Hlavní obsah

Na Clintonovou vypadl kostlivec ze skříně. Jak šéf FBI zahýbá volbami?

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Rozhovor s Danielem Anýžem o souboji Clintonová - Trump vede Zuzana Hodková.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Ještě minulý týden to vypadalo, že vše hraje pro Hillary Clintonovou. Ale pak zasáhla FBI. O e-mailech kolem demokratické prezidentské kandidátky jsme si povídali s Danem Anýžem, reportérem Newsweeku.

Článek

Jak moc výsledek voleb ovlivnil fakt, že James Comey, šéf FBI, znovu otevřel kauzu e-mailů Hillary Clintonové? Může to zvrátit průběh voleb?

Týden před volbami je to velmi nepříjemná věc. V červenci se zdálo, že Clintonová je z nejhoršího venku, když Comey oznámil, že vyšetřování končí. Nezjistil, že by dělala něco protizákonného. Clintonová sice postupovala extrémně neopatrně, ale ne protizákonně. Teď to na ni ale znova vypadlo. Podle průzkumů je stále nějaká množina nerozhodnutých voličů, která by si teď mohla říct: Zkusíme to s Trumpem, protože zase se jednou potvrdilo, že Hillary neříká pravdu.

Je ta část voličů tak velká, že by skutečně Donald Trump mohl volby vyhrát?

To se neví přesně. Lidé, co dělají průzkumy, říkají, že tahle kampaň je zvláštní dvěma věcmi. Dvě až tři procenta lidí, kteří jsou rozhodnutí pro Trumpa, nebo váhají, říkají, že budou volit Hillary Clintonovou. Stydí se říct, že by toho bláznivého Trumpa volili. A druhým ještě větším problémem je, že v každém případě jde o negativní volbu. Že oba kandidáti jsou většinově neoblíbení. Dokonce i voliči, kteří budou volit Hillary Clintonovou, tak ve většině si nemyslí, že to je pozitivní volba. Je to volba obranná proti Trumpovi. V takovém případě se hrozně těžko dohaduje, jaká bude účast ve volbách.

Může mít tedy postup šéfa FBI fatální dopad?

Může. A je to, musím říct, zvláště pro Jamese Comeyho, ředitele FBI, až úplně šílená situace. Je mezi dvěma mlýnskými kameny. Kdyby neoznámil, že mají novou dávku e-mailů a pozdržel to až po volbách - a Hillary Clintonová vyhrála - tak na něm bude sedět celý Kongres a vyšetřovat a vyšetřovat. Ještě by se to prezidentství mohlo zpochybnit. Teď ale když to oznámil, tak říkají: Proč jste to udělal týden před volbami, protože o těch e-mailech věděli od začátku října.

Poslední průzkumy

Americký miliardář Donald Trump týden před prezidentskými volbami dotahuje v průzkumech veřejného mínění ztrátu na demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Podle posledního průzkumu deníku Washington Post a televize ABC, který se uskutečnil minulý týden, ztrácí republikánský uchazeč o Bílý dům na exministryni zahraničí Clintonovou jen jeden procentní bod, což je v rámci statistické odchylky. Také podle průzkumu agentury RCP je rozdíl mezi nimi velmi těsný, jen asi tři procentní body.

Neporušil šéf FBI zákon?

Ne. Je to tak, že samozřejmě teď demokraté říkají, že může jít o porušení zákona. Nicméně když se vrátíme do poloviny července, je to jen o 180 stupňů otočená rétorika. Když James Comey zastavil vyšetřování, tak to byli republikáni, kdo říkali, že je to celé zkorumpované. Bill Clinton se týden předtím setkal na ranveji s ministryní spravedlnosti Lorettou Lynchovou, tak proto říkali, že je to zkorumpované. Důkaz toho, že celá ta clintonovská mafie to zase ovládá. Nicméně zákon říká, že FBI - pokud se něco dozví - tak s tím má jít ven co nejdřív.

V případě zvolení by ale Hillary Clintonová byla první prezidentka, kterou vyšetřuje FBI...

Přesně tak. Nicméně vyšetřování ještě neznamená, že něco spáchala. Ale nejistota, s kterou by nastoupila do úřadu, by byla veliká. Už teď se píše, že její mandát bude hrozně oslaben. Pořád zbyde velká skupina voličů, která ji opravdu nebude chtít uznat, protože Trumpovi se podařilo přesvědčit je, že patří za mříže.

Není v tom v tuto chvíli Hillary Clintonová trošku nevinně? Přece jenom jde o e-maily manžela její asistentky. Nebo jaká je vlastně souvislost s Hillary v tomto případě?

Na ni vypadl opravdu kostlivec ze skříně.

Reklama

Doporučované