Hlavní obsah

Na festivalu Dvořákova Praha dnes vystoupí klavírista Ivo Kahánek

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

V Rudolfinu se dnes uskuteční recitál klavíristy Ivo Kahánka v rámci programové řady Dvořák Collection mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Článek

Na programu koncertu jsou díla Poetické nálady, Suita A dur a Silhouety, která v Dvořákově klavírní tvorbě představují zásadní položky. Festival zahájily Dvořákův violoncellový koncert a Novosvětská symfonie v podání České filharmonie řízené Semjonem Byčkovem.

Třináctidílný cyklus Poetické nálady z roku 1889 představuje Dvořáka jako tvůrce velkých koncepcí. Jeho kompletní provedení trvá kolem pětapadesáti minut. Každá ze skladeb může zaznít samostatně, ale jejich souborné provedení prozrazuje autorskou svrchovanost, která je pojí do jednoho celku. Protějškem Poetických nálad jsou Silhouety, které zazní v závěru večera. Jejich dvanáct částí tvoří spíše miniatury než drobné skladby, jimiž procházejí sjednocující hudební témata. Mezi oběma cykly stojí Suita A dur, známá také z orchestrální verze.

Posluchače Dvořákovy Prahy čeká neobvyklý festivalový počin - souborné provedení Dvořákových skladeb pro sólový a čtyřruční klavír, které se pod patronátem Kahánka uskuteční 6., 8. a 19. září prostřednictvím dvou recitálových večerů a klavírního maratonu.

Ivo Kahánek patří k nejúspěšnějším českým interpretům současnosti. Jeho loňské CD s klavírními koncerty Dvořáka a Martinů letos prestižní britský hudební časopis BBC Music Magazine ocenil jako nahrávku roku v kategorii Koncert.

Koncerty 13. ročníku Dvořákovy Prahy provázejí zpřísněná hygienická opatření. Všichni návštěvníci musí mít na rozdíl od hudebníků po celou dobu roušky. Pořadatelé také oddělili přístupy do přízemí a na balkon, čímž vytvořili dva různé sektory.

Dvořákova Praha se vzhledem ke koronavirové pandemii koná bez zahraničních umělců. Výjimkou bude šéfdirigent ČF Semjon Byčkov. Přesto zůstane zachována hlavní dramaturgická linka festivalu s mimořádným důrazem na Dvořákovu hudbu. Více informací k programu se nachází na www.dvorakovapraha.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované