Hlavní obsah

Na video si děláme názor během dvou vteřin. Režisérka Marie Dvořáková o receptu na úspěch v USA

„Dodnes nevím, jestli pro mě hlasoval Steven Spielberg,” říká držitelka studentského Oscara.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Získala studentského Oscara, čímž se zařadila mezi režiséry jako Spike Lee nebo Fukunaga. Z Čechů se to dosud povedlo jen Janu Svěrákovi. Marie Dvořáková do Spojených států původně odjela studovat.

Článek

Oscarové klání, kde pro ni mohl hlasovat třeba Steven Spielberg, mladé režisérce po profesní stránce otevřelo dveře. „Mám mnohem víc nabídek práce i finanční podpory. Cítím, že o moje projekty vzrostl zájem,“ říká Dvořáková, která v tuto chvíli pracuje hned na třech filmech.

Jedním z nich by měl být dokumentární cyklus o Češích žijících v New Yorku. „Spojuje je určitá houževnatost a schopnost nenechat se hned tak odradit,“ vysvětluje. ŽIvot v hlavním městě světa je náročnější z hlediska tempa.

"Žijeme mnohem rychleji. Sleduji diváky, kteří k nám do Českého centra chodí na projekce. Často přicházejí ve všedních dnech po práci a je pro ně těžké zvolnit tempo a naladit se na pomalejší filmy," popisuje režisérka, která v Českém centru New York působí jako programová ředitelka.

Podle ní nás dokážou uspokojit stále kratší a rychlejší střihy ve videu. „Stačí nám dvě vteřiny, abychom se rozhodli, co nás zajímá. Jsem zvědavá, kam to půjde dál,“ konstatuje. „Máme také mnohem víc možností, co si vybrat. Od diváka to vyžaduje mnohem větší zapojení, musí se rozhodnout sám.“

Rozdíly mezi českým a zámořským přístupem začala sledovat už na škole. Po zkušenostech z pražské FAMU nastoupila na americkou univerzitu NYU. „Zatímco v Česku se můžete soustředit na svoje nápady, protože škola výrobu filmových cvičení hradí, v Americe je musíte z velké části financovat sami. Neustále musíte přemýšlet o tom, co si můžete dovolit a co ne. Naučilo mě to postarat se sama o sebe. Není pro mě nic zvláštního, že je zapotřebí vyvinout větší úsilí.“

Marie Dvořáková přijela do Česka jako porotkyně v rámci Mezinárodního festivalu dokumentů v Jihlavě. Víc o úspěšné režisérce sledujte ve videu výše. Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby.

Pořad Kultura Terezy Willoughby vysíláme v premiéře každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované