Hlavní obsah

Dovolená bohatých Čechů: Byli zvyklí na póly a Maledivy, letos pojedou jinam

Magazín #Byznys s Markem Babšickým o luxusním cestování.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Dříve organizovali klientům cesty kolem světa, na severní pól, plné netradičních zážitků, třeba v podobě večeře v Sixtinské kapli. Situace se však změnila a i ti nejbohatší Češi koukají po dovolené na Šumavě.

Článek

Podle Marka Babšického ze společnosti Exclusive Tours, cestovky zaměřené na movitou klientelu, budou letos i dovolené nejbohatších Čechů skromnější. Klienti sami jednoznačně preferují cestování blízko České republiky, dovolenou ve vzdálenějších místech, jako jsou Spojené státy nebo Asie, jim pracovníci rozmlouvají.

Situace se v exotických destinacích liší

Momentálně není možné do těchto zemí ve většině případů vycestovat, velmi podobně jsou na tom i exotičtější destinace, kde se však výrazně liší stav pandemie. V některých turisticky oblíbených destinacích mají velmi nízký počet nakažených, nejen Marek Babšický tak věří, že se do těchto míst budou moci klienti brzy vrátit.

„Jedna z nejoblíbenějších destinací, kam naši klienti rádi cestovali, jsou Maledivy. Ty v tuto chvíli nemají ani sezonu z hlediska počasí, takže nás v podstatě ani netrápí, že tam ta epidemiologická situace není úplně ideální, postupně se ale zlepšuje. Seychely však nezaznamenaly jediné úmrtí a počet nakažených byl velice malý, podobně je to i na Mauriciu. Takže se určitě dají najít zajímavé lokality, které se budou moci navštěvovat,“ popisuje jednatel společnosti Exclusive Tours.

Exclusive Tours

Organizuje cestování na míru i do méně dostupných destinací.

Mezi uskutečněné cesty tak například patří: cesta na severní pól, večeře v Sixtinské kapli nebo cesta kolem světa naplánovaná za necelých 24 hodin.

Firma byla založena v roce 2007 a loni dosáhla obratu 175 milionů Kč.

Aktuálně však situace podle informací Ministerstva zahraničních věcí vypadá tak, že na Maledivy se turisté podívají nejdříve v červenci, kdy na Mauricius, se zatím neví a Seychely své hranice otevřou Čechům nejdříve 30. 6. 2020. Další otázkou pak je, za jakých okolností, tedy zda budou otevřené pláže, funkční služby hotelových resortů nebo zda a kde bude povinné nošení roušek.

Resorty zůstaly odříznuté od světa

Že by to znamenalo konec některých oblíbených hotelových resortů, ale podle Babšického nehrozí. Velmi často jde o velké mezinárodní řetězce, které současnou krizi a nedostatek turistů ustojí. „Co bylo horší, že některé resorty byly úplně uzavřené a těžko se s nimi komunikovalo, prakticky s nimi nebylo spojení, ale zatím, co máme informace, tak z našich partnerů fungují všichni,“ dodává Babšický.

Aby si tedy Češi mohli letos dovolenou přece jen užít, tak si v době prvního rozvolňování opatření zarezervovali oblíbené destinace v Česku, ty totiž budou v létě čelit masivnímu zájmu.

„Máme celou řadu partnerských míst v České republice, kde jsme proaktivně zarezervovali klientům kapacity, zejména ta nejlepší místa se totiž rychle plní nebo byla naplněna na dlouho dopředu. V podstatě kdo prováhal, tak se na ty nejlepší místa v Česku už nedostane,“ vysvětluje své zkušenosti Marek Babšický.

Marek Babšický

Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze.

Titul MBA získal na ESCEM ve Francii.

Pracoval jako manažer poradenské společnosti PwC.

Nyní je jednatelem Exclusive Tours s.r.o.

Ceny pobytů ale podle něj dolů nepůjdou, ačkoliv se o tom hodně spekuluje a v plánu to nemají ani v Exclusive Tours. Nedostatku klientů nebo jejich prostředků se nebojí a navíc se nemění ani fixní náklady. Vše tak podle něj nasvědčuje tomu, že ceny jsou a budou srovnatelné s těmi před pandemií.

Malé cestovky jsou na tom nejhůře

„Myslím si ale, že dojde ke konsolidaci menších cestovek, protože ty mají situaci těžší, pokud se specializují na některé konkrétní segmenty. My sami se díváme, jestli bychom nebyli schopní využít někoho z konkurentů pro posílení našich znalostí v některých dílčích segmentech,“ říká Babšický s tím, že nyní hledají například cestovky se zaměřením na lyžování nebo golf.

Krize však dopadla i na společnost Exclusive Tours, která měla v loňském roce obrat 175 milionů korun. Každý měsíc výrazně omezeného podnikání pro ně totiž znamenal ztrátu zhruba dva miliony korun. Všechny zaměstnance tak neudrželi a museli propouštět. Velkým strašákem nejen pro ně totiž byly informace o tom, že cestování bude zakázáno i několik let.

Podpory státu nevyužili, Antivirus pro ně nebyl určen a o program COVID nestihli zažádat. Nejvíc tedy pomohla možnost vrácení peněz pomocí voucheru. Společnost však sází na to, že lidé mají v určitých ohledech krátkou paměť a k cestování ve velkém se brzy opět rádi vrátí.

Celý rozhovor s Markem Babšickým o letní dovolené. Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované