Hlavní obsah

Na českém trhu je lék na COVID-19, ministerstvo omezí jeho prodej

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Vědci potvrdili příznivý účinek léčivého přípravku Plaquenil na pacienty s nákazou COVID-19.

Článek

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo mimořádným opatřením o regulaci léku Plaquenil na českém trhu. Platit začne 22. března od 18:00.

„S ohledem na fakt, že podle dostupných vědeckých poznatků se léčivý přípravek Plaquenil jeví jako potenciálně účinný pro léčbu onemocnění COVID-19, je třeba předejít jeho nedostupnosti jak pro léčbu pacientů v registrovaných indikacích, tak pacientů s COVID-19,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Léčivý přípravek Plaquenil nebudou moci předepisovat všichni lékaři s výjimkou těch, co mají specializovanou způsobilost v oborech alergologie a klinická imunologie, dermatovenerologie, infekční lékařství nebo revmatologie, nebo odbornou způsobilost nebo zvláštní specializovanou způsobilost v oborech dětská dermatovenerologie, dětská revmatologie nebo korektivní dermatologie, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

Zákaz se nevztahuje na předepsání na žádanku pro použití při poskytování lůžkové péče pacientům s onemocněním COVID-19.

Ministerstvo zdravotnictví zatím eviduje 1047 potvrzených případů naákazy novým koronavirem, necelých dvacet pacientů s nemocí COVID-19 přitom vyžaduje intenzivní péči.

Přísná karanténní opatření, která stát kvůli nákaze zavedl, by se mohla začít uvolňovat zhruba od poloviny dubna, pokud bude méně než 8500 nakažených, řekl dnes v České televizi předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Cestování do zahraničí může být omezené v následujícím roce či dvou. Školy se v tomto školním roce otevřou zřejmě na přelomu května a června.

Reklama

Související témata:

Doporučované