Hlavní obsah

Můžeme otevřít? ptají se podnikatelé. Není trh jako trh. Ani obchody nemají jasno

Foto: Profimedia.cz

Finální slovo - psí salony se otevřou už v pondělí. Překvapilo to i samotné provozovatele. (Ilustrační snímek.)

Reklama

Páteční chaos ohledně toho, kdy budou otvírat psí salony, dokládá, že mezi podnikateli panuje řada nejasností. Jasno nemají ani provozovatelé trhů nebo někteří řemeslníci.

Článek

Majitelka brněnského psího salonu Anna Hulová si ještě v pátek myslela, že se její živnosti týká až druhá vlna uvolňování od 27. dubna. V tu chvíli přitom Karel Havlíček, místopředseda vlády (za ANO), České televizi potvrdil, že psí salony mohou otevřít už od pondělí.

„To si děláte srandu? A máte to písemně?“ reagovala Jana Ekrová, předsedkyně Asociace střihačů České republiky, když se jí reportér zeptal, jestli o tomto kroku ví a jestli zvládnou v pondělí otevřít a za jakých podmínek to bude.

Předsedkyně asociace o tomto kroku vlády nevěděla, přesto tvrdí, že jsou schopni v pondělí otevřít. „Neumíte si představit, jaké to je mít pět týdnů zavřeno,“ řekla Jana Ekrová s tím, že budou mít co dělat, aby nával zákazníků zvládli.

Následně na tiskové konferenci po jednání vlády tentokrát ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) tvrdil, že podle něj nejde o řemeslo a psí salony by měly otevřít až v druhé vlně, tedy o týden později.

Nakonec Seznam Zprávám Karel Havlíček musel napodruhé potvrdit, že platí jeho slova. „Teď jsme to sladili s ministrem Vojtěchem, psí salony zařazujeme k ostatním profesím a pouštíme od pondělí 20. dubna,“ potvrdil ministr Havlíček.

V té chvíli už majitelé psích salonů nevěděli, čemu věřit. „V pondělí prostě otevřeme,“ dodala Jana Ekrová s tím, že už to psala kolegyním a své slovo nechce měnit.

Tak jsme si to vyložili

Podobné nejasnosti, i když ne tak dramatické, panují i v další oblastech, kterých se první vlna uvolňování týká. Například Daniela Koplová, která provozuje lidové řemeslo a má dva obchody, v pondělí otevře jen jeden z nich.

„Obchod v Lažánkách budeme otvírat v pondělí, druhý obchod, který máme v Brně, až v druhé vlně,“ vypočítává řemeslnice a obchodnice. A její vysvětlení, proč je to u každého obchodu jinak? V prvním obchodě totiž prodává jen své vlastní výrobky, v druhém i výrobky dalších kolegů.

„Pochopila jsem to tak, že druhý obchod máme otevřít až v další vlně,“ řekla Daniela Koplová Seznam Zprávám.

Známé Havelské tržiště v centru Prahy v pondělí neotevře. „Zelináři se mě už ptali, ale pochopil jsme to tak, že je to jen pro farmářské trhy,“ řekl provozovatel tržiště František Soukup, přestože je tato oblast definovaná jako „farmářské trhy a tržiště, další trhy a tržiště“.

Fádní nařízení

Hned v pondělí ale nevypuknou ve velkém ani farmářské trhy. „Aby se vše důkladně připravilo, tak to není možné pustit hned od pondělí. Začínáme 25. dubna na Náplavce a Kubáni,“ říká Jiří Sedláček, předseda Asociace farmářských tržišť a organizátor třech pražských farmářských trhů.

Členové asociace budou dodržovat schéma, které sami vytvořili a které má zaručit, že se budou dodržovat předepsané rozestupy. Zatěžkávací zkouškou pak bude právě trh na pražské Náplavce.

„I když věříme našim zákazníkům a návštěvníkům, že budou nařízení dodržovat,“ dodává Sedláček.

Doporučení Ministerstva zdravotnictví mimo jiné u farmářských trhů zmiňují, že pořadatelé by měli „aktivně bránit tomu, aby se zákazníci zdržovali v kratších vzdálenostech, než jsou dva metry“.

Podle Jiřího Sedláčka jsou doporučení relativně vágní a vycházejí z toho, co sami provozovatelé farmářských trhů vládě nabízeli.

„Jsme případně připraveni povolat městskou policii, která bude na pořádek dohlížet. Součinnost nám nabídla i společnost, která náplavku provozuje – nabízí své zaměstnance, kteří se tam starají o pořádek,“ vysvětlil Sedláček, jak si toto opatření vyložil.

V obchodech Daniely Koplové s lidovými řemesly pak bude připravená dezinfekce a rukavice. „Dezinfekci budou muset zákazníci použít a dám tam cedulku, že v obchodě mohou být maximálně čtyři osoby,“ konstatuje řemeslnice s tím, že počet lidí odkoukala už od otevřeného řeznictví přes ulici.

Ve znovuotevřených autobazarech by neměl být žádný problém dodržovat nutná opatření.

„Od začátku jsme upozorňovali, že autobazary nejsou prostor, kam lidé houfně chodí. Většinou tam přijedou členové jedné rodiny, kteří se jdou podívat na auto. Zvládneme proto dodržovat jak odstupy, tak i to, aby se lidé příliš nesrocovali,“ řekl Jiří Grund, předseda Asociace obchodu ojetými automobily. Podle něj tak nově přibude jen dezinfekce.

Reklama

Doporučované