Hlavní obsah

Na Česko se ženou bouřky, hrozí i povodně

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Na severu a severovýchodě Česka hrozí ve středu odpoledne místy silné bouřky, ojediněle s krupobitím. V kombinaci s tajícím sněhem může déšť výrazně zvednout hladiny menších řek.

Článek

Vydatný déšť a vzestup hladin hrozí ve středu také v jižních Čechách. Z koryt se mohou vylít hlavně říčky na Šumavě a v Novohradských horách. Vyplývá to z dnes zveřejněného varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do dnešního večera je v platnosti i varování před silným větrem pro celou Moravu, východ a sever Čech.

Výstraha před velmi vydatným deštěm na jihu Čech platí od středečních 7:00 do čtvrtečního poledne. Varování se kromě celého Jihočeského kraje týká dvou jihovýchodních okresů Plzeňského kraje. Za 24 hodin tam může spadnout více než 60 litrů vody na metr čtvereční a zvednout hladiny menších řek na první, ojediněle i na druhý povodňový stupeň ze tří.

Ve středu odpoledne budou silné bouřky hrozit i na severu a severovýchodě České republiky. Intenzivní déšť mohou místy provázet kroupy. „V kombinaci s tajícím sněhem může na menších tocích odvodňujících horské oblasti docházet i k výrazným vzestupům hladin s dosažením i vyšších stupňů povodňové aktivity,“ varuje ČHMÚ.

Lidé by v bouřkách měli být opatrní nejen na možný zásah bleskem, ale také na padající větve, případně poletující předměty. Rozhodně by se měli vyvarovat koupání či jízd na lodích, uvedli meteorologové.

Silný vítr, před kterým meteorologové varovali už v pondělí, hrozí do dnešních 20:00 na celé Moravě, včetně Slezska, a také na východě a severu Čech. Silný jihovýchodní až jižní vítr může mít v nárazech rychlost nad 65 kilometrů v hodině.

Reklama

Doporučované