Hlavní obsah

Na co šly čínské peníze, se stále neví. Univerzita žádné nedostala, říká audit

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Univerzita Karlova. (Ilustrační foto)

Reklama

Univerzita Karlova ukončila audit ke spornému financování česko-čínských konferencí. Na co šly peníze, které na akce poslali Číňané, vnitřní audit školy nezjistil.

Článek

Sporné financování česko-čínských konferencí, které se v minulých letech konaly na Univerzitě Karlově, zůstává nejasné. Na co šly peníze, které na konference údajně poslali Číňané, vnitřní audit školy nezjistil.

Univerzita si kontrolu peněz nechala vypracovat poté, co server Aktuálně.cz informoval o tom, že čínská ambasáda posílala peníze na univerzitní konference skrze soukromou firmu Miloše Balabána. Ten byl zaměstnancem Fakulty sociálních věd a zároveň tajemníkem Česko-čínského centra. Tvrdil, že konference platí centrum samo, nicméně podle serveru na zářijovou akci dali údajně Číňané zhruba 600 tisíc korun.

Univerzita proto nechala udělat vnitřní audit, který měl zjistit, na co šly peníze, které na konference údajně poslali Číňané. Audit zkoumal hospodaření Česko-čínského centra univerzity od roku 2016 do konce roku 2019. Nenašel žádnou smlouvu s firmou, která se podle pracovníků správy Česko-čínského centra na pořádání akcí podílela.

„Závěry finančního auditu ukazují, že na rektorát ani Fakultu sociálních věd nešly žádné finanční prostředky od Velvyslanectví Čínské lidové republiky ani od jiného čínského státního úřadu,” řekl v pátek rektor univerzity Tomáš Zima.

Stále se tak ale nevysvětlilo, co se stalo s penězi od Čínské lidové republiky, které šly podle dřívějších vyjádření vlastníků Balabánovy firmy na úhradu přímých nákladů spojených s konferencí.

Nejasností kolem financí na fakultě ale bylo více. Seznam Zprávy na podzim popsaly, že Balabán, který na fakultě řídil Středisko bezpečnostní politiky, si založil firmu, jež nesla stejný název.

Na konto této společnosti pak partneři akcí, které oficiálně pořádalo univerzitní Středisko bezpečnostní politiky, poukazovali sjednanou finanční podporu.

Akademický senát fakulty na svém nedávném zasedání vyzval děkanát, aby vyčíslil, o kolik peněz mohla škola kvůli firmě přijít.

Zástupci firmy sice už také nechali udělat audit, jak fakultě slíbili, jeho výsledky ale nechtějí zveřejnit. Vedení fakulty nabídli, že si je může její tajemník prostudovat v advokátní kanceláři. „Audit už je ukončen a zástupci fakulty do něj již nahlédli. Univerzita pak zaslala jejich právnímu zástupci otázky, na které chceme znát odpověď,“ vysvětlil Zima.

Pokud na dotazy ale nedostane univerzita odpověď, hodlá podle Zimy zvážit další právní kroky. „Pokud nedostaneme odpověď nebo zjistíme, že došlo k porušení právního řádu České republiky, podáme trestní oznámení,“ doplnil rektor univerzity.

Reklama

Doporučované