Hlavní obsah

Stát mlčí o mutaci z JAR. Uvedené případy jsou špička ledovce, říká vědec

Foto: Elpisterra, Shutterstock.com

Vědci předpokládají, že se takzvaná jihoafrická mutace Českem rychle šíří.

Reklama

V Česku převážila takzvaná britská varianta koronaviru, podle vědců se tu však šíří i agresivnější jihoafrická mutace. Kritizují mlžení státní správy.

Článek

Česko je zamknuté v minimálně třítýdenním lockdownu. Jak rychle přijde útlum epidemie a rozvolnění? Vyhlídky zásadně ovlivní fakt, jak vláda zamezí šíření zmutovaných variant covidu, které se rychleji rozpínají v české populaci.

Podle vědců už na našem území definitivně převážila takzvaná britská mutace a rychle také přibývá agresivnější jihoafrické varianty koronaviru. Experti varují, že úřady nedokážou zamezit ani této nebezpečnější mutaci a v populaci bude dál bujet.

„Vzhledem k tomu, že je nakažlivější než původní varianta, tak je pravděpodobné, že se v Česku šíří. A těch několik málo identifikovaných případů je jen taková špička ledovce,“ uvedl přední český virolog Pavel Plevka.

Sedm vzorků této mutace už v uplynulých dnech odhalila soukromá brněnská laboratoř Elisabeth Pharmacon, pět z nich se objevilo v nespecifikované brněnské mateřské škole. „Vláda musí konat. A jestli bude čekat do příštího týdne, tak tu bude následovat takové rozšíření, že se nám o tom ani nesnilo,“ varoval minulý týden majitel laboratoře Omar Šerý.

Jak si Česko v klíčovém parametru vede, ale není jasné. O detailech Ministerstvo zdravotnictví ani krajští hygienici neinformují.

Seznam Zprávy chtěly například opakovaně zjistit, kolik případů takzvané jihoafrické mutace se v Česku podařilo odhalit a kolik vzorků laboratoře na tuto variantu prověřují. „Odpovědi zjišťujeme,“ slíbila mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

Jihomoravští hygienici odkázali na nadřízený úřad. „Informace k tématu si vyhradilo Ministerstvo zdravotnictví,“ vzkázala vedoucí protiepidemického odboru Renata Ciupek.

Není tak zřejmé, ve které brněnské školce klastr s pomocí laboratoře našli a zda se jim podařilo vytrasovat všechny nakažené. Přístup státních úřadů kritizují vědci. Mlčení nechápe například ředitel Biologického centra Akademie věd ČR Libor Grubhoffer.

„Je to moc špatná taktika. Dnes je potřeba velmi aktivně komunikovat s veřejností. Znamená to nestrašit, ale vysvětlovat, jak se situace vyvíjí. Každá taková epizoda, která dokumentuje šíření nové varianty, má být úřady velice pečlivě vysvětlená,“ zdůraznil. Podle něj je špatná komunikace další zanedbaná věc, které se vláda a jí podřízené úřady při epidemii dopustily.

Informace nemá ani Brno

Informace o mutaci v zavřené školce nedostal ani náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL), který je zodpovědný za oblast zdravotnictví. „Krajská hygiena nám to nechce říct. Podle zákona rozhodují o tom, co se zavře a co ne. Legislativně opravdu zřizovateli nemusí sdělit důvod,“ řekl Hladík.

Podle něj by zveřejnění detailnějších informací smysl dávalo. „Není to o žádné dehonestaci nemocných lidí, ale o upozornění. Samozřejmě to pak nesmí přerůst v hon na nakažené,“ řekl Hladík. Případy se ve školce objevily v první půli února, hygienici proto školku zavřeli. Další desítky testů byly tehdy podle hygieniků negativní.

Ministerstvo a hygienici už loni v úvodu epidemie nechtěli specifikovat počty nákaz v jednotlivých obcích. Informace nedostávali ani starostové obcí. Po nátlaku resort otočil a data jsou nyní veřejně dostupná.

Vědci zároveň připomínají, že rozpoznávání mutací v Česku systémově pokulhává. Mapováním a mutacemi koronaviru se ve státní správě šířeji zabývají úzké týmy ze Státního zdravotního ústavu a Státního veterinárního ústavu. Na masivnější prověřování však chybí systém sběru vzorků z různých částí republiky a především vyšší rozpočet. „Sekvenování nových izolátů pořízených z pozitivně testovaných lidí nesmírně zanedbáváme. Je to nemohoucnost státní správy. Je zahlcená starostmi, které plynou z celkového nezvládnutí protipandemických opatření v naší zemi. Teď už se to s vládou táhne, není schopná pružně reagovat,“ doplnil Grubhoffer.

Masivnější prověřování na africký typ viru plánují soukromé laboratoře, které spolupracují s nemocnicemi.

Šerý v pátek na Twitteru ohlásil, že jeho laboratoře začnou příští týden. „V souvislosti se šířením jihoafrické mutace zahajují laboratoře Elisabeth Pharmacon jako první v ČŘ testování všech vzorků ze svého odběrového centra na jihoafrickou i britskou mutaci, a to od 8.3. 2021. Výsledek bude obsahovat informaci, zda vzorek obsahuje některou z mutací,“ uvedl vědec.

Respektovaný odborník zároveň opakovaně vyzývá Ministerstvo zdravotnictví, aby zavedlo propouštění z karantény až na základě PCR negativního testu. „Jinak se tu rozšíří jihoafrická mutace a přijde další vlna epidemie, kde ani očkovaní nebudou v bezpečí,“ dodal.

Validaci PCR testů, které tuto mutaci umí prokázat, dokončuje také laboratoř Diana Biotechnologies.

Její vedení na startu týdne uvedlo, že takzvaná britská varianta už v Česku naprosto převládla. Ve spolupráci s laboratořemi z celé republiky prověřila statisíce zkoumaných pozitivních vzorků. „Průměrný podíl britské varianty již ke 21. únoru dosáhl 75 procent. Nejhorší je situace v Praze a Plzni, kde již podíl přesáhl 80 procent, ani v žádné z dalších laboratoří však nebyl nižší než 60 procent. Tím, jak se stala tato varianta v ČR dominantní, již nyní strmě roste i celkový počet nakažených covidem-19,“ uvedl vědecký ředitel laboratoře Václav Navrátil.

Podíl se dál zvyšuje. Potvrzují to třeba čísla z Vysočiny. „V tomto týdnu se pohybujeme někde mezi 85 a 95 procenty případů britské mutace,“ sdělil náměstek hejtmana Vladimír Novotný (ČSSD).

Podobný vzestup podle vědců čeká i nebezpečnější jihoafrickou mutaci. „Přesná identifikace typu virů je jen první krok. Ty další jsou účinné trasování a spolupráce občanů, aby hlásili kontakty a zůstávali v nařízené izolaci. Jenže celý systém nefunguje, takže naděje, že by se podařilo zabránit šíření této varianty, je velmi malá,“ dodal Plevka.

Reklama

Související témata:

Doporučované