Hlavní obsah

Organizace Greenpeace podala trestní oznámení na OKD kvůli šíření covid-19

Foto: Petr Štefek, wikimedia

Epidemie propukla v Dolu Darkov.

Reklama

Organizace Greenpeace podala na firmu OKD a její vedení trestní oznámení pro podezření z šíření nakažlivé nemoci. Firma podle ní pochybila, když nepřerušila provoz Dolu Darkov v Karviné poté, co se tam rozšířila nemoc covid-19.

Článek

V souvislosti s ohniskem v Dole Darkov bylo ke středě v evidenci hygieniků 385 pozitivně testovaných. Mezi nimi je 253 zaměstnanců dolu a 125 jejich příbuzných. Mezi nakaženými zaměstnanci je i 19 polských pendlerů. Dalších sedm pozitivně testovaných jsou lidé z jiných firem, kteří v dole dělají třeba údržbu. V dolech platí zpřísněná opatření. V Darkově se od 22. května netěží, firma uvedla, že se tam dělají jenom nezbytné práce pro zajištění bezpečného chodu dolu.

Podle Greenpeace se vedení OKD trestného činu šíření nakažlivé lidské nemoci dopustilo z nedbalosti. Přitěžujícím faktorem ale je, že se to stalo v době, kdy byl v Česku vyhlášen nouzový stav. Organizace Greenpeace uvedla, že první dva případy nákazy se na Dole Darkov objevily 30. dubna. „Počet nakažených se postupně zvyšoval, přesto vedení společnosti provoz dolu nijak neomezilo,“ uvedl mluvčí Greenpeace Lukáš Hrábek.

Podívejte se na čištění epicentra nákazy.

„O podaném trestním oznámení jsme se dozvěděli z médií, nejsme seznámeni s jeho obsahem, a nebudeme jej tedy v tuto chvíli komentovat,“ uvedla v odpovědi mluvčí OKD Naďa Chattová.

Těžba v Dole Darkov je přerušená. Zvýšená bezpečnostní opatření platí v celém OKD, pro Důl Darkov jsou ještě přísnější.

Hygienici firmě uložili například povinnost provádět dezinfekci virucidními přípravky. „Pro osobní hygienu (zejména dezinfekci rukou) se aplikuje dezinfekční přípravek na bázi alkoholu prostřednictvím bezdotykových dávkovačů, pro dezinfekci dotykových ploch se používá dezinfekční prostředek s obsahem chlornanu sodného, pro prostorovou dezinfekci přípravek na bázi benzyl-C12-14-alkyldimethyl chloridu,“ uvedla krajská hygienická stanice. Veškerý úklid a dezinfekci provádí v OKD dodavatelská firma.

„Činnosti v podzemí realizované na Dole Darkov slouží pouze k zachování požadovaného bezpečného stavu z pohledu báňské legislativy a udržení dolu v takovém stavu v podzemí, aby nedošlo k nenávratným škodám,“ sdělila Chattová. Doplnila, že ve zbývajících dolech pokračuje běžný provoz i s dobýváním uhlí.

Karviná v tom není sama.

Podle vedoucí protiepidemického oddělení hygieniků v Karviné Andrey Lipjakové se koronavirus v dole šířil hlavně kvůli pracovním podmínkám. „V dole jsou takové podmínky, které jsou pro šíření nákazy optimální. Je tam teplo, vlhko a zaměstnanci pracují v zúženém prostoru,“ vysvětlila Seznam Zprávám Lipjaková.

Města a obce na Karvinsku musí od minulého týdne výrazněji dezinfikovat veřejná prostranství a místa, kde se shromažďuje více lidí. Opatření má zabránit masivnímu rozšíření nákazy.

Zvýšená povinnost dezinfekce se týká měst s rozšířenou působností, tedy Karviné, Bohumína, Havířova, Orlové a Českého Těšína, a obcí, pro něž tato města vykonávají rozšířenou působnost. „Účelem nařízení tohoto mimořádného opatření na území zasaženého okresu Moravskoslezského kraje je ochrana veřejného zdraví obyvatelstva a zabránění přenosu a šíření původce nákazy,“ dodali hygienici.

Města a obce by podle nařízení hygieniků měly čistit zvláště zastávky MHD, vchody do obchodů, poliklinik či úřadů, místa k odpočinku, například lavičky, ale i vybavení dětských hřišť nebo sportoviště a předměty, jichž se lidé často dotýkají, jako jsou zábradlí, kliky, madla a podobně.

Druhá vlna testování

Na Dole Darkov společnosti OKD v Karviné, kde je ohnisko koronaviru, se nyní připravuje druhá část druhé etapy plošného testování zaměstnanců. Zatím není jasné, jestli začne v pátek nebo v sobotu. Dnes to řekl Petr Kopřivík z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Při druhých testech se zjišťuje, zda se covid-19 neprojevil u pracovníků, jejichž vzorky byly při prvním testování před dvěma týdny negativní. Celkem nyní chtějí hygienici otestovat okolo 1600 lidí, 387 z nich už odebrali vzorky v úterý.

Reportáž z ostře sledovaného města.

„Kdy se budou odebírat další vzorky, bude definitivně jasné asi až na poslední chvíli. Je to složité koordinovat. Přizpůsobuje se to například střídání směn na dole, aby tam lidé nemuseli jezdit jenom kvůli odběrům,“ řekl Kopřivík. Proto také podle něj nakonec v úterý odebrali hygienici vzorky podstatně více lidem než původně plánovaným 250.

Mluvčí OKD Chattová řekla, že nejvíce vzorků by se na Dole Darkov mělo odebírat v neděli. V dolech pokračují zpřísněná opatření. V Darkově se stále netěží a dělají se tam jenom nezbytné práce pro zajištění bezpečného chodu dolu.

V souvislosti s ohniskem na Dole Darkov je v evidenci hygieniků 385 pozitivně testovaných. Mezi nimi je 253 zaměstnanců dolu a 125 jejich příbuzných. Mezi nakaženými zaměstnanci je i 19 polských pendlerů. Dalších sedm pozitivně testovaných jsou lidé z jiných firem, kteří v dole provádějí třeba údržbu.

Karviná má i jiné problémy než covid-19.

Mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela sdělil, že hasiči ve středu večer dokončili třídenní dekontaminaci vybraných částí dolu, například koupelen a šaten pro havíře, kanceláří a chodeb. Dnes hasiči dekontaminují ostravské Alzheimercentrum.

Prázdné prostory hasiči obvykle čistí pomocí generátorů horkého dezinfekčního aerosolu. „Po půlhodinovém působení dezinfekčního prostředku lze tyto prostory opět běžně používat. Dvojice hasičů v hermeticky uzavřených ochranných oblecích, rukavicích a speciálních maskách Dräger s filtry (a se sluchátky) se střídají v používání až 18 kilogramů těžkého generátoru,“ uvedl Kůdela.

Reklama

Doporučované