Hlavní obsah

V OKD objevili 149 nakažených, nemocných přibývá také v Liberci

Foto: Seznam Zprávy

„Je tam spousta lidí, která byla exponována na obou dolech. Příznaky nemoci mají minimální nebo žádné,“ řekl hygienik Petr Kopřivík.

Reklama

Pracovníci dolů ČSM-Sever a ČSM-Jih společnosti OKD na Karvinsku se budou znovu plošně testovat na koronavirus SARS-CoV-2 způsobující nemoc covid-19. Nakažených navíc dál přibývá i v Liberci v továrně na autodíly.

Článek

Nařídila to krajská hygienická stanice v Ostravě, protože tam během zhruba tří týdnů postupně zaevidovala 149 nakažených.

Jde o 95 zaměstnanců OKD a 54 pracovníků dodavatelských firem. Podle hygieniků není jasné, zda nákaza souvisí s ohniskem v Dole Darkov, kde už je situace stabilizovaná, je tam sice 506 nakažených, ale od minulého pátku přibylo jen sedm nových.

„Je tam spousta lidí, která byla exponována na obou dolech. Příznaky nemoci mají minimální nebo žádné. V posledních dnech ale ten nárůst nových případů byl už příliš velký,“ řekl Petr Kopřivík z KHS.

V dolech OKD kromě Darkova se v minulých dnech dělalo plošné testování rychlotesty. „Ukazuje se, že rychlotesty nejsou v tomhle případě úplně vhodné,“ řekl Kopřivík. Další plošné testování, které začne v pátek a potrvá do úterý, se proto bude dělat PCR testy. Případná další opatření pro doly se podle Kopřivíka budou řešit podle toho, jaké budou výsledky.

Mluvčí OKD Naďa Chattová řekla, že firma už se na testování připravuje, aby opět mělo hladký průběh. Spolupracovat bude se zdravotníky i armádou. „Testovat se bude na Dole ČSM-Sever a týkat se to bude více než 3000 zaměstnanců,“ řekla Chattová.

Na dolech pokračují zpřísněná opatření. V Dole Darkov se stále netěží a dělají se tam jenom práce nezbytné pro zajištění bezpečného chodu dolu. „Datum obnovení provozu zatím není stanoveno. Už se nám ale vrací přes 100 zaměstnanců po prodělané nemoci,“ řekla Chattová.

Až do pátku pomocí generátorů horkého dezinfekčního aerosolu postupně dekontaminují koupelny, šatny, chodby i kanceláře provozu.

„Budovy se musí vyklidit a utěsnit, až poté hasiči mohou realizovat samotný zásah. Následně se prostory odvětrají a zpřístupní,“ řekl ředitel provozu David Hájek s tím, že dezinfekce bude probíhat v odpoledních až večerních hodinách.

Hasiči i jejich doprovod z OKD se budou pohybovat v určených sektorech v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, s rukavicemi a speciálními maskami.

Stejnou dekontaminaci provedli hasiči na počátku června v prostorách Dolu Darkov. I tentokrát se jedná o nadstandardní opatření, které společnost OKD sama realizuje a mělo by podpořit už stávající opatření doporučená hygieniky.

Testy v Libereckém kraji odhalily další čtyři nakažené

Také testy v Libereckém kraji odhalily další čtyři nakažené covid-19. V souvislosti s libereckým výrobcem autosoučástí Magna Exteriors (Bohemia) už krajští hygienici evidují 45 nemocných. Nakažení jsou nejen mezi zaměstnanci, nemocní jsou i jejich rodinní příslušníci a lidé z ubytoven, kde bydlí zahraniční dělníci. „Nakažení jsou i v dalších libereckých závodech, jde ale o jednotlivce,“ řekl ředitel krajské hygienické stanice v Liberci Vladimír Valenta.

Podle údajů, které dnes ráno aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví, potvrdily testy v Libereckém kraji od začátku pandemie 251 případů onemocnění novým koronavirem, to je o čtyři víc než ve středu. „Průběh onemocnění u všech nově potvrzených pacientů je zatím lehký a nevyžaduje hospitalizaci,“ dodal.

Ohniskem nákazy je liberecká Magna, která se svými 1800 pracovníky patří k největším zaměstnavatelům v Liberci. První případ nového koronaviru tam test odhalil před týdnem. Od té doby onemocněly dvě desítky tamních zaměstnanců, všichni jsou v domácí izolaci. V karanténě jsou všichni zaměstnanci obou směn z postiženého pracoviště. Výrobu pomáhá zajistit zhruba stovka technicko-hospodářských pracovníků, kteří nastoupili na jejich místa, uvedla firma na svém facebookovém profilu.

Magna výrazně zpřísnila bezpečnostní a hygienická opatření, aby snížila riziko šíření nákazy. Povinné je nošení roušek, podnik zvýšil dezinfekci a všem zaměstnancům měří u vstupu do areálu teplotu. Platí zákaz návštěv mezi libereckým a nymburským závodem společnosti a Nástrojárnou, směny se v podniku střídají po jednotlivcích, aby nedocházelo ke shlukování většího počtu lidí na jednom místě. „Děláme vše pro to, abychom situaci zvládli,“ řekl již dříve personální manažer Jan Záruba.

V Česku potvrdily zatím testy onemocnění novým koronavirem u 10 780 lidí, ve středu tak přibylo dalších 127 potvrzených případů. Nejvíc nakažených v přepočtu na obyvatele odhalily za poslední týden testy na Karvinsku, Liberecku a Frýdecko-Místecku. Z covid-19 se dosud v zemi uzdravilo 7592 lidí, což je přes 70 procent potvrzených případů. Komplikacím spojeným s nákazou podlehlo od začátku epidemie 344 lidí.

Reklama

Doporučované