Hlavní obsah

Na Ameriku s Američanem. Schilb našel v Česku svou Báru i druhou vlast

Foto: Profimedia.cz

Blake Schilb, opora české basketbalové reprezentace.

Reklama

Zahrát si na olympijských hrách, to je pro české basketbalisty svátek. Proti týmu USA dvojnásobný. A speciálně pak pro Blakea Schilba, který se narodil 200 kilometrů od Chicaga, ale už šest let reprezentuje Českou republiku.

Článek

Svět a lidé jsou v pohybu. A tak už dnes nikoho nešokuje, že třeba rodiče českého olympijského medailisty v šermu Alexandera Choupenitche přišli do Brna z Běloruska. Nebo že se tatínek finalistky dámské čtyřhry Kateřiny Siniakové narodil v Moskvě.

To Blake Schilb, dlouhán, kterému do dvou metrů scházejí jen dvě „čísla“, se v Americe narodil osobně. Své dětství prožil v Champaign ve státě Illinois.

Spojené státy americké jsou basketbalovou supervelmocí. A tak v tomto sportu není nikterak neobvyklé, že dochází k naturalizaci Američanů do reprezentačních výběrů jiných zemí.

Jen na probíhajících olympijských hrách najdeme například na slovinské soupisce Mika Tobeyho, který se narodil v Monroe, ve státě New York. Japonci zase vzali za svého Gavina Edwardse, původem z Gilbertu, stát Arizona.

Z Chicaga do Štramberka

Jak se stal Blake Schilb českým reprezentantem? Ten příběh začal vlastně v roce 2007. Hvězda chicagské Loyola University tehdy trochu prováhala draft do NBA. Když Blake Schilb zářil nejvíc, byl na háčku Milwaukee Bucks, ale dal přednost tomu, že dokončí studium. O rok později už ale o něj na draftu zájem nebyl.

Co s tím? Agent mu nabídl angažmá v zahraničí. V Nymburce. V České republice. A tak to tehdy 23letý basketbalista vzal a nasedl do letadla směr Praha. Jak popisuje ve své zpovědi pro projekt Bez frází, dalo mu pak hodně námahy a trpělivosti překonávat spoustu jazykových či kulturních problémů.

Všechno se ale dost zjednodušilo, když se do sebe vzájemně zakoukali s českým děvčetem. Prvním velkým poutem s Českou republikou se tak pro Blakea Schilba stala jeho Bára, její rodina ze Štramberka a časem i jejich vlastní rozrůstající se rodinka.

Za Nymburk odehrál Blake dvě úspěšné sezony. A pak se vydal na další úspěšná angažmá do Francie, Srbska, Turecka či Španělska. S Galatasaray vyhrál Eurocup, v dresu Élan Chalon ho vyhlásili nejlepším zahraničním hráčem francouzské ligy.

Pro občanku do Frýdku-Místku

Ale Česko se ozvalo znovu. A to hlasem izraelského trenéra Ronena Ginzburga, který Schilbovi jednoho dne zatelefonoval, že přebírá českou basketbalovou reprezentaci. A jestli by si prý Blake nechtěl vyřídit české občanství a hrát za ni. Blake Schilb ho dobře znal coby člena trenérského týmu Nymburka, vycházeli spolu skvěle. A zdaleka nejen proto s návrhem souhlasil.

Blake Schilb přiznává, že až do toho momentu o českém občanství neuvažoval. Ale když se to téma objevilo na stole, řekl si: Proč ne. Vyřídila se spousta papírů, Blake Schilb osvědčil i dostatečnou znalost češtiny. A tak si jednoho krásného dne mohl na úřadě ve Frýdku-Místku vyzvednout český občanský průkaz. Od té chvíle mohl reprezentovat Českou republiku. A stát se součástí její aktuální pohádkové reality.

Vrcholem číslo jedna byla účast - a to úspěšná - na MS 2019 v Číně. Tomu, že se tam český tým v čele s Tomášem Satoranským prokouše až do čtvrtfinále, věřil málokdo. Ale stalo se. Konečná 6. příčka českého týmu byla famózním úspěchem. Zaslouženým.

