Hlavní obsah

Singapur poslal vzpurného Brita bez roušky do vězení

Foto: AFP PHOTO / THE STRAITS TIMES/ GAVIN FOO, Profimedia.cz

Benjamin Glynn v červenci roku 2021.

Reklama

Singapurský soud ve středu odsoudil britského občana k šesti týdnům vězení poté, co muž opakovaně odmítal mít ústa a nos zakryté rouškou. Podle nejnovějších informací bude Brit deportován.

Článek

Čtyřicetiletý Benjamin Glynn byl singapurským soudem shledán vinným celkem ze čtyř obvinění. Důvodem byla jeho květnová cesta vlakem, během které si odmítal nasadit roušku, a následně se stejná situace opakovala i během soudního jednání v červenci. Jeho chování bylo navíc shledáno veřejným obtěžováním a používal také výhrůžná slova vůči státním zaměstnancům. Dostal trest šesti týdnů vězení.

Kvůli době, kterou již Glynn strávil ve vazbě, včetně dvou týdnů v ústavu pro duševně choré, byl Brit ve čtvrtek propuštěn. Dohled nad ním ale přebral tamní imigrační úřad, který zařídí jeho deportaci ze země, informuje agentura Reuters. Na psychiatrické vyšetření byl Glynn poslán kvůli svému chování a poznámkám učiněným na adresu soudu.

Glynn soud ve středu požádal, aby zrušil, co on sám nazývá „nezákonnými obviněními“, a aby mu úřady vrátily pas, a on tak mohl Singapur opustit. Soudce muži sdělil, že byl „zcela pošetilý“, když byl přesvědčen, že je od singapurských koronavirových opatření osvobozen. Glynn totiž opakovaně uváděl, že se zodpovídá pouze Bohu, který mu nedává za povinnost roušku nosit.

Video z vlaku, kde došlo ke Glynnovu prvnímu incidentu, se stalo virálním na sociálních sítích. Spolucestující na něj během cesty naléhali, aby si roušku nasadil. Když věc později začali řešit policisté a přišli ho vyslechnout, Brit nejdříve spolupracoval, následně se ale měl stát agresivním.

Singapur je známý prosazováním přísných pravidel v boji s covidem-19, tamní úřady již rozdaly mnoho pokut a uvěznily několik lidí. Někteří neposlušní cizinci dokonce měli přijít o pracovní povolení. V únoru například tamní soud odsoudil na dva týdny vězení Brita, který se vyplížil ze svého hotelového pokoje, aby se v průběhu karantény mohl setkat se svou snoubenkou.

Stát s téměř 6 miliony obyvatel podle webu Worldometers od začátku pandemie eviduje více než 66 tisíc případů nákazy koronavirem. Z nemoci se vyléčilo přes 65 tisíc lidí, ve spojení s covidem-19 však 46 osob zemřelo.

Reklama

Doporučované