Hlavní obsah

Na finále Euro 2020 se masově šířil covid, nakazilo se přes tři tisíce lidí

Foto: Profimedia.cz

Domácí tým ve Wembley prohrál duel o titul po penaltovém rozstřelu.

Reklama

Finále fotbalového šampionátu Euro 2020 mimořádně přispělo k šíření koronaviru. Podle oficiálních dat britských zdravotních úřadů bylo na stadionu pravděpodobně infekčních 2295 lidí, dalších 3404 se podle všeho nakazilo na místě.

Článek

Podle britské vládní zdravotní agentury Public Health England (PHE) se události pravděpodobně účastnilo 2295 infekčních osob. Dalších 3404 lidí se nejspíše nakazilo během finálového zápasu, který se konal 11. července. Data týkající se šíření nákazy během zápasu mezi Anglií a Itálií zveřejnila PHE tento pátek.

Zápas na stadionu ve Wembley sledovalo okolo 67 tisíc fanoušků. „Data ukazují, jak snadno se může virus šířit, když dochází k blízkému kontaktu, a mělo by to být varování při naší snaze vrátit se opatrně k normalitě,“ uvedla Jenifer Smithová z vládní zdravotní agentury Public Health England.

„Euro 2020 bylo ojedinělou příležitostí a není pravděpodobné, že nadcházející události budou mít podobný vliv na šíření covidu-19,“ dodala Smithová s tím, že obezřetnost je ale i nadále namístě.

Další „zkušební“ akce, které se konaly za poslední čtyři měsíce, vykázaly mnohem méně pozitivních testů, čísla zhruba odpovídala celonárodnímu průměru.

Velká cena formule 1 v Silverstone proběhla v červenci za přítomnosti davu čítajícího 350 tisíc osob. Jednalo se tak o největší dav, který Velká Británie zažila za posledních 18 měsíců. K masovému šíření nákazy zde ovšem nedošlo. Britská testovací a trasovací aplikace hlásila 585 nakažených, přičemž 343 z nich bylo nejspíše pozitivních už v době události a zbytek se nakazil na místě. Tenisový Wimbledon s 300 tisíci lidmi během dvou týdnů přinesl 881 případů.

„Ukázali jsme, že dokážeme uspořádat hromadné sportovní a kulturní akce bezpečně, ale je důležité, aby lidé zůstali opatrní, když se sdružují v zaplněném prostředí. Abychom mohli tuto zimu udržet fotbalovou sezonu, divadla a koncerty bezpečně s plnou kapacitou, apeluji na fanoušky sportu, hudby a kultury, aby se nechali očkovat,“ uvedl britský ministr kultury Oliver Dowden.

Reklama

Doporučované