Hlavní obsah

Myčky mají kvůli pylové pohromě žně, žlutá auta ale brzy zmizí

Myčky v Praze zažívají nápor zákazníků kvůli špinavým autům od pylu.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Auta pokrytá žlutým pylem jsou vidět v posledních dnech na každém rohu. Lidé kvůli špíně na autě jezdí častěji do myčky. Některé zaznamenaly téměř 40 procentní nárůst.

Článek

Přívaly pylu, který v posledním týdnu zaprášil krajinu, nezpůsobují těžkosti jen alergikům, ale evidentně znervózňují také majitele aut.

Potvrzují to zkušenosti z firmy, která provozuje síť ručních myček po celé republice a v posledních „pylových” dnech - firma mluví o posledních dvou týdnech - hlásí až 40 procentní nárůst zákazníků.

Sami provozovatelé myček však nervozitu řidičů ze žlutého pylového prachu podporují - radí, že je lepší žlutou vrstvu na laku dlouho nenechávat - zvlášť když vůz stojí na slunci.

Podle alergologa Ondřeje Rybníčka z Fakultní nemocnice Brno ale pyl z aut a jiných rovných ploch brzy zmizí, hlavně díky deštům.

,,Žluté nánosy na autech a dalších rovných površích jsou způsobené pylem smrku a borovice. Sezona těchto jehličnanů už končí, pomalu se tedy chýlí ke konci období pylových závějí. Až déšť to ale vyčistí, protože pyl se může znovu ze zěmě zvedat a znovu vířit. Až déšť nebo kropící vůz vyčístí povrchy, aby se pyl dál nešířil,” řekl Seznamu alergolog Rybníček.

Reklama

Doporučované