Hlavní obsah

Na čistou energii už sází i šejkové. Saúdové nabízejí Evropě dovoz vodíku

Foto: Profimedia.cz

Solární panely v saúdskoarabské poušti mají v budoucnu vyrábět vodík na vývoz.

Reklama

Saúdská Arábie nabízí Evropě, že jí kromě obvyklé ropy dopraví potrubím ekologicky šetrný vodík. Právě v tomto palivu vidí mnozí experti budoucnost. Při jeho spalování vzniká jen vodní pára.

Článek

„Pokud by si Evropa přála nakupovat více vodíku, saúdského zeleného vodíku, budeme více než šťastní,“ prohlásil minulý týden saúdskoarabský ministr energetiky Abdul Azíz bin Salmán. Dodal přitom, že by mohli Saúdové vyvážet potrubím vodík do celé Evropy.

Princ také naznačil pokrok ve výrobě energie ze slunce: „Věřím, že v příštím měsíci oslníme svět tím, jak levně můžeme získat naši solární elektřinu,“ řekl na virtuální schůzce Mezinárodního energetického fóra v Rijádu. V oblasti obnovitelných energií se prý jeho země chce stát „druhým Německem“.

Vodík, s jehož využitím počítá do budoucnosti i Evropská unie, se dá vyrobit i z existujících slunečních či větrných elektráren. „Primárně se tam vyrábí elektřina. Pokud může být využita přímo, je to nejjednodušší. Vždy to tak ale není, a potom dává smysl ji využít k rozkladu vody na vodík a kyslík a vodík uskladnit, nebo ho někam transportovat. Dají se tak řešit výkyvy elektřiny z obnovitelných zdrojů,“ vysvětlil Seznam Zprávám Aleš Doucek, člen představenstva České vodíkové technologické platformy.

Jiný druh vodíku se pak vyrábí ze zemního plynu, vznikající oxid uhličitý se však zachytává, aby neunikal do atmosféry. Při spalování vodíku například v automobilech vychází z výfuků pouze vodní pára.

Saúdové počítají s tím, že právě ekologicky čistý vodík by měl být hlavním zdrojem energie v budoucím futuristickém městě Neom, které plánuje postavit saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán.

Ruský plyn je také z daleka

Ministrova slova potvrdil v rozhovoru pro server Recharge i Peter Terium, bývalý šéf německého gigantu RWE, který nyní pracuje jako manažer při plánování Neomu. Na starosti má nejen energii, ale i vodu a potraviny. Terium soudí, že až se spustí plánované obří sluneční i větrné elektrárny v Saúdské Arábii, budou se saúdští producenti dívat na všechny možnosti, aby pokryli předpokládanou masivní světovou poptávku.

Vodík by se tak mohl transportovat v kapalném stavu. „Když se podíváte, odkud pochází ruský zemní plyn, není to o moc blíž, než kdybychom postavili potrubí na vodík vedoucí přes Egypt a severní Afriku až do Evropy,“ myslí si Terium. K vybudování obřího projektu by se podle něj dala využít by i velká část stávající infrastruktury.

Saúdové si podle německého manažera uvědomují, že jsou spolehlivým a dlouholetým dodavatelem energie pro světovou ekonomiku a nechtějí o tuto pozici kvůli přechodu na trvale udržitelné zdroje přijít. „Musejí hrát tuto roli i při přechodu k obnovitelným energiím. Klíčovým bodem je proto vodík,“ prohlásil.

Město Neom, v němž by měl v budoucnu žít až milion lidí, označují Saúdové za budoucí ráj pro ekologickou turistiku. Město za 500 miliard dolarů by mělo veškerou energii čerpat pouze ze slunečních a větrných elektráren, jež by měly mít výkon až 40 GW elektřiny.

Podle Doucka, který má na starosti vodíkové technologie v ÚJV Řež, nejde ze strany Saúdů o žádný výkřik do tmy: „V souvislosti s energetickým zásobováním se už dlouho hovoří o tom, že by mohly fungovat například sluneční elektrárny v oblasti Sahary a že by se z oblastí, kde je sluneční záření neporovnatelně silnější než třeba ve střední Evropě, mohla energie dovážet ve formě vodíku.“ V některých státech, například v Německu, se už touto technologií zabývají státní správy, dodává expert.

V rámci boje s klimatickými změnami se využitím vodíku zabývá i české Ministerstvo obchodu a průmyslu. „Pokud budeme chtít v České republice mít dostatek bezemisního vodíku, bude potřeba řešit, odkud ho dovézt,“ připomíná Doucek.

Reklama

Doporučované