Český výběr na MS zdolal Japonce, Turky i tým Brazílie či Polska. Jen o 7 bodů prohrál s Řeckem, o 12 ve čtvrtfinále s Austrálií a o 9 se Srby v zápase o konečné umístění. Prokázal, že patří do světové špičky a nemusí se nikoho bát.

Podruhé proti Americe. Teď ve verzi s Durantem

Ještě jeden zápas z MS 2019 jsme vynechali. A to ten vstupní, proti USA, který Američané vyhráli 88:67. Nakonec ale v celkovém pořadí šampionátu skončil tým USA až sedmý, o jednu příčku za českým.

Každý americký tým je silný, ale ten z MS 2019 nebyl absolutně elitní. Na rozdíl od toho, proti kterému Češi i s Blakem Schilbem nastoupí dnes, na olympijském turnaji v Tokiu.

Kevin Durant je superstar, dvojnásobný šampion NBA, který byl po obou úspěšných finále vyhlášen jejich nejužitečnějším hráčem, čtyřikrát kraloval střeleckým tabulkám sezony NBA. Po jeho boku se v Tokiu prezentují třeba Damian Lilliard, rozehrávač Portlandu nebo Devin Booker, křídlo Phoenix Suns.

Samozřejmě, komplet hráči z NBA. Tedy ze soutěže, kterou nyní z Čechů hrává jen Tomáš Satoranský, dříve v ní tři sezony strávil Jan Veselý, v současnosti hvězda Fenerbahce.

Blakeu Schilbovi zůstaly brány NBA uzavřené. Ale „baskeťák“ je každopádně skvělý. Snoubí se v něm dravost bijce s citem a přesností.

Návrat do české ligy. A kvalifikace snů

Svou práci pro českou reprezentaci bere naprosto vážně. V bláznivém covidovém světě, v němž se zastavily soutěže, byl docela problém připravit se kvalitně na olympijskou kvalifikaci. A tak se Blake Schilb v dubnu objevil v Praze, v dresu USK, po 12 letech opět v české lize.

Důkladná příprava na kvalifikační turnaj v kanadské Victorii se českému výběru vyplatila. Ve skupině o bod porazil Uruguay, v semifinále pak o dva body ve fascinující bitvě favorizovaný tým Kanady. A v rozhodujícím boji o postup do Tokia pak český výběr porazil Řeky 97:72.

Kanada měla v týmu osm hráčů z NBA, ovšem český výběr nejspíš tak trochu podcenila. A tak se teď kanadské hvězdy dívají na OH jen v televizi.

Satoranský, Veselý, Auda, Schilb a spol. na nich hrají. V prvním, vítězném utkání proti Íránu nastřílel Blake Schilb 14 bodů. Právě on svou přesnou muškou dokázal zadržet nápor soupeře, který v průběhu utkání najednou začal český náskok stahovat.

Následovala porážka o 20 bodů s Francií. A dnes se česká reprezentace dočká svátečního zápasu s USA. Když je porazí, nebude co řešit, postoupí do čtvrtfinále spolu s Francouzi, ze druhého místa skupiny. I v případě porážky ještě může pomoci matematika. Na OH se hraje ve třech skupinách a ze dvou z nich postoupí také třetí celky, které se na dálku porovnají podle zisku bodů a hlavně podle skóre.

Skupina B už je dohraná, třetí Němci v ní mají rozdíl skóre minus 16. Z toho plyne, že by si dnes Češi zajistili postup i v případě porážky od USA o jeden bod. V případě vyšší porážky musí čekat na nedělní výsledky skupiny C.

„Samozřejmě, že Američané jsou favoriti, ale je to zápas, do kterého musíme jít s tím, že je to hratelné,“ říká Tomáš Satoranský v předzápasovém rozhovoru pro Seznam Zprávy.

V přípravě na olympijský turnaj hvězdný americký výběr prohrál s Nigérií i s Australany. Do základní skupiny olympijského turnaje pak vstoupil další porážkou od Francie. Podlehl jí o 7 bodů. Pak ovšem sestřelil poměrem 120:66 tým Íránu.

Dnes od 14 hodin středoevropského letního času hraje tým USA s Českem. Ať už zápas dopadne jakkoli, pro český basketbal bude sváteční. A pro Blakea Schilba, který nosí v srdci obě země, bezpochyby jakbysmet.

Reklama

Související témata:

Doporučované