majitelkou a jednatelkou byla jistá Kristína Slavíková Filipová, která v celém příběhu sehrála s největší pravděpodobností roli bílého koně. O podstatě celého byznysu neměla podle všeho ani ponětí. Když jsme ji telefonicky kontaktovali, potvrdila nám, že dostala za úkol vybrat v hotovosti peníze, které přišly na účet firmy od pana Vavříčka, a následně je předala Nikolasovi Vrbovi.

„No mně bylo řečeno, že tam Nikolas pracuje a že to takhle funguje. A normálně to fungovalo, tam žádný problém nebyl. Tam byla mnohem dražší auta, která se přes ně vezla,“ odpovídá Pavel Dolenský na dotaz, proč obchodní transakce realizoval takto složitou cestou přes další subjekt a zda mu nevadilo, že firma je psaná na ženu, která s byznysem neměla nic společného. „Hlavně toho kluka znám od páté třídy, že jo. Protože žiju s Jitkou,“ dodává Dolenský.

Nikolas Vrba momentálně není k mání. Sedí totiž ve vazbě v Polsku za problémy s drogami, a tak se ho nemůžeme zeptat na jeho verzi příběhu. Každopádně v době, kdy se Martin Vavříček začal shánět po svých penězích, tedy během října 2018, se s ním jednou sešel a tvrdil mu, že si jeho peníze nenechal, ale odevzdal je Dolenskému. Důkaz sice žádný nepředložil, ale jako projev dobré vůle alespoň poslal panu Vavříčkovi 150 tisíc korun, které mu prý zbyly. Dluh pana Vavříčka se tak o něco ponížil a dnes už postrádá v uvozovkách jen 430 tisíc.

„To je nesmysl. Já jsem dostával jenom za nějaké dopravy. My jsme jim ta auta vezli, ale z těch peněz já jsem nic nedostal,“ popírá Dolenský, že by peníze od Vavříčka skončily v jeho rukách.

„Já jsem měl ústní dohodu s Pavlem Dolenským, a já jsem nakupoval u něj. To, že jsem zaplatil jeho zprostředkovateli nějaké peníze napřímo, je podle mě věc Dolenského, ne moje,“ je přesvědčen Martin Vavříček. Peníze by mu tak měl vrátit Dolenský, a jak si to následně vyřeší s nevlastním synem, už je jeho věc.

Jak se k tomuto řešení celého problému staví Pavel Dolenský? Proč se vyšetřování případu táhne už přes dva roky bez viditelného výsledku? A proč Státní zastupitelství v Jablonci nad Nisou odmítlo zablokovat majetek Nikolase Vrby, z něhož mohla být uhrazena způsobená škoda, a došlo tím pádem k jeho prodeji?

Dozvíte se v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který vysílá v premiéře Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované