Hlavní obsah

Na evropském summitu v Sofii lídři deklarovali podporu poevropštění zemí západního Balkánu

Foto: Reuters

Lídři na evropském summitu v Sofii.

Reklama

Výsledek evropského summitu je podpora z EU pro Balkán. Spočívat by měla ve větším zapojení EU do oblasti politiky, hospodářství a sociální transformace zemí na západním Balkánu. Datum, kdy by mohly balkánské země vstoupit do Evropské unie ale zatím známo není.

Článek

Na čtvrtečním evropském summitu se představitelé Evropské Unie shodli na podpoře balkánského území. K deklaraci podpory pro země západního Balkánu se mimo představitele EU přidalo i šest balkánských partnerů. Jsou jimi Albánie, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Černá Hora, Makedonie a Kosovo. Dokument, který dohodu stvrzuje se vyjadřuje k příklonu k demokratickým hodnotám a k právnímu státu. Dále slibuje podpořit správnou správu veřejných věcí, lidských práv a práv menšin, i boj s korupcí a organizovaným zločinem.

Jednání se dotklo i tématu možného terorismu a extremismu, který by mohl přinést návrat teroristických bojovníků po rozpadu Islámského státu. Spolupráce zemí by měla potírat obchod s lidmi, převaděčství i pašování drog a zbraní. Zároveň představitelé EU vyzvali země, aby se snažili dojít ke smíření v rámci svých konfliktů.

Podle dokumentu by se změny v zemích měli dotknout i vnitřní infrastruktury, vybudování nových cest a dálnic. Nezapomínají ani na kulturní rozvoj, který chtějí zlepšit v rámci studentského výměnného programu Erasmus+.

Reklama

Související témata:

Doporučované