Hlavní obsah

Na Bakalu vyrazíme i bez povolení, říká muž, který do Švýcarska naveze stovky horníků

Čtyři dny mají horníci či nájemníci postižení pádem OKD „obléhat“ sídlo Zdeňka Bakaly u Ženevského jezera.

Reklama

Článek

Finančník Pavol Krúpa vede tažení proti miliardáři Zdeňku Bakalovi. Krúpova společnost Arca Capital je věřitelem padlé důlní firmy OKD a také menšinovým vlastníkem bývalého majitele ostravských dolů – nizozemské firmy NWR. A Krúpa má za to, že za pád firmy může Bakala, který si díky ní v minulosti přišel na desítky miliard korun.

Demonstrovat budeme i nepovoleně, plánuje finančník Pavol Krúpa.

V rámci insolvenčního řízení OKD tlačí insolvenčního správce, aby vyžadoval zpět miliardy korun třeba kvůli nadměrnému zadlužování společnosti a následné výplatě mnohamiliardových dividend. Teď chce zasáhnout i citlivé místo Zdeňka Bakaly. Na červen chystá čtyřdenní demonstraci horníků či nájemníků bytů, které bývaly majetkem OKD, ve švýcarském Nyonu. Právě v tomto městečku na břehu Ženevského jezera má své sídlo Bakala.

Co touto akcí sledujete?

Účelem demonstrace je jasně ukázat náladu horníků, nájemníků a oklamaných akcionářů přímo v místě, kde pan Bakala bydlí.

Kolik lidí si představujete, že by mělo ve švýcarském městečku demonstrovat?

Měl by to být takový počet, aby bylo jasné, že máme za sebou podporu celého Česka. Takže vypravíme několik autobusů nebo klidně celý vlak. Ten počet bude mezi stovkami až tisíci lidí. Kdybychom měli vzít všechny, co mají zájem, pak bychom skutečně mluvili o tisících. Vezměte si jen počet bytů, které kdysi patřily OKD. To je čtyřicet tisíc jednotek krát třeba pět lidí. Tedy rodin, kterým bylo slíbeno, že byty za určitou cenu budou moci odkoupit, ale jediné, čeho se dočkaly, je několikanásobné zvýšení nájmu.

Kolik jste do toho ochotný investovat? Postarat se o tisíce lidí zrovna ve Švýcarsku není zadarmo…

Zaplatíme náklady, je jasné, že horníci nebo nájemníci nemají peníze jen tak na nějaký výlet do Švýcarska. Rozhodně ale nebudeme platit za účast, ti lidé tam půjdou z vlastního přesvědčení. A mimochodem, už mám ohlasy z podnikatelského prostředí, že mi na tu akci přispějí.

Počítáte i s variantou, že by švýcarské úřady demonstraci nepovolily?

Pokud se to stane, tak máme záložní varianty. Buď plán demonstrace upravíme tak, aby ji schválily, nebo najdeme jinou formu protestu. Nebo půjdeme i do nepovolené demonstrace.

Reklama

Doporučované