Hlavní obsah

„Prosím, pomozte." Uprchlíci na Balkáně mrznou

Mrazy sužují uprchlíky na Balkáně.

 

Reklama

Teploty se v posledních dnech v noci dostaly až k minus 16 stupňům.

Článek

Stovky uprchlíků v Bělehradě trpí kvůli nízkým teplotám, které v Srbsku zůstávají pod nulou. Migranti dostávají pouze jedno teplé jídlo denně od humanitární organizace. A aby se na ně dostalo, musí vystát dlouhé fronty v mrazivém počasí.

„Prosím, pomozte mi. Potřebuji doktora,” volají někteří z nich.

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) zhruba 1200 migrantů, mezi nimiž je i 300 dětí, žije v bělehradských parcích či opuštěných budovách bez elektřiny a vody.

Humanitární organizace upozorňují, že mnoho z nich, pokud jim nebude včas poskytnuto adekvátní ubytování, může kvůli mrazům zemřít. Nejméně čtyři uprchlíci už kvůli špatnému počasí přišli o život.

Děti bez bot i rukavic

Organizace Save the Children varuje, že stovkám dětí hrozí umrznutí. Mnoho z nich ani nemá rukavice či pořádné boty. Podle organizace už některé mají omrzliny.

„Nedostatek politické vůle nabídnout azyl či znovu spojit oddělené děti a rodiny znamená, že tyto bytosti, které přežily roky války, násilí a smrtících cest za bezpečím, nyní k smrti mrznou na prahu dveří do Evropy,” postěžovala si Kirsty McNeillová ze Save the Children.

Počet migrantů poroste

Situaci může zkomplikovat i to, že maďarská vláda minulý týden rozhodla o znovuzavedení systému zadržování migrantů. Žadatelé o azyl se tedy nebudou moci volně pohybovat po maďarském území, dokud se jejich případy nevyřeší.

Vláda tak rozhodla kvůli stoupajícímu počtu běženců, kteří přicházejí ze Srbska. Podle ní představují bezpečnostní riziko.

Ochránci lidských práv však rozhodnutí kritizují. Premiér Viktor Orbán připustil, že systém zadržování migrantů je v rozporu s pravidly Evropské unie. Prohlásil ale, že jeho země musí chránit svou svrchovanost.

Reklama

Doporučované