Hlavní obsah

Na americké dálnici pršely peníze. Z obrněného vozu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Scéna jak ze hry Grand Theft Auto. Z obrněné dodávky se v pátek ráno na americké dálnici v blízkosti San Diega začaly sypat dolarové bankovky. Podle místních médií byli na místě zatčeni dva lidé.

Článek

K úsměvnému incidentu, kdy se lidé snažili posbírat dolary rozházené po silnici, došlo na dálnici číslo 5 v kalifornském okrese San Diego. Policie podle BBC uvedla, že v nastalém pozdvižení řidiči opouštěli svá vozidla a zablokovali dopravu.

„Z nějakého důvodu z pancéřového auta vypadávaly peníze. Bankovky volně poletovaly po celé dálnici,“ řekl policista Jim Bettencourt.

Video, které na místě natočila Demi Bagbyová, ukazuje kolemjdoucí, jak chytají bankovky v hodnotě 1 a 20 dolarů. „Tohle je ta nejšílenější věc, jakou jsem kdy viděla,“ říká v klipu, který pak ukazuje obvykle rušnou dálnici naprosto zastavenou.

Seržant Curtis Martin v pátek odpoledne uvedl, že obrněné vozidlo mířilo ze San Diega do kanceláře Federální pojišťovny vkladů (FDIC). „Jedny dveře se otevřely a vypadly z nich pytle s hotovostí. Jeden z pytlů se roztrhl a hotovost se rozsypala všude okolo,“ řekl Martin.

Martin dodal, že asi tucet lidí vrátil peníze na policii. „Lidé jich přinášejí hodně,“ řekl, aniž by uvedl přesnou vrácenou částku. „Lidé vzali hodně peněz.“

Podle místních médií byli na místě zatčeni dva lidé. Zástupci dálniční policie uvedli, že do případu byla zapojena FBI. Zároveň policie vyzvala lidi, kteří si bankovky odnesli, aby se přihlásili.

Policista Bettencourt uvedl, že každý, kdo se zastavil, aby si volně poletující peníze vzal, „může čelit případnému obvinění“. „Pokud z náklaďáku na dálnici spadne hromada televizorů, nemůžete si je jen tak vzít,“ uvedl v komentáři pro San Diego Union-Tribune (SDUT).

„Na sociálních sítích jsme zveřejnili několik fotografií a videí, které zachycují obličeje a poznávací značky na místě tohoto incidentu. Místní policie na identifikaci osob, které se podílely na krádeži peněz, spolupracuje s FBI,“ uvedla místní policistka Mary Baileyová. Příslušníci veřejnosti se podle ní mají přihlásit do 48 hodin, aby se vyhnuli případnému obvinění z trestného činu.

Web SDUT připomněl, že to není poprvé, kdy v blízkosti San Diega volně poletovaly peníze. V roce 2009 je ale při policejní honičce z auta vyhodili prchající podezřelí. Tehdy, stejně jako tento pátek, řidiči zastavovali a sbírali hotovost ze země. Úřady i tehdy požádaly o vrácení peněz.

Reklama

Související témata:

Doporučované