Hlavní obsah

Ze školy rovnou do karantény nebo nemocnice. Delta tvrdě udeřila na děti v USA

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Už delší dobu úřady i nemocnice v USA hlásí zvýšený počet nakažených a hospitalizovaných dětí s covidem-19. Tento týden ale jejich počty už překonaly i rekord z dosud nejhorší zimní vlny. Odborníci to přičítají variantě delta.

Článek

S koncem prázdnin se 9letý Francisco Rosales chystal do školy na svůj první den ve čtvrté třídě. Místo toho ale skončil v jedné z dallaských nemocnic s covidem-19, nebezpečně nízkou hladinou kyslíku a nejistou vyhlídkou do budoucna. Jeho vystrašená matka Yessica říká, že „se to nemělo stát“, Francisco byl totiž vždycky zdravý… To je příběh, který na úvod článku o rekordní vlně nákazy mezi americkými dětmi zmínila agentura AP. A podobných příběhů se teď v USA odehrává stále víc.

Děje se to kvůli infekčnější variantě delta. Děti podle AP teď „místo školních tříd plní nemocnice“ zejména v jižních státech jako je Texas, Louisiana, Mississippi nebo Florida.

O trendu jasně vypovídá i v amerických médiích hojně citovaná zpráva Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí z tohoto týdne, podle které všechny věkové skupiny pod 50 překročily rekordní počet hospitalizací z nejsmrtelnější vlny na přelomu letošního roku. Nejvyšší nárůst úřad pozoruje ve skupině 30 až 39 let a u mladých pod 18 let. U obou těchto skupin jsou teď podle CNN čísla více než o 30 % vyšší než v lednu.

Celkový počet nakažených je přitom v celých Spojených státech nyní asi o 100 000 případů denně nižší, než byl na vrcholu lednové vlny. Stejně tak ani celkový počet hospitalizací nedosahuje rekordů z ledna a mrtvých teď přibývá asi čtyřikrát méně. Všechno tak napovídá tomu, že covid-19 nyní v USA otočil a místo starších lidí se šíří hlavně mezi mladými a dětmi.

Vědci se podle AP shodují na tom, že příčinou je dominance infekčnější varianty delta. Nabízející se hypotéza, že je varianta víc nebezpečná pro mladé nebo s větší pravděpodobností způsobuje těžší průběh, se ale zatím nepotvrdila. Odborníci se spíš domnívají, že hospitalizací je teď mezi mladými víc prostě proto, že se jich i o hodně víc nakazí.

Právě mladí jsou totiž v americké populaci, kde víc jak polovina dostala obě a přes 70 % první dávku vakcíny, tou nejméně proočkovanou věkovou skupinou. Děti pod 12 let nemají navíc na očkování nárok vůbec. Nižší proočkovaností se průměru vymykají výše zmiňované jižanské státy a jak uvádí už dlouhou dobu CDC, většinu hospitalizovaných tvoří právě neočkovaní.

Stále rostoucí rozměry problému s šířením delty mezi dětmi popsala britská BBC na příkladu aktuálního dění ve státě Mississippi. Ve státě s necelými třemi miliony obyvatel je jen dva týdny po začátku školního roku v karanténě už 20 000 dětí z 800 škol.

Za „dramatický“ označil počet dětí, kteří se kvůli setkání s nakaženým musí izolovat, tamní státní epidemiolog Paul Byers. „Předčilo to všechno, co jsme dosud zažili,“ řekl Byers tento týden novinářům a dodal, že minulý víkend zemřela jedna 13letá dívka. Šlo o páté dítě, které v Mississippi od začátku pandemie zemřelo na covid-19.

Jediná pediatrická nemocnice ve státě musela nechat předělat části garáže na polní nemocnici, aby se vypořádala s nárůstem nových dětských pacientů, napsala BBC. A podobné problémy mají i další státy.

Například v jediném školním distriktu okresu Hillsborough County na Floridě už muselo podle BBC podstoupit karanténu na 10 000 dětí a školního personálu. Tamní školní komise si proto ve středu odhlasovala povinnost nošení roušek. Region zahrnující třetí největší floridské město Tampa a okolí se tak přidal k okresům Sunshine State a Miami-Dade, které se vyhlášením nošení roušek ve školách vzepřely nařízení tamního republikánského guvernéra Rona De Santise.

„Strmý nárůst“ případů mezi studenty zaznamenal dále i okres Ware County v Georgii, kde se uzavřely všechny státní školy poté, co do karantény muselo přes 800 žáků. Asi 1000 studentů podstupuje izolaci ve městě Nashville v Tennessee a 3000 dětí a školního personálu je v karanténě ve školním distriktu louisianské metropole New Orleans. V několika regionech si ohniska na školách vynutila dočasné přerušení docházky i v Texasu.

Reklama

Související témata:

Doporučované