Hlavní obsah

„Fantastická zpráva.“ Británie schválila první lék na covid s protilátkami

Foto: Profimedia.cz

Lék Ronapreve je v USA známý pod názvem Regen-Cov.

Reklama

Britský regulační úřad posvětil látku Ronapreve, která léčí covid za pomoci protilátek. Stala se tak prvním léčivem svého druhu, které v Británii dostalo zelenou. Podle ministra zdravotnictví Javida jde o „fantastickou zprávu“.

Článek

Lék na bázi umělých protilátek, který byl v minulosti využit například k léčbě Donalda Trumpa, schválil nyní britský Úřad pro regulaci léků a zdravotních produktů (MHRA). Jedná se o první druh léčby v Británii, který v boji proti viru využívá umělé protilátky.

Léčivo, které vyvinula americká biotechnologická společnost Regeron, nyní získalo podporu MHRA. Výsledky klinických testů ukázaly, že pomáhá zamezit infekci covidu. Snižuje také riziko hospitalizace či zmírňuje symptomy při závažném průběhu nemoci, pokud je lék podán krátce po vystavení viru.

Ronapreve je prvním lékem svého druhu, který byl ve Velké Británii schválen. Podle britského ministra zdravotnictví Sajida Javida se jedná o „fantastickou zprávu“. Javid uvedl, že doufá, že léčivo bude pacientům k dispozici, co nejdříve.

Lék má pomáhat zejména těm, kteří jsou vystaveni největšímu riziku hospitalizace, nebo těm, u kterých je menší pravděpodobnost, že budou chráněni současnými vakcínami. Využívat by se měl také k vypořádávání se s ohnisky nákazy například ve věznicích nebo pečovatelských domech. „Léčivo nemá sloužit jako náhrada za očkování,“ vysvětluje MHRA.

Léčivo vyvinuté firmou Regeneron a švýcarskou farmaceutickou společností Roche využívá umělé protilátky, které napodobují přirozené protilátky, které tělo produkuje, aby zabránilo infekcím.

Podle profesora medicíny a epidemiologa z Oxfordské univerzity Martina Landraye je schválení léku „velmi významným krokem kupředu“. Upozorňuje ovšem na to, že náklady mohou v použití zabránit právě těm, kteří potřebují největší ochranu.

Penny Ward, který je hostujícím profesorem farmaceutické medicíny na King’s College v Londýně, deníku The Guardian řekl, že Ronapreve může snížit délku nemoci a dokonce zabránit smrti za předpokladu, že je pacientům podán co nejrychleji po objevení prvních příznaků onemocnění.

Podle Warda je tato léčba vhodná zejména pro lidi s oslabenou imunitou, jako jsou například pacienti po transplantaci nebo ti, kteří se léčí s rakovinou. Vakcíny pro ně totiž mohou představovat riziko.

„Díky tomuto dalšímu nástroji, který máme k dispozici, je větší šance, že dokážeme zamezit hospitalizacím a zachránit více životů,“ domnívá se Ward.

Reklama

Doporučované